Reprezentanţi ai festivalurilor de film de la New York şi Palm Springs, la TIFF 2010

Reprezentanţi ai festivalurilor de film de la New York şi Palm Springs, precum şi Sundance şi Tribeca fac parte dintr-o delegaţie americană care va fi prezentă la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR).

21 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţi ai festivalurilor de film de la New York şi Palm Springs, la TIFF 2010

Reprezentanţi ai festivalurilor de film de la New York şi Palm Springs, la TIFF 2010 (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Cea de-a noua ediţie TIFF, desfăşurată între 28 mai şi 6 iunie, la Cluj-Napoca, "prilejuieşte o colaborare excepţională" între ICR Bucureşti şi ICR New York şi festivalul internaţional. Această colaborare cuprinde organizarea şi susţinerea vizitei unei delegaţii americane (alcătuită din publicişti, distribuitori, programatori de filme de ficţiune şi de documentar) şi publicarea unei reviste în limba engleză dedicată noului cinema românesc şi percepţiei acestuia în America, potrivit unui comunicat.

Astfel, cu sprijinul ICR, vor fi prezenţi la TIFF: Scott Foundas - programator al New York Film Fetival şi Film Society of Lincoln Center, Alissa Simon - programator al Palm Springs International Film Festival, Basil Tsiokos - programator de Film Documentar al Sundance Film Festival, Maggie Kim - programator al Tribeca Film Festival de la New York, Daniel Elefante - din partea companiei de distribuţie cinematografică Kino Lorber şi Susan Norget - publicist.

La Cluj, delegaţia americană va avea ocazia să asiste la Zilele Filmului Românesc, să întâlnească regizori, producători şi distribuitori români şi să participe la o masă rotundă, ce se va desfăşura, pe 3 iunie, sub titlul "Cinematografia românească în America, A Love Story" şi va fi urmată de discuţii cu publicul prezent la festival.

De asemenea, Institutul Cultural Român va oferi, în cadrul Galei de închidere a TIFF, premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, premiul special al juriului, în valoare de 1.500 de euro, şi premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj, în valoare de 2.000 de euro.

Vizita delegaţiei americane la TIFF răspunde interesului din ce în ce mai mare al presei şi al industriei cinematografice americane pentru noul cinema românesc, interes cultivat în mod constant în ultimii ani de filiala new yorkeză a Institutului Cultural Român. Lansarea cu succes, începând din 2006, a Festivalului de Film Românesc de la New York - iniţiativă a ICR New York, în colaborare cu TIFF şi Tribeca Film Festival, organizarea în 2008 a Retrospectivei filmului românesc la Lincoln Center şi dezvoltarea unor relaţii cu marile festivaluri şi organizaţii de film din America au contribuit semnificativ la mărirea vizibilităţii filmului românesc peste ocean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici