Retrocedarea Castelului Bran, ilegală

Deputaţii au adoptat, marţi, Raportul subcomisiei de anchetă privind Castelul Bran, care stabileşte că restituirea acestuia nu s-a făcut către toate persoanele îndreptăţite, iar actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt lovite de nulitate absolută.

3 afișări
Imaginea articolului Retrocedarea Castelului Bran, ilegală

Deputaţii au decis că retrocedarea Castelului Bran este ilegală

„Din analiza făcută în legătură cu modul în care a fost retrocedat Castelul Bran şi iniţiată procedura de scoatere la vânzare a acestuia, precum şi din examinarea legislaţiei în vigoare a rezultat că au fost comise mai multe ilegalităţi, au fost ignorate dispoziţii legale şi constituţionale în materia proprietăţii şi încălcate reguli procedurale în materia succesiunilor”, se menţionează în document.

Raportul şi proiectul de hotărâre au fost adoptate cu 159 de voturi „pentru”, 56 „împotrivă„ şi 4 abţineri.

„Ceea ce s-a votat aici oricum va avea o altă finalitate în justiţie. Daunele materiale pe care statul le va plăti ca urmare a votării acestui raport propun să le plătească cei care au votat pentru aprobarea de azi”, a declarat liberalul Mihăiţă Calimente.

La rândul său, deputatul PRM Ilie Merce a catalogat rezultatul votului drept un „semnal de alarmă pozitivă, semn că lucrurile încep să meargă”.

„Din acest raport rezultă că, în cazul acestei retrocedări, s-a procedat cu amatorism, nu cu profesionalism”, a spus deputatul independent Dragoş Ujeniuc.

„PSD a votat pentru adoptarea raportului. Este prima comisie care a finalizat o anchetă. Retrocedarea în natură, mai ales în ceea ce priveşte clădirile de patrimoniu naţional, nu o putem accepta”, a declarat, la rândul său, deputatul PSD Titus Corlăţean.

„Prin votul pe care l-aţi dat, se urmăreşte repunerea în legalitate şi sesizarea instituţiilor abilitate”, a afirmat şeful subcomisiei de anchetă, democratul Dumitru Puchianu.

Hotărârea Camerei Deputaţilor referitoare la raportul acestei subcomisii de anchetă va fi trimisă la Guvern, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Curtea Constituţională, pentru analiza şi adoptarea măsurilor propuse în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici