Rodica Culcer a dat în judecată SRTv

Rodica Culcer a cerut, printr-o acţiune depusă împotriva Societăţii Române de Televiziune (SRTv) la Tribunalul Bucureşti, anularea deciziei prin care a fost destituită din funcţia de director al Direcţiei de Ştiri din cadrul SRTv şi "reintegrarea" sa în această funcţie.

2 afișări
Imaginea articolului Rodica Culcer a dat în judecată SRTv

Rodica Culcer a dat în judecată SRTv

Procesul intentat de Rodica Culcer Societăţii Române de Televiziune urmează să înceapă în 11 februarie. Plângerea lui Culcer a fost depusă la Tribunalul Bucureşti pe 28 noiembrie 2007.

Contactată de MEDIAFAX, Rodica Culcer îşi motivează acţiunea în instanţă prin faptul că postul ei de director al Direcţiei Ştiri nu a fost transformat, ci desfiinţat, în prezent ca director al Direcţia Emisiuni Informative şi Sport coordonând doar activitatea a două secretare.

"Eu am primit, la momentul respectiv, un act adiţional la contractul de muncă, prin care se schimba titulatura postului. Am crezut atunci că postul se transformă, nu că s-a desfiinţat. Ulterior, am primit o fişă de post prin care mi se luau atribuţiile. Nu titulatura mă deranjează, dar am văzut că mi s-au redus cu 2/3 atribuţiile. Atunci am considerat că modificarea s-a făcut cu reacredinţă şi doar pentru a fi înlăturată eu. Am dat un concurs pentru un anumit post, nu se poate modifica conţinutul postului în mod unilateral. Nu am în subordinea mea decât două secretare", a declarat pentru MEDIAFAX Rodica Culcer, director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din Televiziunea Publică.

Ea a precizat că, în acelaşi timp cu depunerea acţiunii în instanţă, a trimis şi conducerii TVR "un memoriu", în care şi-a expus nemulţumirile. "30 de zile aveau termen să-mi răspundă şi nu au răspuns. Le-am cerut caietul de sarcini al Direcţiei, fişele de post ale persoanelor aflate în subordinea mea, pentru că în mod normal ar trebui să-i am subordonaţi pe şefii Departamentului Ştiri şi ai Departamentului Sport, şi nu mi s-au dat. Nu pot să fiu director fără subordonaţi. Eu nu stau în televiziune să mănânc banii publici, dar nici bătaia lor de joc nu vreau să fiu", a spus Rodica Culcer, precizând că în momentul de faţă este în concediu de odihnă. "Am preferat să-mi iau concediu de odihnă, pentru că mi se pare mai onest. Oricum, nu sunt lăsată să-mi fac munca", a mai afirmat Culcer.

Potrivit dosarului depus la Tribunalul Bucureşti (Secţia a VIII-a de Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale), Rodica Culcer cere, în primul rând, anularea deciziei directorului general al SRTv, Alexandru Sassu ( DRU/ 250 / 16.10. 2007), prin care a fost destituită din funcţia de director al Departamentului Ştiri şi numită în funcţia de director al Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport (DEIS).

Potrivit plângerii depuse la instanţă, Culcer consideră reorganizarea Direcţiei de Ştiri "nemotivată" de conducerea instituţiei şi având un caracter "disimulat şi neserios".

Ea mai spune că, în 10 octombrie 2007, în urma difuzării unei emisiuni cu "aspecte ce ţin de aflarea adevărului în cauze ce privesc demnitari români (Decebal Traian Remeş)", a fost "împiedicată" de către conducerea SRTv să difuzeze un nou material legat de acelaşi caz. "După 5 zile, în mod surprinzător, prin hotărârea numărul 35 din 15 octombrie, s-a decis reorganizarea Direcţiei de Ştiri pe care o conduceam", mai spune Culcer. "Reorganizarea a avut ca singur scop înlăturarea subsemnatei de la conducerea Direcţiei de Ştiri", printr-o "promovare abuzivă", mai spune ea.

În plus, Rodica Culcer cere instanţei să oblige SRTv să fie "reintegrată în funcţia de Director al Direcţiei de Ştiri". "Locul meu, ce reiese din fişa postului din 16 noiembrie, reflectă o golire de conţinut a atribuţiilor de serviciu pe care le-am efectuat ca urmare a promovării exemenului pentru angajarea la SRT (Societatea Română de Televiziune, n.r.).(...) Toate atribuţiile editoriale au fost eliminate, devenind un director administrativ al Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport", se mai precizează în plângere.

Culcer precizează că singurele sale atribuţii pe care le are în cadrul Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport sunt elaborarea bugetului anual şi unele funcţii manageriale şi administrative.

În ceea ce priveşte schimbarea funcţiei sale, Rodica Culcer consideră că i s-au încălcat drepturile prevăzute de articolele 64 şi 65 din Codul Muncii. Astfel, potrivit lui Culcer, contractul său individual de muncă ar fi putut fi schimbat numai prin acordul părţilor, întrucât s-a modificat în fişa postului "felul" muncii.

"Am depus toate eforturile pentru elaborarea unor programe de ştiri sau emisiuni informative săptămânale performante şi transformate în conformitate cu dispoziţiile legale din domeniul audiovizualului. Activitatea mea a fost apreciată de şefii vechi ai Direcţiei, dar şi de noua conducere a SRTv", a mai spus Culcer în plângere.

Conducerea Televiziunii Publice nu a comentat acuzaţiile aduse de Rodica Culcer, reprezentanţii SRTv declarând pentru MEDIAFAX că, până în momentul de faţă, TVR nu a primit citaţia de la instanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici