România, celebrată între 5 şi 9 mai, la Nîmes, în Franţa

România va fi celebrată prin diverse manifestări culturale organizate de Maison de l'Europe din Nîmes, Franţa, de pe 5 până pe 9 mai, Ziua Europei, după ce, în anii trecuţi, s-au bucurat de evenimente similare Italia, Ungaria şi Polonia, integrate anterior în UE, potrivit publicaţiei Midi Libre.

125 afișări
Imaginea articolului România, celebrată între 5 şi 9 mai, la Nîmes, în Franţa

Teatrul "Christian-Liger" din Nîmes va găzdui o reprezentaţie a spectacolului "Hymnus", o producţie a Teatrului "Fani Tardini" din Galaţi, în regia lui Radu Dinulescu

Asociaţia Maison de l'Europe, care activează la Nîmes din 1966, dedică, anual, o serie de evenimente unui stat membru UE. Astfel că, după ce anul trecut a fost celebrată Polonia, după Ungaria şi Italia, în 2009 a venit rândul României.

De pe 5 până pe 9 mai, când va fi marcată şi Ziua Europei, vor avea loc la Nîmes, dar şi în împrejurimile oraşului, diverse manifestări dedicate României, organizate de Maison de l'Europe în colaborare cu Vox Transilvanae, o asociaţie culturală din oraşul francez. Preşedintele Maison de l'Europe, Jean-Pierre Boulay, a anunţat, marţi, programul acestui eveniment.

Astfel, cultura, turismul, meşteşugurile (pictatul icoanelor, gravurile pe sticlă, pictatul ouălor) din România vor fi prezentate într-o expoziţie la Galerie Jules-Salles, de pe 5 pe 8 mai.

În acest context, vor da reprezentaţii şi mai multe ansambluri folclorice. Organizarea acestui eveniment va fi realizată în colaborare cu două asociaţii franco-române din departamentul Gard, unde se află Nîmes, - Paserea, rezultat al înfrăţirii dintre localitatea franceză Rodilhan şi un sat de lângă Oradea, şi Le pont de l'amitié, care reprezintă legătura dintre Salindres şi Lipova.

Pe 6 mai, la Carré d'art, edificiu ce adăposteşte Muzeul de Artă Contemporană din Nîmes, Cornel Alecse, consulul general al României la Marsilia, va susţine conferinţa cu titlul "La Roumanie au carrefour des siècles: son passé et ses perspectives européennes" ("România la răscrucea veacurilor: trecutul ei şi perspectivele sale europene").

În seara aceleiaşi zile, Teatrul "Christian-Liger" din Nîmes va găzdui o reprezentaţie a spectacolului "Hymnus", o producţie a Teatrului "Fani Tardini" din Galaţi, în regia lui Radu Dinulescu, care a câştigat, în 2007, premiul Coup de Coeur de la Presse la Avignon Off. Piesa, aparţinând lui Gyõrgy Schwadja, va fi jucată în limba franceză de trupa de teatru a Casei de Cultură din Arad.

Seara de 7 mai va fi dedicată muzicii, Teatrul "Christian-Liger" găzduind concertul "La Roumanie et la France: des liens musicaux européens" ("România şi Franţa: legături muzicale europene"), care include lucrări de Enescu, Debussy, Haydn, Bartok şi Paul Constantinescu, în interpretarea soliştilor internaţionali Dana Ciocârlie, Diana Ligeti şi Nicolas Dautricourt.

În ziua următoare, vor avea loc spectacole folclorice în localităţile Bellegarde şi Salindres, din Gard.

De Ziua Europei, vor avea loc alte reprezentaţii ale ansamblurilor folclorice, în Place de l'Horloge, unde vor fi amplasate standuri şi va ţine un discurs primarul oraşului Nîmes, cu un fragment din declaraţia fostului ministru francez de Externe, Robert Schumann, care, pe 9 mai 1950, a anunţat crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), devenită fundaţia pentru Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici