România la Cannes 2011 - din nou Un Certain Regard şi un stand naţional mai mare

România este din nou prezentă la Festivalul de la Cannes (11 - 22 mai), în secţiunea Un Certain Regard, cu "Loverboy" de Cătălin Mitulescu, respectând o aşa-numită tradiţie din ultimii ani; o noutate a acestui an este faptul că standul României a devenit mai încăpător şi este amplasat în alt spaţiu.

350 afişări
Imaginea articolului România la Cannes 2011 - din nou Un Certain Regard şi un stand naţional mai mare

România la Cannes 2011 - din nou Un Certain Regard şi un stand naţional mai mare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

România este, de altfel, o ţară "abonată" la secţiuneaUn Certain Regard a celebrului festival. De la "Moarteadomnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, la "Cum mi-am petrecutsfârşitul lumii", de Cătălin Mitulescu, şi "California Dreamin'(nesfârşit)", de Cristian Nemescu, filmele româneşti au fostrăsfăţatele acestei secţiuni.

Filmul "Loverboy", care îi are în rolurile principale peAda Condeescu şi George Piştereanu, spune povestea luiLuca, un tânăr de 20 de ani din Hârşova, care cucereşte fete, leface să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe uneireţele din Constanţa. Pentru poliţiştii de la combaterea crimeiorganizate, această tehnică de racolare se numeşte "metoda prinîndrăgostire", iar cei ce o practică sunt numiţi "loverboys". Lucase plimbă cu scuterul prin câmpiile arse de soare, are grijă debunicul său şi agaţă fete prin satele sărace de lângă Dunăre. Viaţalui se schimbă în momentul în care se îndrăgosteşte de Veli. Lucapare hotărât să renunţe la tot ceea ce făcea până acum pentru arămâne cu ea. O plângere depusă împotriva lui de o fostă iubită şipresiunea din partea şefului îl forţează să facă o alegere: sărenunţe sau nu la Veli. În film mai joacă Bogdan Dumitrache, ClaraVodă, Coca Bloss, Ion Besoiu, Remus Mărgineanu şi AlexandruMititelu, alături de actori neprofesionişti.

Cătălin Mitulescu şi-a făcut debutul regizoral în 2006,cu lungmetrajul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii",recompensat cu premiul Un Certain Regard pentru cea mai bunăinterpretare feminină (Dorotheea Petre) la Festivalul de la Cannesdin acelaşi an.

O altă prezenţă de origine română la festivalul de pe Croazetăde anul acesta este Radu Mihăileanu, care se află pentruprima dată în competiţia oficială, cu filmul "La Source DesFemmes". Filmul nu are altă participare de origine românădecât cea a regizorului, dar se anunţă a fi un titlu de marecalibru în competiţia exclusivistă de anul acesta.

Cel mai recent lungmetraj al lui Radu Mihăileanu, "La Source desFemmes", are un buget de 8,8 milioane de dolari şi este coprodus deEuropaCorp, compania lui Luc Besson, Elzevir Films şi de regizorulromân, potrivit Variety. Scenariul peliculei este scris deRadu Mihăileanu, împreună cu Alain-Michel Blanc, alăturide care regizorul român a lucrat la filmul "Concertul". Acţiuneafilmului "La Source de Femmes" se desfăşoară într-un sat izolat,unde femeile îşi ameninţă bărbaţii că nu vor mai face sex cu eidacă nu le aduc apă de la singura fântână din zonă, situată pe undeal îndepărtat.

Şi scurtmetrajele româneşti vor fi prezente peCroazetă anul acesta. Între 11 şi 22 mai, la cea de-a 64-a ediţie aFestivalului de Film de la Cannes vor fi prezentate, în Short FilmCorner, 17 scurtmetraje româneşti, dintre care opt sunt incluse în"Romanian Short Waves", program tematic din cadrul Short FilmCorner.

Cu scopul de a completa oferta de scurtmetraje şi de a permitemai multor cineaşti debutanţi să participe la Festivalul de Film dela Cannes, Short Film Corner a fost creat în 2004 pentru a le oferiposibilitatea producătorilor şi regizorilor să-şi prezinte filmele,să se întâlnească şi să pună bazele unor viitoare colaborări.Proiect coordonat de producătorul Dan Burlac şi organizat de cătreAsociaţia Culturală SECVENŢE, cu sprijinul Centrului Naţional alCinematografiei şi al Institutului Cultural Român din Paris,"Romanian Short Waves" prezintă anul acesta următoarelescurtmetraje: "Strung Love" de Victor Dragomir, "Draft 7" de LuizaPârvu, "Între prieteni" de Ozana Nicolau, "Apele tac" de AncaMiruna Lăzărescu, "Skin" de Ivana Mladenovic, "15 iulie" de CristiIftime, "Jaful" de Dan Radu Mihai şi "Adulter" de Peter Kerek.Proiecţia "Romanian Short Waves" va avea loc la Palais desFestivals, Palais F, în data de 17 mai, începând cu ora 11.30.

În afara acestui program vor fi prezentate într-o proiecţiespecială filmele "Captivi de Crăciun" de Iulia Rugină şi "LunchBreak" de Ciprian Alexandrescu. Participarea tinerilor realizatoriromâni la conferinţele şi întâlnirile de la Short Film Cornerreprezintă un pas important în cariera acestora, filmele lorobţinând o vizibilitate mare pe piaţa mondială de scurtmetraj, prinîntâlnirea cu diferiţi regizori, producători, distribuitori sauselecţioneri ai festivalurilor internaţionale.

Anul acesta, România are un stand mai mare, amplasat într-opoziţie care să asigure o expunere mai mare. Interiorul este de 25de metri pătraţi, la fel ca şi până acum, dar terasa este de douăori mai mare, de 50 de metri pătraţi. Bugetul total pentruamenajarea standului României a fost de peste 60.000 de euro.Pavilionul nr. 141, locul în care este standul României, se află înspatele Palais des Festival, între Plage des Palmes şi standulPoloniei. Vizitatorii pavilionului pot găsi la stand a şapteaediţie a broşurii "Shooting Romania" - cel mai important ghidpentru producătorii străini şi pentru toţi cei interesaţi deRomânia ca potenţială ţară de filmare, dar şi catalogul "RomanianFilms", cu informaţii despre filmele realizate în perioada 2008 -2011.

Printre cei care vor fi prezenţi la standul României se numărăDaniel şi Cătălin Mitulescu, Dan Burlac, Ada Solomon, TudorGiurgiu, Mihai Chirilov.

Celebra petrecere a României va avea loc pe 19 mai, într-unadintre cele mai frumoase şi râvnite locuri de pe Croazetă: terasa"Chérie Chéri". Petrecerea este organizată în colaborare cuCelluloid Dreams, compania care se ocupă de vânzărileinternaţionale ale filmului "Loverboy". La eveniment va avea loc unconcert susţinut de Taraful din Clejani. De asemenea, pe 14 mai, lastandul României va avea loc o mică recepţie pentru producătoriiromâni şi străini.

(Material realizat de Oana Ghita,oana.ghita@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici