România nu şi-a prezentat planurile de trecere la televiziunea digitală

Comisia Europeană spune că procesul de renunţare la televiziunea analogică a fost încheiat în Germania, Finlanda, Luxemburg, Suedia şi Ţările de Jos şi continuă în alte ţări europene, România neprezentându-şi planurile de trecere la televiziunea digitală.

110 afișări
Imaginea articolului România nu şi-a prezentat planurile de trecere la televiziunea digitală

România nu şi-a prezentat planurile de trecere la televiziunea digitală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Înlocuirea transmisiilor de televiziune analogică terestră în Europa este în plină desfăşurare. Cinci state membre (Germania, Finlanda, Luxemburg, Suedia şi Ţările de Jos) au încheiat deja procesul de renunţare la televiziunea analogică şi se preconizează că, până în 2010, se vor înregistra progrese semnificative în acest sens în întreaga Europă. Se aşteaptă ca aproape toate statele membre să încheie acest proces până în 2012, termenul stabilit la nivel comunitar", potrivit Comisiei Europene.

Transmisiile de televiziune digitale terestre au fost deja introduse în 21 de state membre (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Ţările de Jos, Finlanda, Suedia, Slovenia, Regatul Unit), în unele părţi ale teritoriului naţional al acestora.

"Alte cinci state membre (Cipru, Irlanda, Polonia, Portugalia şi Slovacia) au anunţat că vor fi furnizate servicii digitale cel târziu în 2010. România nu şi-a prezentat încă planurile", precizează CE.

Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în România s-a creat cadrul legal de trecere la televiziunea digitală, printr-o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea audiovizualului 504 din 2002.

El a precizat că, săptămâna viitoare, CNA va organiza o întâlnire cu reprezentanţii principalelor posturi de televiziune din România, "în care să-şi definească un punct de vedere faţă de această strategie, astfel încât, într-un interval cât mai scurt, Guvernul României să poată să stabilească printr-o Hotărâre de Guvern strategia de trecere la televiziunea digitală".

Potrivit Comisiei Europene, renunţarea la televiziunea analogică terestră a avut loc deja în Luxemburg, Ţările de Jos, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra) şi în mare parte din teritoriul Austriei. Se va renunţa la aceste transmisii până cel târziu la sfârşitul anului 2010 şi în Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta şi Slovenia.

De asemenea, Belgia (în Valonia şi în regiunea Bruxelles-Capitale), Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Grecia, Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, România, Slovacia şi Regatul Unit, trebuie să renunţe la televiziunea analogică terestră în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2010 şi sfârşitul anului 2012. În Polonia, termenul limită pentru renunţarea completă la acest tip de televiziune este 2015.

"Numărul cetăţenilor europeni care se bucură de avantajele televiziunii digitale este din ce în ce mai mare. Mai multe state membre ale UE sunt, în mod clar, lideri mondiali în trecerea de la transmisiile de televiziune analogice terestre la televiziunea digitală", spune Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicaţii şi mass-media.

"În Europa, această trecere are loc conform planului şi este în plină desfăşurare, mai ales în comparaţie cu alte ţări din lume. Am convingerea că, în următorii doi ani, şi alte ţări din Uniunea Europeană se vor alătura grupului iniţial de ţări care au trecut la transmisiile digitale. Aceasta înseamnă că, dacă Europa ia rapid deciziile corecte, o mare parte, nouă, din spectru va fi disponibilă pentru noile servicii de televiziune şi prin unde radio. Hotărârile coordonate privind utilizarea aşa-numitului «dividend digital» sunt un element cheie pentru redresarea economică rapidă a Europei", precizează Viviane Reding.

Transmisiile digitale oferă imagini şi sunet de o calitate superioară, o mai bună recepţie mobilă, canale de televiziune şi de radio mai numeroase, precum şi servicii de informare îmbunătăţite (precum ghidurile de programe afişate pe ecran). Întrucât transmisiile digitale utilizează spectrul radio într-un mod mai eficient, ele vor crea capacitate în cadrul acestuia pentru noi utilizări, precum televiziunea de înaltă definiţie, comunicaţiile mobile sau cele în bandă largă prin unde radio, în zonele rurale.

Citeşte şi:

INTERVIU: Răsvan Popescu - Piaţa tv din România va creşte în 2009

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici