România TV, amendată cu 30.000 de lei din cauza limbajului injurios al lui Corneliu Vadim Tudor

CNA a decis, marţi, să amendeze România TV cu 30.000 de lei, din cauza limbajului injurios folosit de Corneliu Vadim Tudor la adresa lui Miron Cozma şi a lui William Brânză, în emisiunea "Ediţie specială" din 26 iunie.

188 afișări
Imaginea articolului România TV, amendată cu 30.000 de lei din cauza limbajului injurios al lui Corneliu Vadim Tudor

Corneliu Vadim Tudor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Ediţie specială" difuzată pe 26 iunie, de la ora 22.00, pe România TV. Emisiunea a fost moderată de Cristina Şincai, iar în studio a fost prezent, printre alţii, şi Miron Cozma, în timp ce Corneliu Vadim Tudor a intervenit telefonic în timpul emisiunii.

Moderatoarea a citit o stenogramă WikiLeaks, în care apărea şi numele lui Corneliu Vadim Tudor. Acesta a fost unul dintre subiectele abordate în timpul emisiunii.

Conform monitorizării CNA, în emisiune, Vadim Tudor i-a spus lui Miron Cozma că este "derbedeu", "vagabond", "analfabet" şi "idiot".

La propunerea membrului CNA Radu Călin Cristea, televiziunea România TV a fost amendată cu 30.000 de lei.

"Asistăm la un recital încărcat de injurii", a spus Radu Călin Cristea, precizând că moderatorul "se face că este moderator".

Sancţiunea a fost aplicată cu unanimitate de voturi (Radu Călin Cristea, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea).

Amenda a fost aplicată pentru încălcarea articolului 34, alineatul 1 din Cod - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine" - şi a articolului 40, alineatele 2 şi 3 din Cod - "(2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile. (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici