Roşia Montană Gold Corporation lansează un concurs de eseuri jurnalistice

Compania Roşia Montană Gold Corporation şi www.liternet.ro au lansat, joi, concursul de eseuri jurnalistice "Peregrin prin zona culturală a Roşiei Montane", care se desfăşoară în perioada 27 martie-31 iulie, premiul cel mare constând într-o bursă de studii la University of Amsterdam (UvA).

318 afișări
Imaginea articolului Roşia Montană Gold Corporation lansează un concurs de eseuri jurnalistice

Roşia Montană Gold Corporation lansează un concurs de eseuri jurnalistice (Imagine: Mediafax Foto)

"Peregrin prin zona culturală a Roşiei Montane" se adresează studenţilor şi oferă drept recompensă trei premii: premiul cel mare - o bursă de studii de specialitate în domeniul media, la University of Amsterdam (UvA), premiul al doilea - publicarea eseului câştigător într-o revistă culturală, şi premiul al treilea - un pachet de cărţi în valoare de 500 de lei de la editurile Rao şi Polirom.

Juriul concursului este format din: Dumitru Borţun, preşedintele Asociaţiei Române a Profesioniştilor în Relaţii Publice (ARRP) - preşedinte al juriului, şi membrii: Vintilă Mihăilescu, director al Muzeului Ţăranului Român, Alex Ştefănescu, redactor-şef România Literară, Dan Boerescu, director editorial Playboy, şi Robert Turcescu, director Cotidianul.

Aceştia au prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia lansării concursului, motivele pentru care au acceptat propunerea de a face parte din acest proiect. În plus, ei şi-au exprimat aşteptările cu privire la viitoarele eseuri primite spre jurizare.

"Am acceptat poziţia de membru al juriului concursului din curiozitate. (...) Curiozitatea este să parcurg eseuri realizate de oameni care sunt departe de interesul politic sau financiar şi anume de studenţi", a declarat Robert Turcescu. El a precizat că acest concurs ar putea fi o modalitate prin care studenţii să îşi facă debutul în presă.

De asemenea, Dumitru Borţun a spus că, din punctul său de vedere, eseurile realizate ar trebui să ţină cont, în primul rând de o anchetă socială, de un reportaj realizat la faţa locului, pe care să se bazeze viitorul eseu.

Şi Vintilă Mihăilescu a accentuat nevoia de cercetare, ca modalitate de documentare. Astfel, el a precizat că "cercetarea este arta de a asculta", acesta fiind un adevărat "exerciţiu de modestie" pentru toţi cei care se înscriu în competiţie.

Pe de altă parte, Dan Boerescu a atras atenţia asupra faptului că, datorită "recompensei culturale", cei care se vor înscrie în competiţie sunt "idealiştii", cei care cred cu adevărat în Roşia Montană.

Alex Ştefănescu a precizat, la rândul său, că va pune accent în jurizare pe eseurile realizate sub formă de reportaj, care să "îmbine imaginaţia şi realitatea".

Evenimentul a prilejuit şi lansarea cărţii "Exploatarea Roşia Montană - Investiţii economice şi realităţi social-culturale în perioada 1919-1948", de Cristina Rişcuţa. Volumul este o cercetare amănunţită asupra realităţilor din perioada interbelică din zona Roşia Montană.

"Cartea aduce noutăţi în privinţa vieţii sociale şi culturale din Roşia Montană. Nu s-a ştiut cum au trăit acei oameni şi ce a însemnat viaţa lor în acea perioadă. Asta am încercat să dovedesc prin această carte şi vreau să cred că sunt lucruri pe care eu le spun pentru prima dată", a spus autoarea volumului, Cristina Rişcuţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici