RSF: Stigmatizarea României şi a ziariştilor români, o strategie periculoasă în R.Moldova

Autorităţile de la Chişinău au datoria să îi elibereze imediat pe ziariştii reţinuţi şi să se asigure că presa îşi poate desfăşura liber activitatea, afirmă organizaţia Reporters sans frontieres (RSF), apreciind că "stigmatizarea României şi a ziariştilor români este o strategie periculoasă".

22 afișări
Imaginea articolului RSF: Stigmatizarea României şi a ziariştilor români, o strategie periculoasă în R.Moldova

RSF: Stigmatizarea României şi a ziariştilor români este o strategie periculoasă în R.Moldova (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

RSF se declară, într-un comunicat publicat pe site-ul organizaţiei, "foarte îngrijorată" de arestarea ziariştilor şi folosirea violenţei împotriva acestora, precizând că acţiunile autorităţilor de la Chişinău au afectat atât ziarişti moldoveni, cât şi români.

"Cerem autorităţilor să acţioneze cu atenţie şi reţinere", se arată în comunicatul RSF, reamintind că autorităţile au datoria de a se asigura că ziariştii reţinuţi sunt eliberaţi fără întârziere şi de a le asigura acestora posibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în mod liber şi în siguranţă. "Mai mult, stigmatizarea României şi a ziariştilor români este o strategie periculoasă. Atât autorităţile moldovene, cât şi guvernele străine trebuie să se abţină de la provocarea violenţelor, în special a violenţelor etnice", adaugă Reporters sans frontieres.

RSF cere OSCE să adopte o poziţie fermă, reamintind că "protecţia ziariştilor şi a drepturilor civile este o parte esenţială a mandatului OSCE".

Organizaţia reaminteşte cazurile ziaristului Oleg Brega, atacat în data de 8 aprilie la Chişinău şi arestat joi, împreună cu un coleg, cel al redactorului-şef al cotidianului Jurnal de Chişinău, arestat şi acuzat de "strângere şi evaluare a informaţiilor în vederea atacării unei clădiri guvernamentale", precum şi cele ale ziariştilor români reţinuţi sau ameninţaţi la Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici