Ruşii care aşteaptă salvarea de la americanul Tarantino

  • Locuitorii dintr-un mic oraş din Rusia, Kasimov, îi cer ajutorul regizorului american Quentin Tarantino pentru a restaura o casă.
  • Casa, care acum este aproape complet distrusă în urma unui incendiu, i-a aparţinut scriitorului rus Boris Pasternak.
  • Tarantino şi-a declarat public în repetate rânduri aprecierea pentru literatura rusă, în 2004 a mers şi a vizitat mormântul scriitorului Boris Pasternak ale cărui poezii, spunea regizorul, le ştie pe toate pe de rost
1574 afișări
Imaginea articolului Ruşii care aşteaptă salvarea de la americanul Tarantino

Sursa foto: Twitter literaturarussa

Februarie 2022. Rusia şi Statele Unite sunt, încă o dată, la cuţite. Într-un oraş din Rusia, cu puţin peste 30 mii de locuitori, speranţele sunt investite într-un american celebru: regizorul Quentin Tarantino. Localnicii au făcut un apel public, printr-un video, ca regizorul să se implice în restaurarea casei Pasternak.

Imobilul i-a aparţinut lui Osip Kaufman, medic, unchiul scriitorului rus. Kaufman, spun criticii literari, este şi cel care a inspirat celebrul personaj Doctor Jivago. Pasternak a vizitat Kasimov în 1920 şi oraşul unchiului său e cel mai probabil referinţă pentru Yuryatin, localitatea din romanul Doctor Jivago, care avea să facă vâlvă din 1957. În 2017, casa a fost distrusă aproape complet într-un incendiu, iar autorităţile locale, în proprietatea cărora e acum, spun că nu au bani să o repare. Aşa că ruşii i-au cerut ajutorul americanului Tarantino.

“Te rugăm ajută-ne să salvăm această casă care are o mare importanţă istorică pentru oraşul nostru. Ne e ruşine că apelăm la ajutorul tău, un regizor american, dar autorităţile locale nu ne dau altă soluţie. Apleăm la tine pentru că apreciezi cultura rusă mai mult decât un oficial local.”, spun localnicii ]n video-ul făcut pentru Quentin Tarantino.

Rupeţi-vă 3 minute din viaţă să vedeţi materialul video pe care l-au făcut.

Iniţiativa localnicilor din Kasimov a atras atenţia şi jurnaliştilor ruşi, care au cerut un punct de vedere de la autoritatea locală. Nu l-au primit. Li s-a transmis, potrivit Moscow Times, că primarul din localitate e bolnav şi nu pot fi oferite astfel de informaţii.

Quentin Tarantino, regizorul american, a declarat în repetate rânduri că este un mare admirator al literaturii ruse, că-i ştie poemele lui Pasternak pe dinafară, iar în 2004 a mers să-i viziteze mormântul.

Romanul lui Pasternak care s-a inspirat din viaţa orăşelului Kasimov, Doctor Jivago, i-a adus în 1958 un premiu Nobel. Pentru literatură. Doar că romanul a fost interzis în Uniunea Sovietică, iar scriitorul a fost forţat să renunţe la distincţia primită.

Nu e o premieră apelul unor cetăţeni ruşi la occidentali faimoşi. În noiembrie 2020, localnicii dintr-un sat din Rusia au rugat-o pe Angela Merkel să le repare şoseaua, iar cu un an înainte locuitorii dintr-un complex rezidenţial dintr-un oraş de provincie al Rusiei i-au scris Papei Francisc să se plângă de lipsa căldurii. Apelul lor a avut succes. Căldura a fost pornită în complex. Dar, numai pentru o zi.

De data asta time-ingul e cel care atrage atenţia cel mai mult. Video-ul făcut de ruşi este şi o poveste despre umanitate în vremuri tulburi, despre repere şi normalitate. Despre viaţa care se încăpâţânează să curgă firesc chiar şi atunci când dezordinea e noua ordine mondială.

Articol de Ioana Răducu
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici