Săftoiu: Desfiinţarea TVR Cultural a fost necesară. Avea costuri de 650.000 de euro pe lună

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, vineri seară, că a fost necesară desfiinţarea TVR Cultural, în contextul situaţiei financiare dificile în care se află Televiziunea Română, precizând că TVR Cultural avea costuri de 650.000 de euro pe lună.

907 afișări
Imaginea articolului Săftoiu: Desfiinţarea TVR Cultural a fost necesară. Avea costuri de 650.000 de euro pe lună

Săftoiu: Desfiinţarea TVR Cultural a fost necesară. Avea costuri de 650.000 de euro pe lună (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, la ora 23.59.

Întrebat vineri seară, la Antena 3, de ce a desfiinţat TVR Cultural, Claudiu Săftoiu a spus: "Pentru că trebuia desfiinţat (...) Când în casa în care trăieşti nu mai intră bani, va trebui să faci de aşa manieră încât să închizi o cameră sau alta şi să te mulţumeşti cu ceea ce se mai poate". În acest context, el a precizat că TVR Cultural avea cheltuieli de 650.000 de euro pe lună.

Totodată, Săftoiu a spus că TVR 3 avea costuri asemănătoare cu TVR Cultural, dar "a rămas în picioare" deoarece CA al TVR a dorit lucrul acesta. "Eu am avut o ofertă maximală - TVR 3, TVR Info şi TVR Cultural să fie suspendate până la vremuri mai bune. Nu s-a putut cu TVR 3. Am acceptat lucrul acesta, ca să nu cadă complet planul de redresare. Am cerut însă costuri zero pentru acest post", a spus Săftoiu, precizând că pe TVR 3 se difuzează reluări şi transmisiuni din studiorile teritoriale ale Televiziunii Române.

Potrivit lui Săftoiu, TVR Cultural, prin natura lui, avea costuri de producţie relativ mari. "Mergea şi difuza transmisiuni directe de la festivaluri muzicale, de la festivaluri teatrale, iar lucrurile acestea aveau costuri. Din păcate, audienţa era una destul de scăzută", a spus Săftoiu.

El a spus, însă, că oamenii de la TVR Cultural vor intra în procesul de selecţie de personal şi este absolut convins că îşi vor găsi locul la noul post TVR 2 Cultural, după finalizarea procesului de restructurare.

Întrebat dacă Grigore Leşe şi Horia-Roman Patapievici mai au în prezent emisiuni la TVR, Săftoiu a răspuns: "Domnul Leşe a avut şi are, iar domnul Patapievici nu mai are în momentul acesta. Domnia sa, împreună cu toţi cei care doresc să facă emisiuni în Televiziunea Română pot pur şi simplu să aplice pentru oferta aceasta de emisiuni şi rămâne să fie decisă, de către o comisie, foarte transparent, noua grilă, cu noile emisiuni şi producţii".

TVR Cultural şi-a suspendat emisia sâmbătă, 15 septembrie, la ora 23.59, potrivit unei decizii luate de Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române. Decizia face parte din procesul de implementare a Programului de redresare economică a SRTv.

TVR Cultural s-a lansat în anul 2002, fiind singura televiziune din România cu profil exclusiv cultural. TVR Cultural a difuzat în cei zece ani de activitate dezbateri pe teme culturale, documentare şi filme de artă, concerte simfonice, spectacole de operă, operetă, balet şi teatru. TVR Cultural a fost condus de Daniela Zeca Buzura.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici