Săftoiu, despre numirea lui Lucaci la şefia Ştirilor TVR: Este un ziarist cu multă experienţă

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la numirea lui Claudiu Lucaci în funcţia de director interimar al Ştirilor TVR, că acesta este un ziarist cu multă experienţă şi va avea misiunea de eficientizare a activităţii Ştirilor SRTv.

284 afișări

Jurnalistul Claudiu Lucaci este, începând de joi, director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) din cadrul TVR, el fiind numit în această funcţie de către preşedintele - director general al Televiziunii Române, Claudiu Săftoiu. Până în prezent, activitatea DEIS a fost coordonată de Anca Lăzărescu Olteanu, care este şi director al Departamentului Emisiuni Informative din cadrul DEIS, potrivit unui comunicat remis joi, agenţiei MEDIAFAX, de către Televiziunea Română.

Contactat de MEDIAFAX şi întrebat care au fost motivele care au stat la baza deciziei sale, Claudiu Săftoiu a amintit că încă de la preluarea mandatului său de preşedinte-director general al TVR a declarat că o prioritate a sa este "eficientizarea şi profesionalizarea" activităţii TVR.

El a precizat că a găsit de cuvinţă că "este un lucru bun" să-i ofere Ancăi Lăzărescu Olteanu posibilitatea de a se întoarce la activităţile sale, ca director al Departamentului Emisiuni Informative din cadrul DEIS.

Săftoiu a mai spus că a găsit de cuvinţă să-l propună pe Claudiu Lucaci, "un ziarist cu multă experienţă şi un veteran al Televiziunii Române", pentru funcţia de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) din cadrul TVR.

Totodată, Săftoiu a spus că Lucaci va avea misiunea "de eficientizare" a activităţii DEIS, vorbind totodată despre necesitatea ca procesul redacţional să fie unul obiectiv şi echilibrat.

"Suntem într-o perioadă în care jurnalismul de bună calitate trebuie să reprezinte cartea de vizită a Televiziunii Române", a spus Claudiu Săftoiu, precizând că speră ca "lucrurile să meargă din ce în ce mai bine" în această formulă cu Claudiu Lucaci în funcţia de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) şi cu Anca Lăzărescu Olteanu în funcţia de director al Departamentului Emisiuni Informative din cadrul DEIS.

Numirea lui Claudiu Lucaci la conducerea Ştirilor TVR vine în urma unor lungi tensiuni în Televiziunea Română vizavi de organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din Televiziunea Română, în condiţiile în care mandatul Rodicăi Culcer la şefia Ştirilor a încetat. Fosta conducere a TVR - asigurată de Alexandru Lăzescu - a demarat şi anulat de două ori concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Ştirilor TVR.

Rodica Culcer a condus Ştirile TVR din 2005. Ea a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie 2011. Totuşi, Culcer a depus, pe 29 iunie 2011, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR de la momentul respectiv (Alexandru Lăzescu, n.r.), iar de la 1 iulie 2011 ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR. Consiliul de Administraţie al TVR a votat, însă, în 31 ianuarie 2012, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR.

În 7 mai 2012, ActiveWatch îşi exprima îngrijorarea, într-un comunicat remis MEDIAFAX, faţă de semnalul pe care noua putere, încă neinstalată, îl dă vizavi de TVR, precizând că reprezentanţii noii majorităţi parlamentare din CA al instituţiei au încercat să-l instaleze pe Claudiu Lucaci în fruntea Ştirilor TVR.

În aceeaşi zi, Claudiu Lucaci a declarat, pentru MEDIAFAX, că îşi doreşte ca la Ştirile TVR să dispară "politizarea, talibanismul şi incompetenţa". Totodată, Claudiu Lucaci a spus că s-a înscris deja la două concursuri de director al Ştirilor TVR: pentru ocuparea postului de director al Departamentului Emisiuni Informative, organizat la sfârşitul anului 2010, la care a fost declarată câştigătoare Anca Lăzărescu, şi respectiv pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS), concurs anulat în luna martie de către conducerea TVR. În prezent, directorul interimar al DEIS este Anca Lăzărescu.

"A descoperit ActiveWatch apa caldă şi în caz că domnul Mircea Toma sau alt reprezentant al ActiveWatch nu au aflat, eu m-am înscris la două concursuri de director la Ştiri. La unul dintre ele, domnul Toma, reprezentantul ActiveWatch, a participat în comisia de examinare, unde s-a antepronunţat în legătură cu şansele mele de candidat la obţinerea acelui post. Le pot pune la dispoziţie reprezentanţilor ActiveWatch punctul de vedere al domnului Toma în care-mi schimbă nota pentru vina că am lucrat în instituţiile publice din România. La un alt doilea concurs la care m-am înscris, conducerea televiziunii, fără niciun motiv, l-a anulat. Dacă la primul concurs (de director al Departamentului Emisiuni Informative) m-am abţinut să dau în judecată Televiziunea Română pentru un abuz, la cel de-al doilea (de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport) am pregătit toate documentele şi urmează să deschid acţiunea în instanţă", a spus atunci Claudiu Lucaci.

Totodată, el a adăugat atunci că roagă ActiveWatch "să fie mai îngrijorată de semnalele din ultimii doi ani privind derapajele de la deontologia jurnalistică pe care de altfel le-a semnalat organizaţia în raportul său FreeEx (Raportul privind libertatea presei în România în 2011, lansat pe 2 mai, n.r.)".

Pe 12 iunie, fostul Consiliu de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit atunci Radu Călin Cristea.

Pe 3 iulie, Parlamentul l-a validat pe Claudiu Săftoiu ca preşedinte - director general al Societăţii Române de Televiziune. Săftoiu a fost propus ca membru în CA al TVR din partea PNL.

După votul Parlamentului, Claudiu Săftoiu a declarat pentru presă că va garanta imparţialitatea politică în procesul redacţional din TVR, precizând că va demara "un audit de profunzime, atât de personal, cât şi economic", care va sta la baza strategiei de redresare a televiziunii publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici