Sălile de cinema RADEF vor fi trecute gratuit în proprietatea autorităţilor publice locale

Cinematografele din administrarea RADEF RomâniaFilm vor fi trecute gratuit în proprietatea autorităţilor publice locale, conform proiectului de aprobare a Ordonanţei de modificare a Legii cinematografiei, adoptat, marţi, de Comisia de cultură a Camera Deputaţilor.

489 afișări
Imaginea articolului Sălile de cinema RADEF vor fi trecute gratuit în proprietatea autorităţilor publice locale

Sălile de cinema RADEF vor fi trecute gratuit în proprietatea autorităţilor publice locale

Proiectul de lege votat aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7 din 2008, care modifică actuala Lege a cinematografiei.

Potrivit proiectului, "sălile şi grădinile cinematografice, împreună cu terenurile aferente acestora şi care se află în proprietatea privată a statului şi în administrarea RADEF, trec în proprietatea publică a autorităţilor administrativ teritoriale locale, comune, oraşe, municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti după caz, şi în administrarea respectivelor Consilii locale".

Transferul sălilor se va face printr-un protocol între primarul unităţii administrativ teritoriale şi RADEF, în şase luni de la intrarea în vigoare a legii. Protocolul va fi asumat de Consiliul local printr-o Hotărâre.

Odată cu transferul sălilor de cinema, Consiliile locale vor prelua şi bunurile mobile şi imobile şi personalul acestor săli de cinema, cu respectarea Codului Muncii. Totodată, Consiliile locale vor prelua şi activul şi pasivul aferent fiecărui cinematograf pe care autorităţile publice locale îl au în administrare. Consiliile locale nu vor prelua, însă, şi datoriile acestor cinematografe.

Cinematografele preluate de autorităţile locale vor trebui să difuzeze film o perioadă de 15 ani, pentru realizarea interesului public general. În plus, autorităţile locale sunt obligate ca într-un termen de maxim patru ani să asigure reabilitarea, modernizarea şi dotarea sălilor de cinema preluate. Neîndeplinirea acestei obligaţii va atrage după sine pierderea cinematografelor respective şi a terenurilor aferente lor de către autorităţilor publice locale, Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) urmând să verifice dacă aceste aceste prevederi sunt respectate.

Totodată, autorităţile locale nu pot vinde cinematografele primite de la RADEF, pentru o perioadă de 15 ani, potrivit proiectului de lege votat de deputaţi.

Totuşi, prin derogare, Comisia pentru cultură a permis că acei chiriaşi care au închiriat cinematografe şi au respectat prevederile contractelor cu RADEF, difuzând film, pot să cumpere respectivele săli de la autorităţile locale.

Solicitarea în vederea cumpărării se poate depune de către chiriaşii interesaţi, la Consiliile locale, în maxim 30 de zile de la preluarea sălilor de cinema de la RADEF de către respectivele autorităţi locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici