Sanda Vişan şi Cezar Ion, aflaţi între angajaţii SRTv concediaţi, intenţionează să dea în judecată TVR

Sanda Vişan şi Cezar Ion, care se află printre angajaţii TVR ce vor fi concediaţi de la 1 februarie, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu au fost notificaţi legal pentru a participa la procesul de selecţie de personal, precizând că intenţionează să dea în judecată Televiziunea Publică.

1887 afișări
Imaginea articolului Sanda Vişan şi Cezar Ion, aflaţi între angajaţii SRTv concediaţi, intenţionează să dea în judecată TVR

Sanda Vişan şi Cezar Ion, aflaţi între angajaţii SRTv concediaţi, intenţionează să dea în judecată TVR (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Sanda Vişan, realizator TV în SRTv, care se află pe lista persoanelor ce vor fi disponibilizate de la 1 februarie, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că nu a participat deloc la procesul de selecţie de personal, pentru că nu a fost notificată legal în acest sens.

"Nu am participat la acest proces de evaluare, pentru că nu am fost notificată în mod legal. Consider că o reformulare a obiectivelor de instituţie publică de dimensiunea Televiziunii Române este necesară, dar trebuie făcută legal şi nedescriminatoriu", a spus Sanda Vişan.

Ea a precizat că mai sunt şi alţi angajaţi ai TVR care nu au fost notificaţi să participe la procesul de evaluare.

Totodată, Sanda Vişan a spus că, în condiţiile în care va fi preavizată în vederea concedierii, va acţiona în instanţă Televiziunea Română.

"O să acţionez în instanţă, în măsura în care voi primi o notificare. Câtă vreme nu există niciun document oficial care să mă informeze despre acest proces (de evaluare, n.r.) nu pot să am nicio opinie, dar sunt convinsă că lucrurile, într-un fel sau altul, îşi vor urma cursul şi, dacă se dovedeşte că este un proces la care nu am participat şi că sufăr consecinţele neparticipării mele, voi acţiona în instanţă instituţia, cu tot regretul", a explicat Sanda Vişan.

Şi Cezar Ion, directorul Direcţiei Editoriale din TVR, care se află la rândul său pe lista persoanelor ce vor fi concediate de la 1 februarie, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că nu a fost notificat oficial să participe la procesul de evaluare. În aceste condiţii, Cezar Ion a spus că va da în judecată Societatea Română de Televiziune, fiind în acest caz la al 11-lea proces cu TVR.

"Este al 11-lea proces cu acest angajator, este fabulos. Pur şi simplu, când te uiţi în urmă în ultimii 10-12 ani şi vezi seria de abuzuri, rămâi absolut stupefiat, nefiind o chestie sindicală. Eu nu sunt sindicalist, nu am fost niciodată membru în sindicat, este pur şi simplu o demonstraţie limpede ca lumina ochilor a unui abuz fără niciun fel de limite. Evident că procedurile nu s-au respectat, dar eu nu m-am prezentat la acest proces de selecţie pentru că pur şi simplu nu am fost notificat, nu am fost chemat să mă prezint la acest proces de selecţie, pentru că reprezentanţii angajatorului, Claudiu Săftoiu, Cristian Zgabercea şi alţii din acest grup de lucru cum l-au numit ei, probabil că au fost sfătuiţi de avocaţii care au consiliat acest proces, că nu au cum să mă cheme la acest proces de selecţie pentru că nu mă pot evalua propriii mei angajaţi. Deci comisiile de evaluare erau compuse din propriii mei subalterni, nu aveau cum să mă evalueze nici formal, nici legal, nici informal, nici procedural, de niciun fel. Şi atunci au preferat să nu mă notifice şi să mă concedieze pur şi simplu fără absolut nicio discuţie. Eu am stat până în momentul ăsta să văd dacă într-adevăr vor ajunge în acest punct imposibil de imaginat din punct de vedere legal", a spus Cezar Ion.

"Acesta este al 11-lea proces, din 1999 până în ziua de astăzi. Este cel de-al 11-lea dosar. Am fost până în momentul acesta în faţa a 11 instanţe de judecată diferite în legătură cu acest angajator (TVR, n.r.). Am demonstrat de fiecare dată că au comis un abuz, în ceea ce priveşte relaţia dintre mine şi acest angajator (TVR, n.r.)", a spus Cezar Ion, precizând că s-a sfătuit deja cu avocaţii săi şi va depune cererea în instanţă imediat după ce va primi documentul prin care este concediat din TVR.

Cezar Ion a spus că lucrează de 20 de ani în TVR, unde, în urma concursurilor susţinute, a evoluat de la reporter, cu jumătate de normă, până la director al Direcţiei Editoriale, în care se află în prezent.

"Eu cunosc foarte bine instituţia asta, pentru că lucrez în ea de peste 20 de ani şi am parcurs-o de la reporter cu jumătate de normă până la director. Eu nu am fost paraşutat de cineva pe considerente de majorităţi politice şi negocieri şi trocuri politice. Eu am muncit 21 de ani în această instituţie de la reporter jumătate de normă. Mi-am dat toate concursurile profesionale de-a lungul carierei până la momentul de faţă, inclusiv pentru postul de director al Direcţiei Editoriale pe care mă aflu. Nu am avut niciun concurs - şi am fost în faţa a cel puţin şapte comisii de concurs de-a lungul vieţii mele - pe care să nu-l iau. Mai mult, în faţa tuturor abuzurilor, m-am apărat cinstit în instanţă", a spus Cezar Ion.

Din această perspectivă, Cezar Ion a susţinut că poate să spună "foarte clar", uitându-se pe liste, "cine ce intervenţii a făcut şi a scăpat de la disponibilizare colectivă". "Pentru că unii s-au declarat cazuri sociale. Celebra listă cu 55 de oameni de săptămâna trecută unde sunt nişte nume.... Şi ştiu sigur cine pentru cine a dat telefon. Îşi imaginează ei că nu se ştie, dar se ştie exact, pentru că printre oamenii care sunt în jurul lor şi văd ce se întâmplă sunt şi oameni care nu sunt de acord cu lucrurile astea şi le-au adunat pe toate în timp şi le-au pus la dispoziţia celor care sunt dispuşi să se bată cu ei", a explicat Cezar Ion.

Totodată, Cezar Ion a spus că nu poate să facă abstracţie "de coloratura politică şi de felul în care se procedează", "având un istoric de 12 ani şi 11 procese" cu TVR. "(...) de fiecare dată când te uiţi la culorile politice realizezi că ceva ceva probabil că vine din zona aia. De-a lungul timpului, s-a tot spus că sunt eu tovarăş cu Raluca Turcan (deputat PDL, n.r.), că am eu tot felul de combinaţii cu PDL, că sunt băsist, s-au spus toate astea de-a lungul timpului. Dar dacă tu spui despre mine chestiile astea, fără să ai niciun fel de probă, asta nu dovedeşte cum că ar fi aşa. Fiecare poate să spună orice în ţara asta. Dar ideea este, de fapt, că toate acţiunile astea sunt făcute pentru că pur şi simplu nu vreau să-mi depun omagiile la partidele astea. Ăştia sunt pe principiul că «cine nu-i cu noi e împotriva noastră». Eu am mai fost atenţionat pentru că în şedinţele de la PSD de acum un an de zile numele meu a mai fost vehiculat de către diverşi din CA (al TVR, n.r.) numiţi de acest partid politic, asociat cu sintagma «individ dubios». Eu ştiu lucrurile astea, ştiu exact şi cine şi ce şi cum a spus despre mine în mediile astea politice (...) Putem să credem ce vrem, dar o minimă responsabilitate te obligă ca, înainte să faci anumite proceduri juridice, să analizeze să discuţi şi să acţionezi pe probe, nu pe vorbe", a spus Cezar Ion.

Totodată, Cezar Ion a spus că poziţia sa în TVR a fost "extrem de ingrată în ultimele luni", în contextul în care, în august 2012, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TV, a "declarat război vechii conduceri" a televiziunii publice, prin schimbarea componenţei Comitetului Director al Televiziunii Române.

"El a înlăturat Comitetul Director şi a declarat război vechii conduceri, fără să demonstreze vreo vinovăţie, fără să demonstreze nimic (...) Numai că, din punct de vedere instituţional, administrativ, subordonarea directorilor de Direcţii era strict sub Claudiu Săftoiu. El pur şi simplu a refuzat să mai discute cu directorii de direcţie, a predat comanda instituţiei în mâna unor consilieri sau oamenii pe care şi i-a selectat pe post de marionete pe lângă el, şi din acel moment arhitectura instituţională s-a frânt. Este o dovadă de incompetenţă, iresponsabilitate totală (...) să plăteşti salarii pentru 2/3 din instituţie, pentru că 1/3 din instituţie a lucrat - cei de la ştiri. Dar restul instituţiei, 2/3 din oameni au fost plătiţi din luna iulie până în momentul de faţă, 2/3 din fondul de salarii al instituţiei a fost aruncat", spune Cezar Ion.

El a făcut referire şi la suma anunţată de Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat MEDIAFAX, care reprezintă salariile compensatorii (16,5 milioane de lei - circa 4 milioane de euro). "(...) dar el (Claudiu Săftoiu, n.r.) ar trebui să adauge la această gaură pe care o creează cu această strategie salariile a 2/3 din angajaţi pe şase luni de zile. Asta înseamnă salariile unei treimi de angajaţi pe 12 luni de zile, pe care, dacă le cumulezi cu salariile compensatorii, o să ajungi la o gaură pe care o face individul ăsta, împreună cu gaşca de care s-a înconjurat, de cel puţin încă 10 milioane de euro, pe lângă ăia 4. În momentul de faţă, el a creat o gaură de 14 milioane de euro în această instituţie, de o manieră absolut iresponsabilă, stopând producţia acestei instituţii şi plătind oamenii degeaba", a precizat Cezar Ion.

Din punctul de vedere al lui Cezar Ion, din cele 627 de nume prezente pe lista de persoane care vor fi concediate, "80% sunt oamenii care nu au avut nicio pilă", "10% sunt oameni care vor să plece, să îşi ia salariile compensatorii, pentru că sunt profund scârbiţi" de ce se întâmplă în Televiziunea Română", iar "10% sunt oameni care, din diverse motive, ar fi trebuit daţi afară pentru că nu mai performează, nu mai fac faţă sau sunt epuizaţi profesional". "Dar cel puţin 10% din personalul rămas în TVR (2.450 de persoane, n.r.) este totalmente pe dinafara acestei profesii, fie că e pe zona jurnalistică, fie că este pe zona tehnică", a mai spus Cezar Ion.

Totodată, Cezar Ion a spus că, în urma contestaţiilor făcute, au existat cazuri de dublare a unor note, fapt care "nu are nicio logică", şi au existat "cazuri sociale care au fost intervenţii directe la Claudiu Săftoiu". "Valentin Nicolau (membru în CA, n.r.) a observat corect că mânăria e prea pe faţă şi o să se vadă la un moment dat", a spus Cezar Ion.

Pe de altă parte, Horia Romanescu, care în prezent ocupă funcţia de Director de Strategie de Programe în TVR şi care se află pe lista cu angajaţii care vor fi disponibilizaţi de la 1 februarie, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX că a decis de mai multă vreme să plece din Televiziunea Română şi a participat formal la procesul de selecţie de personal.

"Am participat, dar nu am participat. M-am prezentat formal, în sensul că am participat la toate cele trei probe, dar fără să combat. Eu m-am hotărât să plec din televiziune înaintea procesului de evaluare şi, în perioada aceea de evaluare, lucrurile erau destul de amestecate ca perspectivă. Erau voci care spuneau că, dacă nu te prezinţi, rişti să nu primeşti salariile compensatorii şi atunci am completat la memoriul de activitate cu numele meu, m-am dus la testul grilă, unde am dat foaia goală, şi am fost la interviu, unde am spus «Bună ziua» şi mi s-a urat succes. Singura mea întrebare şi mirare este de ce am obţinut totuşi 28 de puncte (la evaluare, n.r.). La mine treaba este simplă", a explicat Horia Romanescu.

El a precizat că a luat decizia să plece din Televiziunea Română, în care lucrează de 18 ani, din motive "personale".

O listă cu salariaţii TVR care urmează să fie preavizaţi în vederea concedierii colective a fost publicată, luni seară, pe pagina de intranet a TVR.

Lista cuprinde 627 de nume, între care se regăsesc Gianina Corondan, Elise Stan, Sanda Vişan, Irninis Miricioiu Rădulescu, Dan Radu, Adriana Titieni, Cezar Ion, Horia Romanescu, Constantin Trofin şi Tudor Călin Zarojanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici