SAR: Eximbank a încălcat legea prin cumpărarea de ştiri editoriale la posturi TV

Societatea Academică din România (SAR) susţine că Eximbank a încălcat legea cumpărând "ştiri editoriale" de la şapte posturi de televiziune, dovadă în acest sens fiind un contract cu o agenţie de publicitate furnizat ONG-ului chiar de bancă, în urma unui proces pierdut de aceasta.

Urmărește
106 afișări
Imaginea articolului SAR: Eximbank a încălcat legea prin cumpărarea de ştiri editoriale la posturi TV

SAR: Eximbank a încălcat legea prin cumpărarea de ştiri editoriale la posturi TV

"Problema importantă şi de fond este că acest contract încalcă legea prin cumpărarea «ştiri editoriale» la şapte televiziuni. Aceasta în condiţiile în care Legea 504/2002 (Legea audiovizualului) prevede că toate «Comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise» şi că «se interzice sponsorizarea unui serviciu de programe în integralitatea sa, precum şi a programelor de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice si/sau economice de actualitate»", susţin reprezentanţii SAR într-un comunicat de presă de joi.

Organizaţia a dat publicităţii, cu această ocazie, un contract încheiat între Eximbank şi o agenţie de publicitate care, pentru suma de 289.030 de euro plus TVA, respectiv 343.945,7 euro, se obliga să asigure transmiterea de "ştiri editoriale" pe şapte posturi de televiziune - Antena 1, Antena 3, Money Channel, Realitatea TV, OTV, TVR şi B1TV - şi publicarea de ştiri în "primele zece site-uri financiar bancare". Prin acelaşi contract, banca urma să primească expunere şi pe crawl-urile unora dintre posturile de televiziune care difuzau şi ştirile.

Contractul a fost, iniţial, secretizat de reprezentanţii Eximbank, însă, după ce SAR a câştigat un proces deschis chiar pe această temă, oficialii băncii s-au văzut nevoiţi să-l dea publicităţii.

De altfel, trei dintre posturile de televiziune cărora Eximbank le-a plătit, prin agenţia de publicitate Real Prompt Solutions, apariţii editoriale şi difuzări pe crawl au fost chiar amendate anul trecut de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru "publicitate mascată".

În ciuda faptului că au primit documentul solicitat, reprezentanţii SAR critică "anonimizarea" unor date "importante" din contract, inclusiv numărul produselor cumpărate, susţinând că acest procedeu este unul "inadmisibil", motiv pentru care anunţă că vor reveni cu o solicitare către bancă pentru a le fi dat documentul integral, fără "mascarea" unor nume sau informaţii.

În plus, SAR informează că va cere băncii, în temeiul legii accesului la informaţii de interes public, să comunice suma exactă cheltuită de Eximbank pentru serviciile juridice cumpărate de la diferite case de avocatură. Această cerere vine după ce banca a fost reprezentată de o celebră casă de avocatură din Capitală chiar în procesul intentat de SAR, în ciuda faptului că Eximbank are un departament juridic care ar trebui să se ocupe şi de litigile în instanţă în care banca este parte.

Reprezentanţii organizaţiei au dat în judecată Eximbank, acuzându-i pe reprezentanţii acesteia că au secretizat ilegal contractul de achiziţie servicii de publicitate şi promovare.

Acţiunea SAR în justiţie împotriva Eximbank este parte a unui program amplu de "litigaţii strategice", susţinut cu fonduri PHARE şi derulat în parteneriat cu APADOR-CH începând din 2009. Programul este menit să genereze precedente în justiţie pe dosare "mari şi sensibile" de achiziţii sau concesiuni, la care accesul publicului "este limitat în mod abuziv".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici