Scriitoarea Gabriela Adameşteanu va primi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu va primi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres) de la Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România, într-o ceremonie care va avea loc vineri, de la ora 17.00, la reşedinţa Franţei din Capitală.

136 afișări
Imaginea articolului Scriitoarea Gabriela Adameşteanu va primi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu va primi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (Imagine: Radu Tuta/Mediafax Foto)

Recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de Charles de Gaulle, în 1965, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează cele mai importante personalităţi culturale ale lumii franceze, dar este acordat şi cetăţenilor de alte naţionalităţi, pentru contribuţii deosebite în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

"Republica Franceză recunoaşte prin acest titlu talentul doamnei Adameşteanu ca scriitoare, calitatea relaţiilor pe care a ştiut să le construiască între Franţa şi România şi munca depusă pentru a face literatura franceză să fie cât mai bine cunoscută în România. În 2013, doamna Adameşteanu a fost preşedinta de onoare a primei ediţii a premiului Goncourt românesc, care a cunoscut un real succes", se mai arată în comunicatul de presă.

Gabriela Adameşteanu s-a născut pe 2 aprilie 1942, la Târgu Ocna, într-o familie de intelectuali - Ion Adameşteanu, unul dintre creatorii şcolii româneşti de patologie medicală veterinară, şi arheologul italian Dinu Adameşteanu sunt unchii săi. Tatăl, profesor de istorie, i-a orientat interesul spre disciplinele umaniste. A urmat şcoala generală şi liceul la Piteşti şi a absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Română, Universitatea din Bucuresti, cu o lucrare de diplomă despre Marcel Proust. A fost redactor de editură (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Cartea Românească, 1965 - 1990), redactor-şef al revistei 22 (septembrie 1991 - mai 2005) şi al Bucureştiului Cultural.

Gabriela Adameşteanu este membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1980), precum şi preşedintele Centrului PEN din România (2004 - 2008). Printre romanele scrise de Gabriela Adameşteanu se numără "Drumul egal al fiecărei zile", "Dimineaţa pierdută", "Întâlnirea", "Provizorat". A scris, de asemenea, şi proză scurtă - "Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă", "Vară-primăvară" -, dar şi publicistică, memorii - "Obsesia politicii", 1995 ("Obsession de la politique") şi "Cele doua Românii", 2000 ("Les deux Roumanies"), lucrări care i-au adus articole elogioase în importante publicatii franceze, precum Le Monde, L'Express, Lire, Le Magazine Littéraire, La Quinzaine Littéraire.

De asemenea, Gabriela Adameşteanu este o cunoscută traducătoare a cărţilor lui Guy de Maupassant ("Pierre şi Jean") şi Héctor Bianciotti ("Sans la misericorde du Christ").

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici