Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Grigore Vieru

Scriitori şi critici literari care l-au cunoscut pe Grigore Vieru şi-au exprimat, duminică, regretul faţă de dispariţia poetului.

9070 afișări
Imaginea articolului Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Grigore Vieru

Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Grigore Vieru

Iorgulescu: Poetul Grigore Vieru va rămâne în galeria marilor poeţi români

Fostul ministru al Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că moartea poetului Grigore Vieru este o mare pierdere pentru cultura românească, menţionând şi că scriitorul a fost un susţinător al relaţiilor strânse între Republica Moldova şi România.

"Este o pierdere mare pentru cultura noastră scrisă. A fost un om care a făcut enorm pentru poezia românească şi pentru strângerea raporturilor culturale între Moldova şi România", a declarat Iorgulescu.

"Poate că nimeni, după 1989, nu a făcut la fel de multe ca Grigore Vieru pentru această relaţie. Grigore Vieru e un mare poet şi va rămâne în galeria marilor poeţi români. Poate întâmplător sau poate nu, s-a întâmplat asta (decesul poetului Grigore Vieru n.r) în preajma zilei de 15 ianuarie, când, în fiecare an, îl comemorăm pe poetul nepereche, Mihai Eminescu", a mai spus Iorgulescu.

Alex Ştefănescu: Poetul Grigore Vieru merita Premiul Nobel pentru poemele despre mamă

Criticul literar Alex Ştefănescu a declarat pentru MEDIAFAX că Grigore Vieru ar fi meritat un Premiu Nobel pentru poeziile sale dedicate mamei.

"Nimeni în lume nu a scris poeme atât de emoţionante despre mamă", a declarat Alex Ştefănescu. "Într-o poezie spunea că, atunci când era copil, mâna mamei i-a fost coroană (...) În alt poem a scris cum se ducea mama sa şi îngenunchea la mormântul tatălui. Când a îmbătrânit, mama nu mai putea îngenunchea şi el se întreba cine poate să ridice mormântul tatălui să poată aprinde o lumânare", a povestit criticul literar, care a apreciat că "trebuie să suferi de frigiditate estetică ca să spui că Vieru era depăşit".

"Toul era de o sensibilitate dureroasă, pe înţelesul românilor", a mai spus Alex Ştefănescu.

Criticul literar a povesti că s-a întâlnit cu poetul basarabean la Chişinău, pe 31 august, când acesta din urmă a fost distins cu un premiu de către Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. "M-a primit cu foarte multă căldură. M-a impresionat că nu avea putere. Am ciocnit împreună un pahar cu şampanie şi a trebuit să îl ajut să ridice paharul", şi-a mai amintit criticul literar care a spus că, în ciuda problemelor fizice, Grigore Vieru îşi păstra umorul.

"Îmi spunea că el le cucereşte pe femei spunându-le că e slab şi neajutorat.... şi ele se emoţionau şi îl luau la pieptul lor (...) S-a uitat la mine şi m-a văzut mai mare aşa şi mi-a zis că la mine nu ar merge textul ăsta", a mai spus Alex Ştefănescu.

Vadim: După moartea lui Vieru, ar trebui să fie doliu naţional pe ambele maluri ale Prutului

Moartea poetului Grigore Vieru este "o pierdere uriaşă pentru cultura naţională", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, care a spus că s-ar impune decretarea unei zile de doliu naţional pe ambele maluri ale Prutului.

"Eu n-am întâlnit un om mai delicat şi mai frumos din punct de vedere moral, cu o generozitate ieşită din comun, de la Nichita Stănescu încoace”, a spus Vadim Tudor despre Vieru.

C.V. Tudor a precizat că a fost bun prieten cu Grigore Vieru şi a remarcat faptul că destinul poetului a fost asemănător cu al lui Nicolae Labiş, ambii fiind născuţi în 1935 şi amândoi murind în urma unor accidente de circulaţie.

"Grigore Vieru repetă într-un fel destinul lui Nicolae Labiş. Despre Labiş se spune că a fost împins între vagoanele unui tramvai, care i-au zdrobit coloana vertebrală şi s-a stins pe un pat de spital. Despre Vieru se spune că accidentul său vine după o lungă «serie neagră» de accidente ale artiştilor unionişti din Basarabia”, a adăugat Vadim Tudor, dând ca exemplu accidentul mortal suferit de soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici şi accidentul poetului Dumitru Matcovski.

Vadim a mai spus că destinul a făcut ca Grigore Vieru să se stingă din viaţă în "perioada sacră" dintre ziua de naştere a lui Eminescu şi ziua Unirii Principatelor.

Vadim Tudor i-a dedicat şi versuri poetului moldovean: "Plângeţi flamuri tricolore/ Cea mai tristă dintre ore/ A murit Sfântul Grigore".

Citeşte şi:

Poetul Grigore Vieru a decedat

BIO: Grigore Vieru - poetul care a adus Basarabia mai aproape de România

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici