Video Scriitorul britanic Arthur C. Clarke a încetat din viaţă

Autorul britanic de science-fiction Arthur C. Clarke a încetat din viaţă miercuri, într-un spital din Sri Lanka, la vârsta de 90 de ani, a declarat secretarul acestuia, Rohan de Silva.

22 afișări

Autor al cărţii care l-a inspirat pe Stanley Kubrick pentru "2001: o odisee spaţială", Clarke a fost internat în mai multe rânduri pentru insuficienţă respiratorie, din decembrie, când a împlinit 90 de ani.

"Sir Arthur a murit la spitalul Apollo" din Colombo, a indicat Da Silva.

Clarke, care a prevăzut încă din 1945 dezvoltarea comunicaţiilor prin satelit, a scris peste 80 de cărţi. Scriitorul era cel mai celebru dintre rezidenţii străini din Sri Lanka, unde o academie îi poartă numele.

"Funeraliile sale vor avea loc, probabil, sâmbătă", la cimitirul din Colombo, a indicat celălalt secretar al său, Nalaka Gunawardena.

Sănătatea scriiorului s-a deteriorat brusc în cursul ultimelor săptămâni, acesta fiind internat în urmă cu patru zile.

Clarke a sărbătorit pe 16 decembrie 2007 împlinirea vârstei de 90 de ani, urând ţării sale adoptive, Sri Lanka, unde s-a stabilit în urmă cu aproximativ 50 de ani, să aibă parte de pace. Petrecerea de aniversare a fost organizată de guvern, la ea participând şi şeful de stat, Mahinda Rajapakse.

Scriitorul de literatură SF, care şi-a dorit, de asemenea, să poată obţine dovada existenţei extratereştrilor şi care milita pentru utilizarea de combustibili mai puţin poluanţi, trăia de 30 de ani într-un scaun cu rotile, din cauza unei poliomelite de care suferea din copilărie.

Printre romanele scrise de Clarke se numără: "Fântânile paradisului multistar" (1979), "2061: a treia odisee spaţială Olimp" (1988), "2001: o odisee spaţială Multistar" (1982", "Prelude to Space" (1951), "Earthlight" (1955), "Rendezvous with Rama" (1972), "The Garden of Rama" (1991), "Time's Eye" (2003). Pe lângă acestea, Clarke a mai scris proză scurtă, precum "Expedition to Earth" (1953), "The Other Side of the Sky" (1958), "Of Time and Stars" (1972), "Tales From Planet Earth" (1990), dar şi lucrări de non-ficţiune, precum "The Challenge of the Space Ship: Previews of Tomorrow’s World" (1959), "Into Space: a Young Person’s Guide to Space" (1971) şi "From Narnia to a Space Odyssey: The War of Letters Between Arthur C. Clarke and C. S. Lewis" (2003).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici