Scriitorul columbian Alvaro Mutis a murit la vârsta de 90 de ani

Scriitorul columbian Alvaro Mutis, recompensat cu premiul Médicis pentru cel mai bun roman străin în 1989 şi cu premiul Cervantes pe anul 2011, a murit duminică, la vârsta de 90 de ani, în reşedinţa sa din Ciudad de Mexico, au anunţat surse oficiale citate de AFP.

96 afișări
Imaginea articolului Scriitorul columbian Alvaro Mutis a murit la vârsta de 90 de ani

Alvaro Mutis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deplângem moartea scriitorului Alvaro Mutis. Adresăm condoleanţe familiei şi prietenilor săi", a anunţat pe contul său de Twitter Consiliul Naţional al Culturii şi Artelor din Mexic.

Carmen Miracle, soţia scriitorului, a spus pentru cotidianul mexican La Jornada că "decesul s-a produs după o boală gravă care l-a dus (pe scriitor) la spital duminică (15 septembrie, n.r.)".

Alvaro Mutis, un prieten apropiat al scriitorului Gabriel Garcia Marquez, s-a născut la Bogota, în 1923, însă şi-a petrecut copilăria în Belgia, unde tatăl său a lucrat ca diplomat până în 1932. A locuit în Mexic din 1956.

A debutat în literatură ca poet şi a creat personajul Magroll, un marinar aventurier, care a apărut, încă din 1953, în volumul de poezie "Los elementos del desastre", şi care a fost apoi prezent în toată proza sa, începând din 1970.

A obţinut primul premiu major în 1974 - Premiul Naţional pentru Litere din Columbia -, apoi mai multe distincţii internaţionale, culminând cu premiul Cervantes în 2011, cea mai înaltă distincţie literară pentru scriitorii spanioli şi din America Latină.

Alvaro Mutis a fost recompensat şi cu premiul Médicis pentru cel mai bun roman străin în 1989, pentru volumul "La nieve del almirante".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici