Scriitorul Dinu Săraru: Eu sunt născut să mor controversat

”Eu sunt născut să mor controversat” a spus Dinu Săraru la lansarea volumului ”Jurnalul unui personaj controversat”, care conţine o serie de dialoguri între autorul trilogiei ”Nişte Ţărani” şi Vartan Arachelian, care semnează cartea publicată de editura RAO.

856 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Dinu Săraru: Eu sunt născut să mor controversat

Scriitorul Dinu Săraru: Eu sunt născut să mor controversat

Volumul care redă dialogurile lui Dinu Săraru cu Vartan Arachelian, lansat marţi la Hotel Novotel din Capitală. ”În seara asta sărbătorim un maestru, un maestru al spiritului”, a spus în deschiderea evenimentului istoricul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul evenimentului s-au numărat Ilie Bădescu, Valeriu Râpeanu, Ovidiu Enculescu şi Olimpiodor Antonescu.

”Voi încheia simbolic pentru mine şi pentru biografia mea, vreau să le mulţumesc editorilor mei, unul dintr-un veac, altul din alt veac”, a spus Dinu Săraru.

”Vartan Arachelian este autorul acestui volum, l-am scris cu el şi el a avut ideea de a mă provoca la rememorări. Îi mulţumesc din toată inima că a avut răbdare aproape 15 ani să termin eu de scris. Atât a durat. Nu îmi ajungeau viaţa, întâmplările şi controversele. Cum terminam cu o controversă, cum intram în alta. Şi uite, am ajuns în ziua de astăzi când încă mai sunt zdruncinat de controverse dar la vârsta la care sunt nu mă mai atinge nimic”, a arătat scriitorul.

Săraru a menţionat ce se poate citi pe piatra pe care a pregătit-o la Slătioara pentru momentul în care îşi ca încheia activitatea: ”Lupta cea bună-am luptat, alergarea mi-am încheiat, credinţa am păstrat-o”,

”Vă rog astăzi să credeţi că mă ambiţionez să rămân controversat şi să mai dau prilejul controverselor” a amintit Săraru care a povestit că ”am fost ales de trei ori de către confraţii din secţie pentru a fi academician, n-am avut norocul, nu mai sper că la vârsta asta ce mă rog să îmi mai dea Dumnezeu, decât zile, Aş vrea să ştiţi că atât mă mănâncă palmele să scriu poveştile pe care nu le-am scris, şi ce am scris e o dulce copilărie, vă spun cinstit că nu este un rând în această carte care să nu fie trăit de mine şi care să nu fie aşa cum l-am povestit eu. Am fost întotdeauna obsedat de ideea că gloria aparţine celui care iubeşte mai mult lupta decât succesul. M-am luptat şi mă voi lupta cât mă ţin pe mine puterile”, a încheiat Dinu Săraru.

”Cartea aceasta e de un tip deosebit, e o lungă suită de convorbiri cu afirmaţii deseori tulburătoare despre natura complexă, contradictorie, versatilă a relaţiilor interpersonale, realitate umană care s-a impus de-a lungul a peste jumătate de secol (...) Ce vreau şi cred că pot să apăr aici şi acum sunt oamenii cărora le suntem datori că ne-au fost şi încă ne sunt contemporani, oameni graţie cărora trecerea noastră nu a fost întotdeauna silnică sau plictisitoare... Dinu Săraru e un astfel de creator, dotat nu numai cu un excepţional har literar, care ne surprinde cu fiecare carte semnată, sau un excelent manager de teatru, ci şi o personalitate incitantă, incomodă multora, chiar sieşi, sau familiei, dar, mai ales, mediocrităţilor“, arata Vartan Arachelian, absent la eveniment, într-un cuvânt prezentat editurii.

Dinu Săraru s-a născut în 1932, la Slătioara, judeţul Vâlcea. Este cunoscut în ipostaza de romancier, director şi critic de teatru. A condus Teatrul Mic şi Teatrul Foarte Mic, pe care l-a şi înfiinţat. De asemenea, a condusTeatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti. După romanele lui Dinu Săraru au fost realizate mai multe scenarii radiofonice, filme şi piese de teatru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici