Scriitorul israelian Amos Oz i-a catalogat "neonazişti evrei" pe unii extremişti evrei

Cel mai cunoscut scriitor israelian, Amos Oz, i-a catalogat "neonazişti evrei" pe extremişti evrei acuzaţi că au comis un val de acţiuni cu caracter rasist împotriva creştinilor şi musulmanilor, scrie presa israeliană.

332 afișări
Imaginea articolului Scriitorul israelian Amos Oz i-a catalogat "neonazişti evrei" pe unii extremişti evrei

Amos Oz (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Oz, citat în ediţia de sâmbătă a ziarului Haaretz, a apreciat că expresia "pacea de plătit", folosită de către extremiştii evrei pentru descrierea atacurilor pe care le comit asupra palestinienilor şi israelienilor arabi este "un eufemism".

Există "nume drăguţe pentru un monstru care trebuie să fie numit drept ceea ce este: grupări neonaziste evreieşti", le-a spus el vineri unor invitaţi la sărbătorirea vârstei de 75 de ani, potrivit Haaretz.

"Grupările noastre neonaziste beneficiază de o susţinere din partea unui număr de naţionalişti, chiar legiuitori rasişti şi unor rabini care le furnizează, din punctul meu de vedere, o justificare pseudoreligioasă", a subliniat Oz.

Noi inscripţii anticreştine şi rasiste au fost descoperite vineri la Ierusalim, unde poliţia a consolidat supravegherea unor locuri de cult sensibile, odată cu apropierea vizitei Papei Francisc în Ţara Sfântă la sfârşitul lui mai.

"Preţul de plătit, regele David pentru evrei, Isus este o mizerie", este inscripţia descoperită pe zidul Bisericii româneşti Sfântul Gheorghe, în apropiere de cartierul evreilor ortodocşi în Ierusalim.

Inscripţia "Moarte arabilor" a fost găsită pe o casă din oraşul vechi Ierusalim, iar svastici au fost desenate pe zidurile unui apartament, în Ierusalimul de Vest, partea israeliană a Oraşului Sfânt.

Sub numele de "preţul de plătit", colonişti extremişti şi activitşti de extremă dreapta şi-au intensificat, în ultimele luni, agresiunile asupra palestinienilor, israelienilor arabi sau armatei israeliene, ca reacţie faţă de decizii guvernamentale pe care le consideră ostile intereselor lor sau faţă de acţiuni atribuite palestinienilor.

Locuri de cult creştine şi musulmane sunt vizate, de asemenea, aproape zilnic.

Deşi poliţia a procedat la numeroase arestări, acestea nu au fost urmate, până în prezent, de procese, iar îndemnurile adresate Guvernului de a încredinţa dosarul serviciilor israeliene de informaţii Shin Beth se multiplică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici