Scriitorul Iuliu Raţiu a decedat

Scriitorul Iuliu Raţiu, cunoscut în special ca autor şi promotor al literaturii şi presei pentru copii şi tineret din România, a decedat sâmbătă şi va fi înmormântat miercuri, la Cimitirul Bellu din Capitală, au declarat pentru MEDIAFAX membrii familiei acestuia.

2793 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Iuliu Raţiu a decedat

Scriitorul Iuliu Raţiu a decedat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Iuliu Raţiu a decedat sâmbătă după-amiază, la un spital din Bucureşti. Marţi, colegii şi admiratorii îi vor putea aduce un ultim omagiu la Capela Cimitirului Bellu din Bucureşti, ceremonia funerară urmând să aibă loc miercuri, de la ora 11.00, la Cimitirul Bellu.

Iuliu Raţiu s-a născut la data de 20 iulie 1930. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor în anul 1949, fiind, în momentul dispariţiei, cel mai vechi membru în viaţă al Uniunii. El ar fi împlinit, luni, 79 de ani.

A fost absolvent al Facultăţii de Pedagogie-Psihologie din Bucureşti.

A debutat în anul 1948, în Revista Elevilor, în acelaşi an devenind redactor al publicaţiei Îndrumătorul Cultural. Iuliu Raţiu a fost un autor şi promotor al literaturii şi presei pentru copii şi tineret din România, făcând parte din redacţia unor publicaţii de gen.

A fost un activ membru al Secţiei de Literatură pentru Copii şi Tineret a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, din conducerea căreia a făcut parte mulţi ani. A fost şi membru al Comitetului Director al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

Iuliu Raţiu a înfiinţat, după 1990, revistele Spiriduş, Top Junior şi, în 2001, Luceafărul copiilor.

După debutul editorial din 1961, Iuliu Raţiu a publicat multe volume de literatură pentru copii: povestiri, romane şi piese de teatru, pentru care a primit numeroase distincţii, atât pentru literatura dedicată tinerilor cititori, cât şi pentru dramaturgie, printre acestea numărându-se patru Premii ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

A fost şi autorul unei "Istorii a Literaturii pentru Copii şi Tineret". În anul 2008, Iuliu Raţiu a fost nominalizat la Premiul Internaţional Hans Christian Andersen, considerat Nobelul literaturii pentru copii.

Iuliu Raţiu a organizat multe întâlniri ale cititorilor tineri cu scriitori şi a realizat proiectul unui Colocviu Naţional al Literaturii pentru Copii în anul 2009, proiect ce rămâne a fi continuat, în memoria sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici