Scriitorul J.G. Farrell, recompensat cu Lost Man Booker Prize

Scriitorul britanic J.G. Farrell a fost recompensat postum, miercuri, cu Lost Man Booker Prize, un premiu acordat la 40 de ani după ce romanul său "Troubles" nu a fost selecţionat pe lista scurtă a acestor prestigioase distincţii literare, informează bbc.co.uk.

99 afișări
Imaginea articolului Scriitorul J.G. Farrell, recompensat cu Lost Man Booker Prize

Scriitorul J.G. Farrell, recompensat cu Lost Man Booker Prize

Romanul câştigător, "Troubles", nu a reuşit să se califice în acel an pe lista scurtă de nominalizări la Man Booker Prize din cauza schimbării regulilor de selecţie referitoare la data de publicare a volumelor, multe opere literare importante ratând astfel "finala" din 1970 a acestor prestigioase distincţii literare britanice.

Membrii juriului au considerat că romanul "Troubles", a cărui acţiune se desfăşoară în 1919, în timpul războiului pentru independenţă din Irlanda, este "un câştigător meritoriu".

J.G. Farrell a fost recompensat cu Man Booker Prize în 1973, pentru romanul "The Siege of Krishnapur". Dacă ar fi câştigat şi în 1970, J.G. Farrell ar fi devenit primul scriitor laureat cu două premii Man Booker.

James Gordon Farrell este un scriitor britanic cu origini irlandeze, născut la Liverpool. Bolnav de poliomielită din adolescenţă, J.G. Farrell a murit înecat în 1979, în Irlanda, într-un tragic accident petrecut în timpul unei partide de pescuit.

Numele câştigătorului Lost Man Booker Prize a fost anunţat de Lady Antonia Fraser, care a făcut parte din juriul Man Booker Prize atât în 1970, cât şi în 1971.

În 2009, Man Booker Prize a revenit scriitoarei Hilary Mantel, pentru romanul "Wolf Hall".

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline (54.000 de euro), dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici