"Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao", cea mai bună carte a deceniului

"Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao", de Junot Diaz, a fost declarată cea mai bună carte a ultimilor zece ani de către The New York Magazine, informează editorul român al volumului, Polirom.

Urmărește
516 afișări
Imaginea articolului "Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao", cea mai bună carte a deceniului

"Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao", cea mai bună carte a deceniului

Romanul "Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao", de Junot Diaz, tradus anul trecut în colecţia "Biblioteca Polirom", a mai fost recompensat cu premiul Pulitzer pentru Literatură în 2008 şi cu National Book Critics Circle Award, în 2007. În septembrie 2008, studiourile Miramax au cumpărat drepturile de ecranizare a cărţii. În acelaşi an, criticii de la The New Yorker l-au plasat pe Junot Diaz în cercul celor mai buni 20 de scriitori ai secolului XXI.

Ediţia în limba română a cărţii, apărută în traducerea Danielei Rogobete, a fost publicată anul trecut în cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom", la numai cinci luni de la recompensarea romanului cu premiul Pulitzer pentru literatură.

"Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao" este cea de-a doua carte a tânărului scriitor americano-dominican, după volumul de povestiri "Drown", întâmpinat de critici cu un entuziasm fără precedent şi distins cu PEN/Malamud Award.

Publicat în toamna lui 2007, "Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao" s-a bucurat de aceeaşi primire entuziastă atât din partea criticilor, cât şi a cititorilor. The New York Times a calificat scriitura lui Diaz ca fiind "un soi de combinaţie între Mario Vargas Llosa, Star Trek, David Foster Wallace şi Kanye West".

Oscar Wao, protagonistul cărţii, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou şi împătimit de jocurile video şi romanele SF. În casa lui din New Jersey, unde locuieşte cu mama de modă veche şi cu sora rebelă, Oscar visează că va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial şi, mai ales, că va descoperi dragostea. Dar asta s-ar putea să nu se întâmple niciodată, din cauza blestemului fuku, care urmăreşte familia lui Oscar de generaţii întregi, condamnându‑i pe membrii acesteia la închisoare, tortură, accidente tragice sau iubiri nefericite.

Junot Diaz s-a născut în 1968, la Santo Domingo, Republica Dominicană, dar s-a mutat împreună cu familia în America, la New Jersey, unde a avut parte de ani întregi de sărăcie.

În timpul facultăţii cunoaşte o serie de scriitori de renume, printre care Toni Morrison, iar aceştia îl încurajează să se orienteze spre o carieră literară.

În prezent este profesor de creaţie literară la MIT şi redactor coordonator la Boston Review. Volumul de povestiri "Drown", cu care Junot Diaz a debutat în 1996, a constituit un adevărat eveniment literar: întâmpinat de critici cu un entuziasm fără precedent şi distins cu PEN/Malamud Award, a devenit un bestseller naţional şi, în acelaşi timp, un reper de neocolit al prozei contemporane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici