Serbările Bistriţei Medievale - "În umbra Marelui Turn" - GALERIE FOTO

Mii de persoane participă în acest sfârşit de săptămână la Serbările Bistriţei Medievale, eveniment ajuns la ediţia a şaptea, ocazie cu care în oraş au loc diverse evenimente, de la întreceri cavalereşti, târguri, parade şi concerte de muzică medievală.

592 afișări
Imaginea articolului Serbările Bistriţei Medievale - "În umbra Marelui Turn" - GALERIE FOTO

Serbările Bistriţei Medievale - "În umbra Marelui Turn" (Imagine: Eugen Gheorghe/Mediafax Foto)

Ediţia 2013 a Serbărilor Bistriţei Medievale s-a deschis, vineri seară, la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud cu vernisajul unei expoziţii de rochii specifice perioadei victoriene.

Expoziţia "Rochia de bal. Jurnal de modă veche", care poate fi vizitată până în 15 august, inclusiv, cuprinde rochii, accesorii, obiecte şi fotografii menite să reconstituie atmosfera vieţii urbane europene, cu balurile şi fastul modei vestimentare din perioada victoriană (1840-1890).

Vernisajul expoziţiei a fost urmat de un concert al trupei de "new medieval music" Ad Hoc, de lecţii de dans şi demonstraţii de lupte ale străjerilor Bistriţei şi Eroilor Vremurilor Apuse.

GALERIE FOTO

Tot începând de vineri seară, pe pietonalul Liviu Rebreanu, artizani şi comercianţi au expus bijuterii, pielărie, obiecte de îmbrăcăminte, broderii, păpuşi, ţesături, obiecte din lemn, ceramică, împletituri, tablouri, magneţi, aranjamente florale, lumânări parfumate, dulciuri, jucării şi multe altele.

În încheierea primei zile a festivalului, Ad Hoc şi Nosa au susţinut un miniprogram medieval, iar trupa Sirius a prezentat un spectacol pirotehnic.

Sâmbătă, pietonalul Liviu Rebreanu a devenit tabără medievală şi loc pentru schimburi de gardă, lupte între cavaleri sau dansuri ale domniţelor. Eroii Veacurilor Apuse (Braşov) au început pregătirea pentru apărarea cetăţii şi au organizat ateliere de tras cu arcul la ţintă şi de mânuire a spadei, iar Străjerii Cetăţii Bistriţa au trecut la instruiri în tehnica de folosire a armelor de apărare.

Scutierii de Muhlbach (Sebeş) au pus în scenă un spectacol medieval, din care nu au lipsit dansurile şi luptele pentru mâna domniţei, apoi în cetate şi-au făcut apariţia Trimbulinzii. Trupa de actori din Sibiu a dat reprezentaţii de teatru stradal inspirat din arta medievală cu piese comice interactive precum ”Sărutul morţii" sau "Ghilotina", rolul principal fiind jucat de Domniţa Hortensia.

În avanpremiera etapei locale a campionatului naţional de Carcassonne, participanţii şi-au exersat mâna pentru concursul de duminică, iar curioşii au luat lecţii de strategie. În cadru medieval, jucătorii construiesc cu ajutorul cartonaşelor o întreagă reţea de oraşe, drumuri, pajişti şi mănăstiri. Oraşul medieval fortificat Carcassonne din sudul Franţei l-a inspirat pe autorul Klaus-Jürgen Wrede, al cărui joc a fost votat în anul 2001 jocul anului.

Atmosfera a fost întreţinută de trupa Ad Hoc, care s-a plimbat prin cetate pentru a împărţi "dezmăţ şi muzici medievale", şi de menestrelul britanic Pat O’Mahoney.

Sâmbătă după-amiază, a avut loc şi o paradă medievală din care nu a lipsit cavalerul Emil Hartmann, domn liber de Transilvania.

Participanţii la paradă au urmat traseul pietonal Liviu Rebreanu - Piaţa Unirii - str. Dornei - str. Gheorghe Şincai - str. Al. Odobescu - str. Nicolae Titulescu - pietonal.

Dacă până acum trompeţii dădeau semnalul de începere a festivalului de la balconul Casei Judelui, anul acesta locul ales a fost turnul Bisericii Evanghelice. De altfel, sloganul ediţiei 2013 a Serbărilor Bistriţei Medievale este "În umbra Marelui Turn", având în vedere că s-au împlinit cinci ani de la incendiul care a cuprins simbolul oraşului, monumentul istoric fiind între timp refăcut.

Cu această ocazie au răsunat şi salve de tun.

Tot măreţia turnului bisericii, cel mai înalt turn de piatră din Transilvania, a fost şi subiectul piesei de teatru stradal interpretată în stil propriu de Trimbulinzii din Sibiu. Legenda spune că, la sfinţirea turnului din Bistriţa, un medieşean a măsurat cu o sfoară lungimea acestuia, pentru ca la Mediaş să se ridice un turn şi mai înalt. Inventivi, bistriţenii i-au tăiat câţiva metri de sfoară pe când omul dormea. Medieşenii s-au lăudat apoi că au construit cel mai înalt turn, dar bistriţenii au fost cei care au râs la urmă.

Duminică, în ultima zi de festival, va continua Târgul medieval, va fi animaţie medievală (cavaleri, domniţe, menestreli, păpuşile uriaşe ale Bistriţei, alte personaje din Evul Mediu), va avea loc etapa locală a campionatului naţional de Carcassone, se vor ţine lecţii de mânuit spada şi tras cu arcul la ţintă şi de dans medieval.

Străjerii Cetăţii Bistriţa vor continua demonstraţiile de lupte şi prezentare de arme, Trimbulinzii vor prezenta teatru medieval comic şi va fi aleasă "Domniţa Bistriţei". Seara e programat un concert susţinut de Whispering Woods, Concert Blackbeers & SeySha şi spectacol cu foc prezentat de Sirius.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici