Serialele de televiziune induc publicul în eroare

Deşi echipele de medici din serialele de televiziune cu specific medical, precum "Spitalul de urgenţă" şi "Dr. House", rezolvă aproape întotdeauna urgenţele medicale, în aproape jumătate din cazurile prezentate personalul procedează greşit, potrivit unui studiu canadian.

44 afișări
Imaginea articolului Serialele de televiziune induc publicul în eroare

Serialele de televiziune induc publicul în eroare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii de la Universitatea Dalhousie din Halifax (Canada) au analizat cu atenţie mai multe episoade din serialele de televiziune "Anatomia lui Grey", "Dr. House", "Private Practice/ Clinica" şi "Spitalul de urgenţă", pentru a verifica dacă aceste producţii cu specific medical au cu adevărat un rol educativ asupra publicului în ceea ce priveşte măsurile de prim ajutor acordate în momentul declanşării crizelor medicale.

În timpul celor 327 de episoade analizate, cercetătorii canadieni au constatat declanşarea a 59 de astfel de crize, dintre care 51 au avut loc în spital. Aproape toate măsurile de prim ajutor au fost acordate de personalul specializat - medici şi surori medicale.

Însă acest studiu a descoperit şi practici incorecte - precum imobilizarea pacientului, stoparea mişcărilor involuntare ale acestuia sau introducerea unor obiecte diverse în gura pacientului - apărând în 25 din cazuri, reprezentând 46% din totalul crizelor prezentate.

Managementul măsurilor de prim ajutor a fost necorespunzător în 17 cazuri (29%), iar caracterul de conformitate a normelor de prim ajutor nu a putut fi determinat în 15 situaţii (25%), potrivit acestui studiu.

Andrew Moeller, coordonatorul studiului, a declarat că serialele de televiziune reprezintă o metodă eficientă de educare a publicului, manifestându-şi îngrijorarea cu această ocazie, deoarece aceste filme au prezentat măsuri greşite de prim ajutor în aproape jumătate din cazuri.

Acest studiu va fi prezentat la conferinţa anuală a organizaţiei American Academy of Neurology, ce va avea loc în luna aprilie, în oraşul canadian Toronto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici