"Sieranevada" de Cristi Puiu la Zilele Filmului European – Sarajevo

Filmul "Sieranevada" în regia lui Cristi Puiu (coproducţie România, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Franţa, 2016) va fi prezentat, luni, în cadrul proiectului Zilele Filmului European de la Sarajevo.

103 afișări
Imaginea articolului "Sieranevada" de Cristi Puiu la Zilele Filmului European – Sarajevo

"Sieranevada" de Cristi Puiu la Zilele Filmului European – Sarajevo

Zilele Filmului Europeanse deşfăşoară până pe 31 mai 2017 la Meeting Point Cinema din Sarajevo, fiind organizate de membri ai clusterului EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Bosnia şi Herţegovina şi EU Info Centre Bosnia şi Herţegovina. Din program fac parte producţii cinematografice din Austria, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, România, Spania şi Ungaria. Institutul Cultural Român de la Viena este membru în clusterul EUNIC Bosnia şi Herţegovina începând cu luna mai 2016.

Acţiunea din "Sieranevada" are loc la trei zile de la atentatul din redacţia hebdomadarului parizian Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Lary, un medic trecut de 40 de ani, care urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Pelicula îi are în distribuţie pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu. Scenariul şi regia sunt semnate de Cristi Puiu, iar producător este Anca Puiu.

Filmul a fost prezentat în competiţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (11-22 mai 2016) şi a fost inclus în selecţia a peste 40 de festivaluri de film, obţinând numeroase premii naţionale şi internaţionale, cum ar fi: premiile Gold Hugo pentru cel mai bun film şi Silver Hugo pentru cel mai bun regizor – Festivalul Filmului Internaţional de Film de la Chicago 2016; Trofeul Transilvania 15 acordat regizorului Cristi Puiu – Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2016;

Premiile Gopo 2017 – pentru cel mai bun film (Anca Puiu), cel mai bun scenariu şi cel mai bun regizor (Cristi Puiu), cea mai bună actriţă în rol principal (Dana Dogaru), cea mai bună actriţă în rol secundar (Ana Ciontea) şi cel mai bun montaj (Letiţia Ştefănescu, Cristian Cimpoi).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici