Sindicatul RomâniaFilm: Desfiinţarea RADEF, mafie imobiliară. Cinematografele ar fi fost promise de Ponta primarilor

Sindicatul RomâniaFilm spune că prin desfiinţarea regiei se urmăreşte prăduirea sa în campanie, iar unele cinematografe ar fi fost promise primarilor de Victor Ponta, ministru interimar al Culturii şi candidat la preşedinţie, iar altele au fost deja date unor edili, între care Tudor Pendiuc.

474 afișări
Imaginea articolului Sindicatul RomâniaFilm: Desfiinţarea RADEF, mafie imobiliară. Cinematografele ar fi fost promise de Ponta primarilor

Sindicatul RomâniaFilm: Desfiinţarea RADEF, mafie imobiliară. Cinematografele ar fi fost promise de Ponta primarilor (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, Sindicatul Liber RomâniaFilm spune că a intrat în posesia unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG), care prevede fuziunea prin absorbţie a Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" de către Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS), în timp ce angajaţii RomâniaFilm pichetau joi în faţa Ministerului Culturii.

Sindicatul precizează că angajaţii RomâniaFilm au început să picheteze sediul Ministerului Culturii pe 3 noiembrie, pentru salvarea regiei, pentru semnarea unui contract colectiv de muncă, pentru plata salarilor restante, pentru faptul că nu există Consiliu de Administraţie din 2012 şi pentru locurile lor de muncă.

De asemenea, Sindicatul RomâniaFilm spune că se preconizează că acest proiect de OUG va fi aprobat în următoarea şedinţă de Guvern, fără ca ea să se afle în dezbatere publică, aşa cum prevede legea transparenţei decizionale. "Acest proiect nu se află în dezbatere nici pe site-ul Ministerului Culturii, nici pe cel al Secretariatului General al Guvernului", spune Sindicatul RomâniaFilm.

Contactată vineri de agenţia MEDIAFAX, Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului Liber RomâniaFilm, a spus că prin acest proiect de OUG se doreşte în fapt moartea regiei RomâniaFilm.

"Avem semnale clare că asta se va întâmpla. Tot ce am spus noi în decursul timpului s-a adeverit. Că pe dumnealor nu-i interesează altceva decât să înstrăineze aceste imobile (cinematografele, n.r.). Practic nu-i interesează destinaţia lor", a spus Maria Bikfalvi.

În acest sens, ea a mai spus că, în decursul anilor, Sindicatul RomâniaFilm a contestat consiliile de administraţie ale RomâniaFilm, din care au făcut parte persoane precum Ema Pendiuc, fiica primarului oraşului Piteşti, Tudor Pendiuc. Ema Pendiuc şi Tudor Pendiuc au fost reţinuţi, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care primarul este cercetat pentru fapte de corupţie privind acordarea unor contracte de achiziţii publice, prejudiciul fiind de aproximativ 1 milion de euro.

"Drept dovadă, uitaţi cine făcea parte din Consiliul de Administraţie (al RomâniaFilm, n.r.), fata domnului Pendiuc. Vedeţi ce face domnul Pendiuc acolo în oraş cu cinematograful pe care l-a luat. Face bloc de locuinţe. Ema Pendiuc a fost numită în Consiliul de Administraţie (al RomâniaFilm, n.r.) anul trecut, în mandatul domnului Haşotti", a mai spus Maria Bikfalvi.

Ea susţine că este vorba despre "o mafie imobiliară", iar clădirile RomâniaFilm, care găzduiesc săli de cinema, vor fi prăduite în campania electorală de primari, cărora le-ar fi fost promise de premierul Victor Ponta, ce ocupă şi funcţia de ministrul interimar al Culturii şi este şi candidat al PSD la alegerile prezidenţiale.

"Tot ce am spus noi s-a adeverit, că de fapt asta este o mafie imobiliară, aceste imobile să se prăduiască primarilor. Vrem nu vrem, ne legăm de politic. Noi nu facem politică, dar, din păcate, totul este politic în ţara asta. Poate se sesizează DNA-ul şi la noi, la Ministerul Culturii şi îi ia la verificat ce au făcut cu cinematografele, pentru că ei spun că nu au soluţii. Nu că nu au soluţii, nu-şi doresc să se facă. Vor să le prăduie (cinematografele, n.r.) cât mai repede acum în campanie, pentru că sunt promise. Ştim şi noi pe surse că primarii fac presiuni, pentru că au fost promise de către actualul ministru al Culturii, care este interimar, de către domnul Ponta. Şi dumnealui trebuie să îşi respecte promisiunea vizavi de primari", a spus preşedintele Sindicatului Liber RomâniaFilm.

Maria Bikfalvi a mai spus că, la sediul RomâniaFilm, care este la cinema Patria din Bucureşti, vin oameni trimişi de primării, pentru a prelua cinematografe din patrimoniul regiei. Bikfalvi a dat ca exemplu o persoană care ar fi venit în acest sens de la Craiova.

"Şi vin şi zic că au venit să le ia (cinematografele, n.r.). «Păi cum să le iei domn'e, aşa pur şi simplu să-ţi dăm cheile de la cinematograful Craioviţa din Craiova?». E revoltător, e strigător la cer ce se întâmplă cu aceste imobile. Din păcate, nimănui nu-i pasă, din păcate nimeni nu este răspunzător. Tragem semnale de alarmă de atâţia ani de zile. De ce trebuie să treacă timpul şi să ni se dea dreptate? De ce? Pentru că noi rămânem fără muncă. Pe nimeni nu interesează că noi rămânem fără serviciu. Nu se doreşte ca această regie să mai existe. Clar", a mai spus Maria Bikfalvi.

Ea a mai spus că reprezentanţii sindicatului au fost primiţi pentru discuţii de Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii, care le-ar fi spus că nu există soluţii pentru salvarea RomâniaFilm.

"Ni s-a spus clar: «Nu avem soluţii». Ne-am dus şi cu soluţii. Le-am spus că avem sedii, oficii, garaje ale RomâniaFilm. De ce nu ni se permite să le vindem să ne plătim datoriile? Pentru că tot din cauza voastră avem datorii. De doi ani şi ceva nu avem Consiliu de Administraţie. Am tras semnale de alarmă că fostul director general Mihail Ţintea, mână în mână cu un fost chiriaş, au blocat conturile regiei. De ce Consiliul de Administraţie l-a repus pe funcţie, apoi şi-au dat demisia toţi. De ce? (...) Dar domnul Ţintea a fost repus pe funcţie acum câteva luni de zile, în mandatul domnului Kelemen Hunor, a fost repus pe funcţie doar ca ministerul să nu fie implicat, pentru că Ţintea îi dădea în judecată pe ei, pe cei din Consiliul de Administraţie, şi-atunci ei să se spele pe mâini au înfiinţat rapid (...) atunci s-a putut, acum nu se poate ca acest consiliu să fie funcţional", a spus Bikfalvi.

De asemenea, Maria Bikfalvi i-a cerut ministrului Culturii, care în prezent este Victor Ponta, "să-şi asume moartea" regiei RomâniaFilm.

"Să şi-o asume. Pentru că premierul, la un moment dat, spunea că pe el îl interesează şi 10 locuri de muncă. La RADEF RomâniaFilm vor fi 181 de salariaţi care vor rămâne fără locuri de muncă. Dar, din păcate, dumnealui nu-i pasă. Dumnealui a promis aceste cinematografe că trebuie să plece către primării. Acum mai nou pleacă cinematografele către RA-APPS şi RA-APPS le va da către primării", a spus Bikfalvi.

Ea a mai spus că aceste lucruri se întâmplă în ciuda faptului că Ministerul Culturii era obligat să iniţieze procedura de preluare a cinematografelor deja date unor autorităţi locale, pentru că acestea nu le-au reabilitat şi nu le-au pus în funcţiune în patru ani, aşa cum prevedea Lege 303 din 2008.

"Din păcate, nu se doreşte a se face lumină. Ministerul nu doreşte, vrea să ascundă gunoiul sub preş. Toate mizeriile lor vor să le bage sub preş, ca să nu răspundă. Dar vor răspunde. Într-un final vor răspunde, pentru că nici noi nu vom lăsa lucrurile aşa. Toţi care au fost la Ministerul Culturii, toţi miniştrii să răspundă ce s-a întâmplat cu această regie şi cu aceste cinematografe. Să răspundă, să umple puşcăriile, că altceva n-au ce să mai facă", a mai spus Maria Bikfalvi.

Întrebată dacă au depus deja plângeri penale împotriva vreunei persoane, Maria Bikfalvi a spus: "Vom face plângeri penale împotriva tuturor miniştrilor care au adus regia în această situaţie, pentru că ei se fac vinovaţi de moartea acestei regii. Ei şi numai ei".

Pe de altă parte, în comunicatul remis MEDIAFAX de Sindicatul RomâniaFilm, se mai spune că "începând cu anul 2012, de când Consiliul de Administraţie a fost revocat ilegal de către domnul Puiu Haşotti, ministrul culturii de la acea vreme", sindicatul a spus în repetate rânduri că, de fapt, se urmăreşte distrugerea regiei. "Am spus că se doreşte transferul activelor administrate de regie, săli şi grădini de cinematograf, către RAPPS. Acum avem dovada certă că nici până în ziua de azi această idee nu a dispărut, acestă fuziune fiind singura soluţie pe care Guvernul şi Ministerul Culturii o pot găsi, pentru a înstrăina un patrimoniu imobiliar foarte dorit de clientela partidelor politice aflate la guvernare", se mai spune în comunicat.

În comunicat se mai spune că, în ultimii doi ani, Sindicatul Liber RomaniaFilm a transmis către Ministerul Culturii un număr impresionant de adrese, prin care sesiza multitudinea problemelor generate de lipsa Consiliului de Administraţie, adrese la care nu a primit, invariabil, răspuns.

"Este important de spus ca această situaţie a fost iniţiată în momentul în care domnul Victor Viorel Ponta (actual ministru interimar al Culturii) a preluat conducerea Guvernului României", se spune în comunicat.

În comunicat se mai spune că, prin desfiinţarea RomâniaFilm, "se distruge de fapt cinematografia română, pentru că filmele româneşti nu vor mai avea ecrane pe care să se poata viziona". "Degeaba toate cinematografele vor fi preluate de primării, acestea nu vor face niciodată activitate de difuzare de film. Spunem asta având certitudinea faptului că, din cele 107 cinematografe predate către primării din anul 2009 până în anul 2011, doar 5 funcţionează ca cinematografe şi, deşi aveau obligaţia prin lege de a face investiţii şi de a menţine obiectul de activitate, primăriile nu au respectat legea", mai spune Sindicatul RomâniaFilm în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici