Site-ul Premiului Nobel pentru Pace, vizat de un atac informatic

Site-ul de internet al Premiului Nobel pentru Pace a fost vizat de un atac informatic provenind din Taiwan, a declarat operatorul de telecomunicaţii norvegian Telenor, marţi, la mai puţin de trei săptămâni de la acordarea acestei recompense disidentului chinez Liu Xiaobo.

19 afișări
Imaginea articolului Site-ul Premiului Nobel pentru Pace, vizat de un atac informatic

Site-ul Premiului Nobel pentru Pace, vizat de un atac informatic

"Site-ul a fost compromis sau, cum se spune mai popular, atacat", a declarat Frank Stien, directorul serviciilor de securitate informatică din cadrul Telenor, confirmând astfel o informaţie furnizată de ziarul Aftenposten.

Vizitând site-ul www.nobelpeaceprize.org, utilizatorul de Internet riscă să îşi infecteze calculatorul cu un "cal troian", un program extrem de dificil de detectat, care permite agresorului să preia de la distanţă controlul calculatorului.

Potrivit lui Frank Stien, ultima adresă IP utilizată de agresor este cea a unei universităţi taiwaneze, National Chiao Tung University, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că atacul a fost condus din Taiwan, hackerii folosind deseori mai multe calculatoare pentru a-şi ascunde urmele.

"Nu putem să spunem nimic despre identitatea agresorului, nici despre motivele sale", a precizat Stien.

Institutul Nobel din Oslo a confirmat că a aflat de atac, dar a declarat că situaţia a revenit la normal.

"Nu mai este periculoasă accesarea site-ului, problema s-a rezolvat", a anunţat Sigrid Langebrekke, un oficial al institutului, fără a face alte comentarii.

Atribuirea, la 8 octombrie, a Premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo, un disident care execută o pedeapsă de 11 de închisoare pentru "subminarea puterii de stat", a nemulţumit puternic regimul chinez.

Fostul profesor universitar în vârstă de 54 de ani este unul dintre autorii Cartei 08, care face apel la crearea unui stat chinez democratic. Beijingul îl consideră pe acesta un "infractor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici