Soprana Nelly Miricioiu: A fi cântăreţ înseamnă o muncă enormă

Soprana Nelly Miricioiu, care şi-a construit o carieră solidă pe scena internaţională de operă, celebră pentru capacitatea sa de a acoperi un repertoriu foarte bogat, care se întinde de la bel canto la verismo, a mărturisit că a fi cântăreţ reprezintă o muncă enormă.

140 afișări
Imaginea articolului Soprana Nelly Miricioiu: A fi cântăreţ înseamnă o muncă enormă

Soprana Nelly Miricioiu: A fi cântăreţ înseamnă o muncă enormă (Imagine: Mediafax Foto)

"A fi cântăreţ e o muncă enormă (...). E un fel de broderie, făcută din lucruri minuţioase, pe care trebuie să o înţelegi prin tehnica pe care ai dobândit-o", a declarat Nelly Miricioiu, luni, într-o conferinţă de presă.

Soprana a început pe 23 aprilie un master-class de canto pe care îl susţine în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" (SEOB) al Operei Naţionale Bucureşti (ONB). Acesta va continua până joi, fiind destinat tinerilor artişti lirici, studenţilor şi absolvenţilor Universităţilor de Muzică.

"Pentru SEOB, orice întâlnire cu un artist de talia lui Nelly Miricioiu este o onoare. Unul dintre scopurile studiourilor este de a facilita întâlnirile artiştilor români în devenire cu marile nume ale cântului", a menţionat Anda Tăbăcaru Hogea, coordonator al studioului.

Cu multă modestie, Miricioiu a declarat că acest master-class i-a oferit ocazia deosebită de a putea învăţa la rândul său pe alţii câte ceva din tainele muzicii.

"Cred că am avut un noroc extraordinar ca viaţa să-mi ofere aceste posibilităţi", a spus ea. De asemenea, soprana a adăugat că acest master-class, destinat tinerilor, i-a adus multă energie, pentru că, după cum chiar ea a spus, "energia vine de la copii".

"În viaţa mea nu m-am gândit niciodată că sunt o divă - am avut o pasiune. Cântul meu a vrut să reprezinte doina, a vrut să-l reprezinte pe ţăran, să o reprezinte pe Maria Tănase, pe care am admirat-o întotdeauna", a explicat ea motivaţiile care i-au propulsat cariera.

În încheiere, ea a mai spus că, pentru anul viitor, agenda sa concertistică cuprinde şi un recital la Queen Elisabeth Hall din Londra.

Soprana Nelly Miricioiu a studiat la Conservatorul din Bucureşti si apoi la Milano. În România a debutat la Opera din Braşov, în 1975, iar pe plan internaţional, la Glasgow Opera în 1981.

Recunoaşterea internaţională a venit odată cu debutul la Covent Garden Londra, în rolul Nedda din opera "I Pagliacci", de Ruggero Leoncavallo, şi, mai târziu, prin interpretarea unor roluri principale la Opera din Paris: cele patru eroine din "Les contes d'Hoffman", de Jacques Offenbach, şi cele din "La Traviata", de Giuseppe Verdi, şi "Tosca", de Giacomo Puccini.

Nelly Miricioiu a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, împreună cu muzicieni renumiţi precum Jose Carreras, Placido Domingo, Rento Bruson, Franco Bonisooli, Jose Cura, Neil Shicoff şi Alfred Kraus. În 2001, ea a primit distincţia de Comandor al Ordinului Meritul Cultural.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici