Soprana Sena Jurinac a murit la vârsta de 90 de ani

Marea cântăreaţă de operă Sena Jurinac, un star al scenei lirice din anii 1940, 1950 şi 1960, o soprană apreciată pentru interpretările ei din opere de Wolfgang Amadeus Mozart şi Richard Strauss, a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani, a anunţat Staatsoper din Viena într-un comunicat.

160 afișări
Imaginea articolului Soprana Sena Jurinac a murit la vârsta de 90 de ani

Soprana Sena Jurinac a murit la vârsta de 90 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia a fost dezvăluită miercuri dimineaţă, de radioteleviziunea publică austriacă ORF, pe site-ul ei oficial. Soprana Sena Jurinac împlinise vârsta de 90 de ani pe 24 octombrie.

Conducerea Staatsoper din Viena a decis să o omagieze pe marea soprană organizând o expoziţie specială care îi este dedicată, deschisă în perioada 29 noiembrie - 4 decembrie.

Srebenka "Sena" Jurinac, născută în oraşul Travnik din Bosnia, dintr-o mamă vieneză şi un tată bosniac, a decedat după o îndelungată suferinţă în reşedinţa ei din oraşul austriac Augsbourg. Ea s-a retras de pe scena lirică în anul 1982, după ce a făcut parte timp de multe decenii din ansamblul Staatsoper din Vienna, unde a şi debutat, pe 1 mai 1945, într-o epocă în care capitala austriacă tocmai fusese eliberată de sub dictatura nazistă de armata roşie sovietică.

După ce a cântat în spectacole puse pe scena Operei din Zagreb, Sena Jurinac a fost angajată la Staatsoper din Viena de dirijorul austriac Karl Böhm, unde şi-a început cariera pe prestigioasa scenă cu rolul Cherubino din "Nunta lui Figaro" de Mozart.

În total, Sena Jurinac a susţinut pe scena Operei vieneze 1.268 de concerte, în 46 de roluri diferite - precum Octavian din "Der Rosenkavalier", Mimi din "Boema", Donna Elvira din "Don Giovanni", rolul compozitorului din "Ariadna la Naxos", Elisabeta din "Don Carlos" şi Marie Thérèse von Werdenberg din "Der Rosenkavalier". Cu acest ultim rol celebra soprana s-a retras de pe scena lirică internaţională, pe 20 noiembrie 1982.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici