Spaţiul expoziţional al MNAC se schimbă pe 4 iunie: "Fractura" şi "Niciodată singur", noile atracţii

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti îşi va modifica, începând din 4 iunie, spaţiul expoziţional, printre noile atracţii propuse publicului numărându-se expoziţiile "Fractura", de Mircea Suciu, "Niciodată singur", "Der Wanderer" şi "De-a arhitectura".

244 afișări
Imaginea articolului Spaţiul expoziţional al MNAC se schimbă pe 4 iunie: "Fractura" şi "Niciodată singur", noile atracţii

Spaţiul expoziţional al MNAC se schimbă pe 4 iunie: "Fractura" şi "Niciodată singur", noile atracţii (Imagine: Toni Salabasev/Mediafax Foto)

Vernisajele noilor expoziţii ale Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti vor avea loc pe 4 iunie, de la ora 19.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Printre vedetele propuse publicului se numără Mircea Suciu, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români pe scena internaţională, care va vernisa, cu acest prilej, la parterul MNAC, "Fractura", prima sa expoziţie personală la acest muzeu, care este situat în fosta Casă a Poporului, actualul Palat al Parlamentului.

"Fractura" prezintă o serie de lucrări noi ale artistului Mircea Suciu, realizate şi dimensionate special pentru expunerea în sălile grandioase de la parter ale Muzeului Naţional de Artă Contemporană. Imaginată ca răspuns la provocarea de a expune într-o clădire cu o astfel de încărcătură simbolică, expoziţia "Fractura" propune o reflecţie despre imagine ca expresie a multiplelor rupturi şi transformări din societatea contemporană.

Artistul se foloseşte de imagini asimilate ca simboluri în diverse epoci istorice, preluate din media, pentru a arăta că atât imaginile, cât şi percepţiile artistice sunt întotdeauna codificate istoric. Printr-un amplu exerciţiu de decodificare, traducere şi revizuire a acestor simboluri în contextul contemporan, Mircea Suciu urmăreşte să sublinieze că figurile istoriei nu dispar niciodată, ci se transformă în adevărate spectre ce însoţesc în permanenţă prezentul.

Lucrările selectate exprimă o poziţie artistică singulară, cu un puternic conţinut umanist, ce explorează în profunzime relaţiile dintre subiectivitate, memorie, imagine şi reprezentare. Totodată, expoziţia de la MNAC include instalaţia monumentală de desene care s-a bucurat de un succes deosebit la ultima ediţie a Bienalei Internaţionale din Gwangju, Coreea de Sud, 2014.

Expoziţia lui Mircea Suciu este îngrijită de Maria Rus Bojan, una dintre cele mai importante curatoare internaţionale de origine română, care trăieşte la Amsterdam, în Olanda.

Pe de altă parte, din 4 iunie, la MNAC va putea fi vizitată, la etajul al doilea, expoziţia "Der Wanderer", care îi are drept curatori pe Geert van Eyck, Jan Schaerlackens şi Reinout van den Bergh. Concepută şi realizată de MOTI (Museum of the Image) şi BredaPhoto, Olanda, expoziţia este dedicată influenţei picturii "Der Wanderer" asupra unui anume romantism al zilelor noastre, prezentând o arhivă de imagini ale "Călătorilor" contemporani (de la artă la cultura populară), precum şi instalaţia video "ZS.movi" (realizată de artistul olandez Eelco Brand), realizată special pentru festivalul BredaPhoto.

Înfăţişarea lui a fermecat vreme de secole: călătorul singuratic, care stă pe vârful unui munte, cu spatele la public. Privind fix în zare, singur cu gândurile sale, el este una cu natura. "Der Wanderer über dem Nebelmeer" (1818) al lui Caspar David Friedrich (Germania, 1774-1840) a fost folosit în picturi, fotografii, postere de film, coperţi de cărţi şi albume, reclame şi instantanee de vacanţă. Tabloul a devenit un simbol pentru căutarea romantică a sublimului şi pentru natură, ca întrupare a acestui ideal estetic.

O altă expoziţie nouă propusă de MNAC publicului este "Niciodată singur", la care au contribuit artiştii Irina Botea, Simion Cernica, Ioana Cojocariu, Csiki Csaba, Tatiana Fiodorova, Ciprian Homorodean, István László, Tibor Karoly Liţiu, Xandra Popescu şi Larisa Crunţeanu, Váncsa Domokos şi Veres Szabolcs.

Această expoziţie, care va putea fi admirată la etajul al treilea al MNAC, este curatoriată de duoul artistic MONOTREMU şi artiştii-curatori ai spaţiului expoziţional MAGMA Contemporary Medium. Argumentul expoziţiei pleacă de la o lucrare a artistei Ioana Cojocariu ("Never Walk Alone") şi îşi propune să reunească mai mulţi artişti români stabiliţi în afara ţării, care să reflecte divers, prin diferite practici artistice, condiţia de emigrant.

Prin lucrările lor, artiştii prezenţi în expoziţia "Niciodată singur" evadează din poziţia minoră şi rolul de emigrant, ridicându-se deasupra acestora sau transformând această condiţie într-una de observator care implică posibilitatea de a ieşi din stereotipuri şi prejudecăţi, tratându-le cu ironie şi mult umor.

Cea de-a patra nouă expoziţie propusă de MNAC publicului este "De-a arhitectura", care va fi vernisată pe 4 iunie, la etajul al patrulea al instituţiei muzeale. Curatorii expoziţiei sunt Asociaţia De-a Arhitectura şi arhitectul Mina Sava. Expoziţia prezintă modele, desene şi texte despre un cartier ideal, în viziunea şi execuţia unor elevi de clasa a treia şi a patra. Lucrările au fost realizate de copiii din cele 25 de clase de elevi din Bucureşti participante în cadrul programului şcolar gândit de Asociaţie, "De-a arhitectura în oraşul meu". În iulie şi septembrie, expoziţia va găzdui o serie de ateliere de arhitectură şi design, conduse de arhitecţi, pentru copii pasionaţi de acest domeniu.

Pe de altă parte, expoziţia "Învăţământul artistic bucureştean şi arta românească după 1950", dedicată sărbătoririi a 150 de ani ai Universităţii Naţionale de Arte UNArte, care a fost vernisată la MNAC pe 28 noiembrie 2014, va rămâne deschisă în continuare şi va putea fi vizitată până în luna noiembrie.

MNAC a fost înfiinţat în anul 2001 şi este condus în prezent de artistul şi criticul de artă Călin Dan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici