Spectacole ale Baletului Imperial Rus, în ianuarie, la Sala Palatului

Baletul Imperial Rus va prezenta, în perioada 15-16 ianuarie, la Sala Palatului, baletul în trei acte "Romeo şi Julieta" şi o reprezentaţie cu spectacole cunoscute, precum "Don Quijote" şi "Bolero", cei 45 de balerini dansând pentru prima dată pe o scenă din România, transmit organizatorii.

41 afișări
Imaginea articolului Spectacole ale Baletului Imperial Rus, în ianuarie, la Sala Palatului

Spectacole ale Baletului Imperial Rus, în ianuarie, la Sala Palatului

În prima reprezentaţie a Baletului Imperial Rus, din 15 ianuarie, balerinii vor dansa "Romeo şi Julieta", balet în trei acte, sub conducerea directorului artistic, Gediminas Taranda, pe muzică de Serghei Prokofiev, coregrafia fiind semnată de Leonid Lavrovsky.

Versiunea "Romeo şi Julieta", pe care balerinii o vor prezenta la Bucureşti, a fost inaugurată în februarie 2004 şi reprezintă adaptarea pentru Baletul Imperial Rus a faimoasei coregrafii a lui Leonid Lavrovsky, realizată de către fiul său, Mikhail Lavrovsky, care, în producţiile tatălui, interpreta rolul lui Romeo. Punerea sa în scenă este rezultatul creativităţii unora dintre cei mai cunoscuţi scenografi ruşi contemporani, Evgeny Lysik şi Anna Ipatieva.

În 16 ianuarie, trupa rusească de balet va interpreta, în prima parte a serii, "Don Quijote" (muzica M. Minkus şi coregrafia realizată M. Petipa şi G. Taranda), "Moartea Lebedei" (muzica A. Sain-Saëns, coregrafia M. Fokine, cu solistul Valentina Batrak), "Gopak" - solo din baletul "Taras Bulba" (muzică de V. Soloviev-Sedoy, coregrafia R. Zaharov, cu solistul Roman Arkhipov), "Giselle - Pas în doi din balet (muzica A. Adam, coregrafia Coralli-Petipa, solişti Anastasia Mikheikina şi Narinam Bekzhanov) şi "Să nu mă părăseşti" (muzica Jacques Brel - "Ne me quitte pas", coregrafia Elena Bogdanovich, solist Anna Pashkova).

Partea a doua a reprezentaţiei Baletului Imperial Rus cuprinde spectacolul "Bolero", pe muzică de Ravel, în coregrafia lui N. Androsov. Scenografia şi costumele sunt semnate de Alla Kozhenkova.

Coregrafia acestui balet a fost creată de Nikolay Androsov special pentru Baletul Imperial Rus şi pentru prim soliştii săi: Maija Plisetskaya şi Gediminas Taranda. Premiera sa a avut loc, în 1996, în Japonia.

Baletul Imperial Rus a fost creat în 1994 din iniţiativa Maijei Plisetskaya, care până în 2004 a fost preşedinta sa de onoare şi consilierul general. Directorul artistic al Baletului este Gediminas Taranda care, înainte de a crea compania, a fost solist principal al Teatrului Balşoi din Moscova şi a urmat cariera de coreograf sub îndrumarea lui Yury Grigorovich.

Repertoriul companiei include spectacole clasice de balet, precum: "Lacul lebedelor", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Romeo şi Julieta", "Giselle", "Carmen", "Don Quijote", "Silfida", "Chopiniana", "Sheherezada", "Dansurile Polovetsiene", "După- amiaza unui faun", "Petrushka", "Consacrarea Primăverii", "Bolero", "Dansul fantastic" şi alte coreografii scurte.

Evenimentul de la Bucureşti este organizat de Asociaţia Viitorului European al României şi Asociaţia Galaterra, sub înaltul patronat al Ministerului Culturii şi Cultelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici