Spectacolul francez "Caligula", sâmbătă şi duminică, la Teatrul Bulandra din Capitală

Spectacolul "Caligula", după Albert Camus, regizat de Stéphane Olivié-Bisson, cu Bruno Putzulu în rolul principal, va fi prezentat la Teatrul Bulandra - Sala Izvor din Capitală, sâmbătă şi duminică, de la ora 19.00.

234 afișări
Imaginea articolului Spectacolul francez "Caligula", sâmbătă şi duminică, la Teatrul Bulandra din Capitală

Spectacolul francez "Caligula", sâmbătă şi duminică, la Teatrul Bulandra din Capitală

În acest weekend, la invitaţia Ambasadei Franţei şi a Institutului Francez din Bucureşti, actorul francez Bruno Putzulu îl va încarna pe celebrul anti-erou tragic Caligula, într-o producţie montată de Stéphane Olivié-Bisson, după primul text al lui Albert Camus.

Versiunea montată de Stéphane Olivié-Bisson este cea originală, foarte rar folosită în teatru, a acestei "tragedii de inteligenţă". Spre deosebire de adaptările ulterioare, opera de tinereţe subliniază caracterul "intuitiv, instinctiv, ambiguu şi extrem" al piesei. Pentru aptitudinea actorului pentru dezechilibru şi extravaganţă, forţa şi umorul lui, şi în acelaşi timp o vulnerabilitate aproape infantilă, regizorul l-a ales pe Bruno Putzulu pentru rolul principal pe care Camus visa sǎ-l interpreteze el însuşi.

Să transformi un împǎrat roman însetat de sânge într-un erou romantic şi asasinatul său într-o formă superioară de sinucidere este o viziune care nu duce deloc lipsă de îndrăznealǎ, iar Camus nu avea decât 25 de ani când a scris piesa.

În 1938, "obsedat de imposibil, otrǎvit de dispreţ si oroare", "Caligula" lui Camus "tinde să exercite, prin crimă şi pervertirea sistematică a tuturor valorilor, o libertate care la sfârşit se va dovedi că nu este cea pe care o căuta". În 1945, în Parisul abia eliberat, "Caligula" triumfă pe scena Teatrului Hébertot cu Gérard Philipe în rolul principal. După război, Camus lucrează din nou la piesă, pe care o va îmbunătăţi până în 1958.

Originar din Sardinia, Bruno Putzulu îşi petrece copilăria în Normandia, unde îşi descoperă pasiunea pentru fotbal. În 1990, renunţǎ la acest sport şi se îndreaptă spre teatru, intrând la Consevatorul Naţional de Artă Dramatică şi apoi în echipa teatrului Comédie Française. Nominalizat prima dată la premiile César în 1996 cu rolul din "Les Aveux de l'innocent" de Jean-Pierre Améris, trebuie să aştepte însǎ pânǎ în 1999 să fie recompensat cu premiul pentru cea mai bună speranţă masculină, graţie rolului său de seducător din producţia "Petits désordres amoureux".

Mare admirator al lui Jean-Luc Godard, joacă în filmele acestuia "Les Passagers" şi "Eloge de l'amour". Caracterul independent şi personalitatea sa puternică devin incompatibile cu stricteţea de la Comédie Française, pe care o părăseşte în 2002. Un an mai târziu, îl interpreteazǎ pe Cipriani în Monsieur N, mult apreciatul film despre exilul şi moartea lui Napolen Bonaparte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici