Spotul publicitar pentru cuţitul Miracle Blade, interzis de la difuzare

Un spot publicitar pentru cuţitul Miracle Blade a fost interzis de la difuzarea pe posturile de televiziune, printr-o decizie luată marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a considerat că respectivul clip dezinformează telespectatorii cu privire la preţul obiectului promovat.

6658 afișări
Imaginea articolului Spotul publicitar pentru cuţitul Miracle Blade, interzis de la difuzare

Spotul publicitar pentru cuţitul Miracle Blade, interzis de la difuzare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

În octombrie 2012, CNA a luat decizia de a interzice o altă variantă a unui spot pentru cuţitul Miracle Blade, din aceleaşi motive.

Potrivit CNA, spotul a fost refăcut, însă în continuare nu este respectată legislaţia audiovizualului. CNA a primit şi o reclamaţie potrivit căreia în spot se spune că acest cuţit este gratuit, însă pentru el se percep taxe de livrare.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că pe ecran apare scris cu litere mici faptul că transportul costă 40 de lei. "Atâta vreme cât în voce se aude cuvântul «gratuit», pe ecran apare mare 0 lei şi nu vezi ce scrie acolo transport 40 de lei, consider că reclama este sub incidenţa informării corecte cu încălcarea articolelor 94 şi 93", a spus Narcisa Iorga.

Potrivit articolului 93 din Codul de reglementare a conţintului audiovizual, "Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale".

De asemenea, articolul 94 din Cod prevede că, "În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri: a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie; b) să fie redată la viteză normală de citire".

Narcisa Iorga a propus somaţie publică pentru televiziunile care difuzează acest spot publicitar, în timp ce Răsvan Popescu, un alt membru al CNA, a propus intrarea în legalitate a spotului.

În urma votului, membrii CNA au decis să aplice o decizie de intrare în legalitate în acest caz, fapt care presupune că spotul pentru acest cuţit nu mai poate fi difuzat pe posturile TV până când nu va fi modificat astfel încât să respecte prevederile legislaţiei audiovizualului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici