SRI continuă să ia măsuri pentru identificarea agresorului cibernetic implicat în "Octombrie Roşu"

SRI continuă să ia masuri active pentru localizarea şi identificarea agresorului cibernetic implicat în atacul "Octombrie Roşu" mediatizat de către firma Kaspersky, pentru că activitatea acestuia aduce atingere securităţii naţionale a României.

408 afișări
Imaginea articolului SRI continuă să ia măsuri pentru identificarea agresorului cibernetic implicat în "Octombrie Roşu"

SRI continuă să ia măsuri pentru identificarea agresorului cibernetic implicat în "Octombrie Roşu"

"Cu referire la atacul cibernetic denumit «Red October», recent prezentat de către firma Kaspersky, precizăm că aceste aspecte au făcut şi fac obiectul investigaţiilor Serviciului Român de Informaţii (SRI), începând cu anul 2011, în cadrul activităţilor întreprinse în calitate de autoritate naţională în domeniul «CyberIntelligence», în cooperare cu alte instituţii cu responsabilităţi din ţară (STS, SIE, CERT-RO) şi străinătate", precizează SRI într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Serviciul menţionează că, în conformitate cu atribuţiile sale legale privind identificarea activităţilor derulate de entităţi cibernetice ostile ce urmăresc obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional şi culegerea de informaţii confidenţiale, a informat "prompt" instituţiile vizate de acest atac cibernetic prin utilizarea unui troian, la momentul desfăşurării lui şi a întreprins în cooperare măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective.

"Impactul atacului este determinat atât de faptul că agresorul cibernetic urmăreşte să exfiltreze date/documente privind politica statului şi deciziile luate la nivelul unor instituţii, cât şi de faptul că, prin sustragerea parolelor de acces şi autentificare, se poate obtine accesul la alte sisteme informatice. Din analiza malware a troianului plasat în sistemele informatice, a rezultat că acesta utilizează metode complexe de operare în calculatoarele infectate, în scopul protecţiei împotriva programelor antivirus, dar şi pentru asigurarea persistenţei prin mecanisme robuste de regenerare în cazul descoperii şi devirusării. În acest sens, operaţiunile derulate de SRI indică faptul că agresorul dispune de resursele necesare pentru valorificarea cu operativitate a informaţiilor exfiltrate şi preluarea iniţiativei pentru lansarea unor noi atacuri cibernetice asupra altor instituţii", se arată în comunicat.

SRI informează că, având în vedere faptul că activitatea agresorului cibernetic aduce atingere securităţii naţionale a României, continuă să întreprindă masuri active, inclusiv pentru localizarea şi identificarea acestuia.

"Atacurile identificate în ultimii ani ne permit să estimăm că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României şi aliaţilor săi, astfel încât creşterea nivelului securităţii cibernetice trebuie să constituie o prioritate a statului român. Securitatea cibernetică a devenit una din componentele importante ale securităţii naţionale, sens în care Serviciul Român de Informaţii acordă o atenţie prioritară acestui domeniu, în strânsă cooperare cu celelalte instituţii ale statului român şi cu partenerii externi, precum şi în parteneriat cu domeniul privat", se mai arată în comunicatul SRI.

Compania Kaspersky Lab, specializată în produse pentru securitatea informatică, a detectat o campanie de spionaj cibernetic care vizează de cinci ani ţări din Europa de Est şi foste state sovietice, printr-un program creat de experţi rusofoni.

Campania, care are numele de cod "Octombrie ruşu", vizează "reprezentanţe diplomatice, administraţii şi institute de cercetare ştiinţifică", explică grupul Kaspersky Lab.

Patru IP-uri ale unor instituţii şi ambasade străine din Bucureşti au fost vizate, potrivit Televiziunii Române.

Purtătorul de cuvânt al SRI a declarat, pentru MEDIAFAX, că atacul cibernetic "Octombrie Roşu" mediatizat de către firma Kaspersky a fost investigat de SRI încă din 2011, iar acesta a vizat accesul la reţele informatice de interes naţional şi culegerea de "informaţii confidenţiale", nu clasificate.

"Recentul atac cibernetic «Octombrie Roşu» mediatizat de către firma Kaspersky a făcut obiectul investigaţiilor SRI începând cu anul 2011. SRI a identificat activităţile acestor entităţi cibernetice ostile ce urmăreau obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional şi culegerea de informaţii confidenţiale. Atenţie, nu este vorba de informaţii clasificate, ci de informaţii confidenţiale", a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici