SRR vrea majorarea taxei radio

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) doreşte majorarea taxei radio cu un leu pe lună, revenirea la taxa obligatorie şi suplimentarea veniturilor proprii cu sume de la alte instituţii de stat, potrivit unei scrisori remise MEDIAFAX de Maria Ţoghină, preşedintele-director general al SRR.

12 afișări
Imaginea articolului SRR vrea majorarea taxei radio

SRR vrea majorarea taxei radio

Potrivit Mariei Ţoghină, printre posibilele soluţii identificate de managementul SRR şi propuse pentru gestionarea situaţiei financiare, se află majorarea taxei pe serviciul public de radio cu un leu pe lună, pentru fiecare gospodărie, suplimentarea veniturilor proprii cu sume provenite din profitul unor instituţii de stat, cum ar fi Banca Naţională a României (BNR), Loteria Română sau C.E.C, şi revenirea la taxa obligatorie.

Maria Ţoghină consideră că situaţia financiară a SRR s-ar putea îmbunătăţi prin finanţarea integrală de la bugetul de stat a activităţii departamentului Radio Romania Internaţional, conform Legii nr. 41/1994, compensarea de la bugetul de stat a scutirilor de la plata taxei pe serviciul public de radio, a sumelor neplătite prin efectul legii (1.300.000 de familii x 2,5 lei/lună), acordarea de sprijin pentru modificarea HG nr. 977/2003 în vederea actualizării anuale a declaraţiei pe proprie răspundere, precum şi colectarea taxei pe serviciul public de radio prin unităţile fiscale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), ca posibilă alternativă la actualul sistem de colectare.

Potrivit scrisorii remise de SRR, scăderea resurselor financiare ale Radioului Public se datorează unor cauze externe, independente de activitatea instituţiei, precum: neindexarea, în ultimii trei ani, a valorii taxei radio, în condiţiile unei inflaţii cumulate de 44%, modificarea Legii nr. 8/1996 a drepturilor de autor şi conexe, care a dus la triplarea cuantumului remuneraţiei pe anul 2007, faţă de anul 2005, scăderea numărului de plătitori ai taxei radio, în baza declaraţiei pe proprie răspundere (1.800.000 de familii x 2,5 lei/luna), şi majorarea comisionului perceput de societăţile private succesoare ale fostei companii de stat Electrica.

Conducerea SRR a înaintat aceste propuneri Guvernului şi Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, cu scopul de a găsi cele mai bune soluţii "pentru asigurarea echilibrului financiar al SRR". Totodată, Maria Ţoghină a precizat că nu a ridicat problema concedierilor colective în cadrul discuţiilor privind posibilele soluţii pentru redresarea financiară a societăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici