Statuia lui Gheorghe Lazăr din Piaţa Mare a Sibiului, cedată oraşului Avrig

Statuia lui Gheorghe Lazăr care a stat în Piaţa Mare a Sibiului în perioada 1985 - 2005 a fost cedată oraşului Avrig. Restaurată, statuia celui care este considerat fondatorul învăţământului în limba română în Ţara Românească, a fost dezvelită duminică într-un parc din Avrig.

373 afișări
Imaginea articolului Statuia lui Gheorghe Lazăr din Piaţa Mare a Sibiului, cedată oraşului Avrig

Autor Foto - Britchi Mirela, Wikipedia Commons

Potrivit Primăriei Sibiu, statuia şi-a găsit un nou loc din care să evoce personalitatea marelui om de cultură: un parc din centrul Avrigului, oraşul în care Gheorghe Lazăr s-a născut şi a murit.

Municipiul Sibiu a cedat oraşului Avrig această statuie, la solicitarea primarului Adrian David.

După ce a fost restaurată, cu concursul artistului Radu Aftenie care a sculptat-o, statuia a fost dezvelită duminică.

„În 2005, statuia amplasată la acea vreme în Piaţă a fost îndepărtată temporar pentru a face loc lucrărilor de reabilitare a acestui spaţiu, în pregătirea oraşului pentru Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. În urma acestor lucrări, Piaţa Mare a primit o altă funcţionalitate, dar şi un alt aspect. De aceea, s-a decis ca statuia lui Gheorghe Lazăr să fie recreată în ton cu noul aspect al Pieţei tot de sculptorul Radu Aftenie, cel care a produs-o şi pe cea anterioară. M-am bucurat când am primit solicitarea din partea Primăriei Avrig de a restaura şi reutiliza vechea statuie, mai ales în contextul în care anul acesta marcăm 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Dezvelirea statuii lui Gheorghe Lazăr a fost un eveniment dintr-un program amplu de ceremonii organizate de Primăria Avrig pentru a marca aniversarea a 200 de ani de la moartea celui care este considerat fondatorul învăţământului în limba română în Ţara Românească.

Primăria Sibiu aminteşte că oraşul îl astăzi pe Gheorghe Lazăr prin statuia din Piaţa Mare şi bustul din Parcul Astra, prin denumirea Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr şi a unei străzi centrale din centrul istoric, „dar mai ales prin faptul că educaţia, cea căreia şi-a dedicat viaţa această mare personalitate, a fost şi rămâne una dintre direcţiile prioritare de investiţii şi de dezvoltare a oraşului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici