Stelian Tănase cere şefilor TVR să identifice posturi ce pot fi desfiinţate. Sindicatul protestează

Stelian Tănase, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că a cerut şefilor de departamente din TVR să facă propuneri pentru desfiinţarea unor posturi, acţiune pe care SPUSTV, sindicatul reprezentativ din TVR, o consideră "profund ilegală şi imorală".

342 afișări
Imaginea articolului Stelian Tănase cere şefilor TVR să identifice posturi ce pot fi desfiinţate. Sindicatul protestează

Stelian Tănase cere şefilor TVR să identifice posturi ce pot fi desfiinţate. Sindicatul protestează (Imagine: Ovidiu Micsik/Publimedia)

"Conducerea SRTv a demarat azi o acţiune profund ilegală şi imorală, care nu este fundamentată pe niciun criteriu managerial. Conducerea SRTv a cerut conducătorilor de structuri să trimită propuneri pentru desfiinţarea a câte 5 posturi din departamentele pe care le conduc", se spune într-un comunicat de presă al Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Societatea Română de Televiziune (SRTv).

Totodată, în acest comunicat care este semnat de preşedinte SPUSTV, Dragoş Bocanaciu, sindicatul le cere conducătorilor de departamente din TVR să nu dea curs unei astfel de solicitări şi să nu încalce Codul Muncii, Legea Dialogului Social, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) în vigoare şi celelalte reglementări ale legislaţiei muncii.

"O astfel de iniţiativă a conducerii SRTv este contrară oricăror norme manageriale. Este absolut ilogic să procedezi la desfiinţări de posturi fără o analiză a impactului pe care îl poate avea o astfel de măsură, fără o organigramă şi o grilă de programe, aprobate de Consiliul de Administraţie al SRTv. Această solicitare a conducerii Televiziunii Române nu este una fundamentată economic şi managerial. În acelaşi timp se legalizează abuzurile şefilor de structuri cărora li se dă din acest moment mână liberă pentru a alege doar pe criterii de ei ştiute, oamenii care pot fi disponibilizaţi", spune SPUSTV.

Totodată, SPUSTV le cere membrilor Consiliului de Administraţie (CA) al TVR ca în şedinţa din 31 iulie să respingă orice propunere de acest fel venită din partea conducerii executive a Televiziunii Române.

"În caz contrar ne rezervăm dreptul de a proceda la toate formele de acţiuni sindicale legale pentru a atrage atenţia factorilor de decizie din Guvern şi Parlament în ceea ce priveşte modul complet deficitar în care este condusă SRTv", mai spune SPUSTV.

Contactat vineri de MEDIAFAX, Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, a declarat că el a cerut "doar nişte situaţii, cum orice director cere".

"Am cerut mai multor şefi de departamente să identifice mai multe poziţii ale căror posturi ar putea fi desfiinţate. De pildă, vă dau un exemplu, dacă avem 15 editori - cred că la nivelul grilei care va scădea de la 80 şi de programe, cât este astăzi, la 55, putem să renunţăm din 15 editori la unu, doi, trei, nu ştiu, fiecare poate să propună. Despre asta este vorba. Eu am cerut doar nişte situaţii, cum orice director cere (...) Vom vedea ce propune departamentul economic şi ce propune departamentul de producţie", a spus Stelian Tănase.

Tănase a mai spus că disponibilizările pot fi hotărâte doar de Consiliul de Administraţie al TVR. "Dacă facem disponibilizări de 29 de locuri, aşa cum ne permite legea, numai Consiliul de Administraţie poate să aprobe aşa ceva. Eu nu pot să dau afară pe nimeni", a spus Stelian Tănase.

El a precizat că vineri dimineaţă a avut o întâlnire cu ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, căreia i-a expus situaţia Televiziunii Române. "O cunoştea de altfel şi încercăm să găsim soluţii. I-am expus situaţia dramatică a televiziunii, pe care o cunoaştea de altfel, pentru că nu este niciun secret, e publică", a spus Stelian Tănase.

Întrebat dacă a fost conturată vreo soluţie pentru salvarea TVR în cadrul acestei întâlniri, Stelian Tănase a spus: "A fost o trecere în revistă a situaţiei pe mai multe paliere. A fost o discuţie care a punctat toată situaţia pe mai multe probleme, de la taxă, la publicitate, de la salarii. Multe probleme s-au discutat".

Situaţia în TVR a fost în ultimele săptămâni foarte tensionată, ca urmare a unei decizii a Comitetului Director al instituţiei, din care face parte şi Stelian Tănase, de reducere a timpului de lucru al salariaţilor şi, implicit, a câştigurilor lor salariale cu 20%.

După această decizie, salariaţi ai TVR au intrat în grevă japoneză, purtând banderole albe pe braţe, şi au protestat în mod repetat în curtea Televiziunii Române din Bucureşti, dar şi în studiourile teritoriale ale televiziunii.

Pe 25 iunie, însă, Consiliul de Administraţie al TVR, din componenţa căruia face parte şi Stelian Tănase, a respins planul de reducere a timpului de lucru al salariaţilor de la 8 la 6 ore şi a câştigurilor lor salariale cu 20%, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din Televiziunea Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici