Stelian Tănase: S-au făcut presiuni politice asupra mea. Nu voi demisiona. După campanie mă voi retrage, dacă nu sunt lăsat să-mi duc proiectul la capăt

Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, miercuri, că s-au făcut presiuni politice asupra sa, precizând că fostul reprezentant al Guvernului în CA al TVR i-a cerut să îi scoată din grila Televiziunii Române pe Sorin Avram şi Cornel Nistorescu. Tănase a declarat că nu va demisiona, în ciuda presiunilor care se fac asupra sa, precizând că miza este controlul editorial în timpul campaniei electorale şi că el consideră că va fi "izgonit" după alegerile prezidenţiale.

1918 afișări
Imaginea articolului Stelian Tănase: S-au făcut presiuni politice asupra mea. Nu voi demisiona. După campanie mă voi retrage, dacă nu sunt lăsat să-mi duc proiectul la capăt

Stelian Tănase (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

Stelian Tănase este audiat, miercuri, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, în contextul în care afirmaţiile recente ale acestuia "au ridicat anumite semne de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă în instituţia pe care o conduce", după cum a declarat la începutul audierilor Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei.

În acest context, Stelian Tănase a spus că s-au făcut presiuni politice asupra sa, însă acestea au încetat după ce le-a dezvăluit public.

"Până am dat interviul (un interviu acordat gandul.info, n.r.), au fost presiuni politice asupra mea. De atunci, nu", a spus Stelian Tănase, răspunzând la o întrebare adresată de deputatul PPDD Liliana Mincă.

De asemenea, Stelian Tănase a primit telefoane prin care i s-a cerut să scoată din grilă anumiţi jurnalişti. "Mi s-a cerut să-l scot pe Sorin Avram şi pe Cornel Nistorescu, în mod direct, cu nume şi prenume. Am refuzat, mi s-a părut că s-a ajuns prea departe (...) În momentul în care mi s-a cerut de către domnul Cornel Calotă să iau aceste măsuri, am decis să ies public şi să spun", a declarat Stelian Tănase.

Corneliu Calotă a fost înlocuit cu supleantul său, Adrian Ștefan Bădescu, în Consiliul de Administraţie al TVR. Calotă şi Bădescu au fost numiţi membru titular, respectiv membru supleant din partea Guvernului în CA al TVR, pe 1 aprilie, printr-o hotărâre a Parlamentului.

"Toţi care au sunat au rămas cu telefonul în mână", a mai spus Stelian Tănase.

Pe de altă parte, Stelian Tănase a spus că a avut "întrevederi cu lideri politici foarte importanţi din tot spectrul politic". "Chiar şi domnului Ponta i-am cerut o întrevedere", a spus Stelian Tănase, precizând că nu a putut să aibă această întâlnire, în care i-ar fi spus lucrurile pe care le-a declarat ulterior public. De asemenea, Stelian Tănase a spus că, dacă ar fi avut loc această întrevedere, poate nu s-ar fi ajuns la blocajul de astăzi.

Stelian Tănase a adăugat că Televiziunea Română este "la cheremul politicienilor". "Politicienii au fost implicaţi în foarte multe acţiuni nefaste în sarabanda asta de directori care vin şi pleacă ( ...) în schimbarea grilelor (...) TVR nu are o strategie de programe, aşa cum spune legea. Nici nu ar putea să aibă câtă vreme este la cheremul unor politicieni, care sunt foarte imaginativi", a mai spus Tănase.

Nu voi demisiona în ciuda presiunilor care se fac. Cred că după alegeri voi fi izgonit

Întrebat de deputatul PSD Mihai Sturzu dacă îşi va da demisia de onoare, Stelian Tănase a spus că a vrut să demisioneze de multe ori.

"Dar am anunţat colegii că nu voi demisiona în ciuda presiunilor care se fac (...) Eu cred că după alegeri voi fi izgonit. Asta cred eu. Dar, până în alegeri, eu voi asigura echilibrul Televiziunii Române în orice situaţie. Dar care e lupta acum? Controlul editorial. Nu am să cedez la presiuni, puteţi să faceţi câte vreţi. Campania electorală la TVR se va desfăşura conform regulilor democratice. Când se va termina campania tragem fermoarul şi mergem acasă. Mai sunt două luni, mai aveţi răbdare", le-a transmis Stelian Tănase parlamentarilor.

În mod ironic, Mihai Sturzu a spus că probabil din cauza acestor presiuni politice invocate Stelian Tănase "a atacat" Guvernul şi pe premierul Victor Ponta şi, în schimb, TVR l-a avut invitat pe Klaus Iohannis de două ori pe săptămână.

Însă, Stelian Tănase a spus că Iohannis a fost o singură dată invitat la TVR, de la 1 septembrie.

Totodată, Stelian Tănase a spus că va menţine Televiziunea Română, pe durata campaniei electorale, "cât se poate de echidistant şi în afara oricăror conflicte politice". "Să nu vă aşteptaţi că Televiziunea Română va face servicii vreunui candidat", a mai spus Tănase.

"Televiziunea Română va fi foarte vigilentă să nu creeze avantaje niciunui partid, niciunui candidat, niciunei idei politice. Dar să nu înţelegeţi că Stelian Tănase are un control absolut asupra programelor, asupra canalelor, sunt destui oameni importanţi în TVR, care au contact direct cu şefii dumneavoastră", a mai spus acesta.

În schimb, şi deputatul PSD Mădălin Voicu a spus că nu se aştepta ca Stelian Tănase să încerce să fugă "pe uşa din dos".

"M-a deranjat foarte tare că, de fiecare dată oamenii care nu reuşesc să îşi atingă targetul, fug în direcţii de multe ori nedibaci şi fără reticenţă, explicând «Domn'e, eu vreau, eu ştiu, eu pot, dar nu mă lasă X, Y, Z», cu atât mai mult cu cât persoanele respective v-au asigurat de o anumită formă de sprijin, fără a negocia dorinţa de a fi scoşi ei în relief. Eu v-aş fi criticat foarte dur dacă l-aţi fi lăudat pe Victor Ponta, decât să daţi vina pe Victor Ponta şi pe Guvern cum că nu v-ar fi lăsat să vă desfăşuraţi activitatea aşa cum trebuie. Nu mă aşteptam să fugiţi pe uşa din dos", a mai spus Mădălin Voicu.

La rândul său, Stelian Tănase a spus că afirmaţiile lui Mădălin Voicu sunt o presiune politică: "Eu consider acest îndemn de a-mi da demisia o presiune politică".

Şi deputatul neafiliat Theodor Paleologu a spus că este "cât se poate de evident că PSD vrea să-l dea afară pe Stelian Tănase" chiar în aceste momente. "E foarte clar acest lucru, dincolo de orice bilanţ, de reforme (...) Hai, pleacă cât mai repede, asta ne-au spus colegii de la PSD", a spus Paleologu.

Pe de altă parte, şi deputatul PNL Traian Dobrinescu a spus că "plecarea lui Stelian Tănase acum, cu sula în coastă, ar considera-o un act de laşitate".

Totodată, parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, a spus că este pentru prima dată când în această comisie "se pune mai presus decât interesele actului cultural şi ale menirii fiecărui deputat interesul politic". "E prima oară şi sper să fie ultima dată", a mai spus Ştirbu.

Stelian Tănase: După campanie mă voi retrage, dacă nu sunt lăsat să-mi duc proiectul la capăt

Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat miercuri că va rămâne la conducerea TVR pe perioada campaniei electorale, pentru a nu se crea "un dezechilibru", însă, după alegeri, în cazul în care nu va fi lăsat să îşi ducă proiectul de reformă la capăt, se va retrage.

După audierea sa, miercuri, în Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, Stelian Tănase a fost întrebat dacă, după campania electorală, intenţionează să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv). În timpul audierilor, Tănase a declarat că el crede că după alegeri va fi "izgonit" de la TVR.

"Pe durata campaniei voi rămâne aici, pentru a asigura această echidistanţă, pentru că, dacă aş pleca acum, s-ar crea un dezechilibru. Ar fi prea din scurt şi evident soluţia ar fi că ar fi încasat postul de unul din partide. Nu cred că e un secret. Cine are majoritatea în Consiliul de Administraţie numeşte directorul, or acest lucru nu pot să-l fac dacă spun că trebuie să asigur echidistanţa şi neutralitatea politică a acestei instituţii. După campanie discutăm, pentru că am un proiect pe care aş vrea să îl duc la capăt, dar în situaţia în care nu pot să o fac - exact cum au spus câţiva deputaţi - evident că mă voi retrage", a spus Stelian Tănase.

Întrebat cât de real este scenariul cu închiderea TVR pentru trei luni, care a fost vehiculat în mai multe rânduri în ultimele luni, Stelian Tănase a susţinut că el nu doreşte închiderea televiziunii publice.

"Eu nu ştiu, eu nu am spus că eu doresc să închid televiziunea, deşi toată presa a explodat pe această frază. Nu. Am evocat împreună cu premierul Ponta, în urmă cu şase-şapte luni, mai multe scenarii: insolvenţă, închidere, amnistie fiscală, indexarea taxei. Şi a fost unul din scenarii. Aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări. Şi acolo au gândit cum salvăm televiziunea. Părerea mea este că e nevoie de o măsură combinată. Una singură nu rezolvă. Dacă indexăm taxa şi nu reformăm ulterior televiziunea, într-un an de zile ajungem tot într-o situaţie dificilă. Va fi o perioadă de patru-cinci luni în care intră mai mulţi bani, dar după aia... Trebuie întâi reformă din interior şi apoi să indexăm taxa", a spus Stelian Tănase.

Tănase a precizat că "i s-a promis" că va fi indexată taxa TV de anul acesta, însă cei care i-au promis nu s-au ţinut de cuvânt. El nu a precizat însă cine i-a promis acest lucru.

"Sigur că aş fi preferat să se fi indexat taxa de anul ăsta, de la venirea mea în TVR. Mi s-a promis. Din păcate, nu s-au ţinut de cuvânt că se va indexa taxa şi că se va da amnistie fiscală. Aceeaşi oameni au amânat această măsură cerută de mine încă din decembrie. La prima mea întâlnire cu domnul Ponta, am cerut aceste măsuri, în decembrie 2013. S-a amânat pentru după alegeri", a spus Stelian Tănase.

De asemenea, în opinia sa, taxa TV ar trebui indexată "cam de două ori jumate, cel puţin". "Tot nu ajungem la nivelul celorlalte ţări europene. Tot rămânem ultimii din Europa. Tot am rămâne cei mai modeşti plătitori ai serviciilor televiziunii", a mai spus Tănase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici