Stelian Tănase: Va fi sesizată Comisia de Etică TVR în cazul prezenţei lui Ponta la "Viaţa satului". Directorul TVR1: Emisiunea a respectat regulamentele

Comitetul Director al SRTv a decis, miercuri, să sesizeze Comisia de Etică şi Arbitraj (CEA) din TVR în cazul prezenţei lui Victor Ponta în ediţia de duminică a emisiunii "Viaţa satului", după cum a declarat pentru MEDIAFAX Stelian Tănase, preşedintele-director general al Televiziunii Române.

301 afişări
Imaginea articolului Stelian Tănase: Va fi sesizată Comisia de Etică TVR în cazul prezenţei lui Ponta la "Viaţa satului". Directorul TVR1: Emisiunea a respectat regulamentele

Stelian Tănase: Va fi sesizată Comisia de Etică TVR în cazul prezenţei lui Ponta la "Viaţa satului" (Imagine: Diana Iukiewicz/Mediafax Foto)

Stelian Tănase a confirmat pentru MEDIAFAX că subiectul prezenţei lui Victor Ponta în emisiunea "Viaţa satului" a fost discutat în şedinţa de miercuri a Comitetului Director (CD) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), din care face parte şi Tănase.

"Am stat de vorbă şi am convenit să trimitem chestiunea la Comisia de Etică. Au fost păreri şi păreri. Dar, până la urmă, am convenit că este problema Comisiei de Etică", a spus Stelian Tănase.

El a mai spus că nu va fi luată nicio măsură împotriva directorului TVR 1, Gabriel Gherghescu. "Comisia de Etică va face o analiză. Nu putem să ne antepronunţăm. Comisia de Etică va spune: a fost corect, n-a fost corect, a respectat regulamentele, nu s-au respectat", a mai spus Tănase.

Contactat miercuri de agenţia MEDIAFAX, Horia Gruşcă, preşedintele Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR, a spus că, până în acest moment, nu a fost primită sesizarea Comitetului Director. "Nu ştiu nimic în clipa de faţă, nu am primit nimic", a spus Gruşcă.

Directorul TVR1: "Viaţa satului" cu Ponta a respectat regulamentele TVR şi legislaţia audiovizualului

Directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că ediţia de duminică a emisiunii "Viaţa satului", în care a fost prezent Victor Ponta, a respectat atât regulamentele interne ale SRTv, cât şi prevederile legislaţiei audiovizualului privind campania electorală.

Comitetul Director al SRTv a decis, miercuri, să sesizeze Comisia de Etică şi Arbitraj (CEA) din TVR în cazul prezenţei lui Victor Ponta în ediţia de duminică a emisiunii "Viaţa satului", după cum a declarat pentru MEDIAFAX Stelian Tănase, preşedintele-director general al Televiziunii Române.

Contactat de agenţia MEDIAFAX, Gabriel Gherghescu, coordonatorul cu atribuţii de director al TVR 1, a spus că este în concediu de două săptămâni şi nu ştie ce s-a discutat în Comitetul Director în privinţa emisiunii "Viaţa satului".

Gabriel Gherghescu a mai spus că ediţia de duminică a emisiunii "Viaţa satului", în care a fost prezent Victor Ponta, a respectat prevederile articolului 4, alineatul 2 din Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualui numărul 528 din 11 septembrie privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Conform acestui articol, "candidaţii, reprezentanţii acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi şi care deţin funcţii în instituţii şi/sau autorităţi publice pot avea intervenţii, în direct sau înregistrate, şi în alte emisiuni decât cele prevăzute la articolul 5 (emisiunile de promovare electorală, de dezbatere electorală şi cele informative, n.r.), strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să ia măsuri pentru asigurarea echidistanţei şi a pluralismului de opinii".

"După părerea mea, nu am trecut de limitele acestei decizii a CNA", a spus Gabriel Gherghescu.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, emisiunea respectivă a respectat şi regulamentele din TVR, precizând că, în caz contrar, Comisia de Etică şi Arbitraj din Televiziunea Română s-ar fi autosesizat în acest caz.

"Dacă nu s-a autosesizat Comisia de Etică, probabil o fi considerat că nu a fost încălcat nimic", a mai spus Gabriel Gherghescu.

Totuşi, el a precizat că se va prezenta la Comisia de Etică, dacă va fi chemat.

Trei membri ai CA al TVR, Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, au declarat la începutul acestei săptămâni că Victor Ponta şi-a făcut publicitate electorală duminică, în emisiunea "Viaţa satului" de la TVR 1, deşi acest program nu era unul dedicat campaniei, Carp şi Surugiu cerând demisia directorului TVR 1, Gabriel Gherghescu.

"Am luat act cu îngrijorare de prestaţia domnului Victor Ponta în emisiunea TVR «Viaţa satului» din data de 26 octombrie. Această emisiune are un caracter informativ şi nu un caracter electoral, în condiţiile în care timpii de antenă au fost stabiliţi de către televiziunea publică de comun acord cu reprezentanţii tuturor celor 14 candidaţi pentru alegerile prezidenţiale. Nu este pentru prima dată când în emisiunea «Viaţa satului» candidaţilor la alegerile prezidenţiale li se face publicitate mascată: în urmă cu câteva săptămâni, invitatul emisiunii a fost Călin Popescu - Tăriceanu, care şi-a prezentat programul electoral în domeniul agriculturii", au spun, într-un comunicat comun remis luni agenţiei MEDIAFAX, Radu Carp şi Romina Surugiu.

Aceştia au mai spus că TVR a difuzat, în regim de publicitate şi nu în cadrul emisiunilor electorale, "un videoclip electoral mascat al unei unei formaţiuni politice - reclama la Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului, care a avut loc în perioada 23 - 26 octombrie". "Sloganul candidatului PSD Victor Ponta, «Mândri că suntem români», a făcut parte din conţinutul acestui videoclip", se arată în acest comunicat.

Totodată, Radu Carp şi Romina Surugiu au solicitat demisia lui Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1, care difuzează emisiunea "Viaţa satului".

"Domnul Gherghescu a abuzat de calitatea sa şi a inclus dezbateri electorale în mod repetat în cadrul unor emisiuni informative (Victor Ponta a prezentat programul electoral PSD - UNPR - PC folosit la alegerile pentru Parlamentul European în cadrul aceleiaşi emisiuni, în luna mai)", au spus Carp şi Surugiu.

Potrivit celor doi, "aceste abateri grave de la legislaţia care guvernează domeniul audiovizual în timpul campaniei electorale trebuie aduse la cunoştinţa CNA". "Am solicitat ca în şedinţa extraordinară a Consiliului de Administraţie al SRTV din data de 27 octombrie aceste cazuri să fie puse pe ordinea de zi şi discutate, pentru a se lua măsurile care se impun", au mai spus Radu Carp şi Romina Surugiu.

Aceştia au precizat că emisiunile "Viaţa satului" în format electoral au încălcat Decizia CNA numărul 528 din 11 septembrie privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei pentru alegerea preşedintelui României, potrivit căreia "Candidaţii, reprezentanţii acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi şi care deţin funcţii în instituţii şi/sau autorităţi publice pot avea intervenţii, în direct sau înregistrate, şi în alte emisiuni decât cele prevăzute la art. 5 (cele electorale), strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să ia măsuri pentru asigurarea echidistanţei şi a pluralismului de opinii" (articolul 4, alineatul 2)".

Pe de altă parte, şi Andrei Muraru, un alt membru al CA al SRTv, a atras atenţia, într-un alt comunicat remis duminică agenţiei MEDIAFAX, cu privire la prezenţa lui Victor Ponta la "Viaţa satului".

Potrivit lui Andrei Muraru, la TVR se întâmplă "lucruri ciudate", Victor Ponta fiind considerat "erou" la emisiunea "Viaţa satului", cu o săptămână înainte de alegeri.

"Cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, la televiziunea publică se întâmplă lucruri ciudate. Aceste evenimente stranii nu au cum să nu trezească serioase suspiciuni asupra autonomiei şi independenţei editoriale a televiziunii publice care, conform legii, trebuie ferită de orice ingerinţă politică. După presiunile care s-au făcut asupra conducerii televiziunii şi care au dat naştere unui mare scandal de presă în urmă cu o lună, lucurile par să nu se fi liniştit la nivelul managementului acestei instituţii", a spus Andrei Muraru.

El a precizat că Victor Ponta, candidatul PSD la aceste alegeri prezidenţiale, "nu a găsit de cuviinţă să participe la nici o dezbatere electorală organizată de TVR, dar asta nu l-a făcut să refuze «invitaţia» la o «ediţie specială» a emisiunii «Viaţa Satului»", difuzată duminică, de Ziua Recoltei.

"Probabil, a recoltei electorale, deducem noi, întrucât emisiunea a fost atât de «specială» încât publicitatea electorală a fost banal mascată sub o discuţie despre banii agricultorilor. Îmbrăcată în subiecte «sensibile» precum cuantumul fondurilor primite de fermieri, piaţa laptelui sau eliminarea unor accize, emisiunea a fost o mostră de manipulare. Întrebările ridicate la fileu, temele aranjate şi subiectele probabil dinainte negociate au avut darul de a adânci suspiciunile că TVR este controlată de partidul de guvernământ nu doar prin deciziile majorităţii membrilor Consiliului de Administraţie, dar chiar prin unii angajaţi aflaţi în posturi de conducere", a mai spus Andrei Muraru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici