Tablou al şcolii napolitane din secolul XVII, scos la licitaţie la Bucureşti

Tabloul "Judith cu capul lui Holofern", o lucrare din secolul al XVII-lea aparţinând şcolii napolitane, estimat la 60.000 de lei, va fi scos la licitaţie, marţi, de Casa Alis din Bucureşti.

299 afișări
Imaginea articolului Tablou al şcolii napolitane din secolul XVII, scos la licitaţie la Bucureşti

"Judith cu capul lui Holofern" (Imagine: http://www.alis.ro)

Tabloul "Judith cu capul lui Holofern", care face parte din colecţia inginerului Leescu din Constanţa, i-a fost confiscat acestuia înainte de 1989 şi retrocedat prin hotărâre judecătorească. În perioada în care nu s-a aflat la proprietarul său de drept, lucrarea a fost înregistrată în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), unde a fost studiat şi restaurat. Tot atunci, lucrarea a fost atribuită şcolii napolitane de secol XVII de către istoricul de artă Anatolie Teodosiu, şeful secţiei de artă universală a MNAR. Acesta şi-a publicat concluziile cercetării, în 2001, în volumul "Din universul ascuns al operei de artă".

Tabloul "Judith cu capul lui Holofern" este o pictură în ulei pe panză, cu dimensiunile 91x121.5 cm, care nu este semnată. Lucrarea are o estimare minimă de 60.000 de lei, la licitaţia Alis, însă preţul de pornire la care va fi propusă participanţilor se va situa între 30% şi 75% din această estimare, ca şi în cazul celorlalte loturi.

Alături de acest tablou al şcolii napolitane vor mai fi prezentate pentru licitaţie lucrări semnate de Theodor Pallady - "Colţ de stradă (estimare minimă 45.000 de lei), Dumitru Ghiaţă - "Cană cu trandafiri" (32.000 de lei), Max Herman Maxy - "Flori (25.000 de lei), Paul Miracovici - "Peisaj arcadian" (25.000 de lei), Camil Ressu, Theodor Aman, Octav Bancilă, Arthur Verona, Rudolf Schweitzer-Cumpana şi Iosif Iser.

La licitaţia anterioară, un "Peisaj de iarnă" de Jean Cheller a obţinut cel mai mare preţ de vânzare, de 22.000 de lei. Tot atunci, Crucea-Brigada de Gardă Regală, cu seria nr. 24, din argint şi email, cu aplicaţii ale însemnelor regale, cu iniţiale din argint, o piesa din colecţia Regelui Mihai I, a fost achiziţionată pentru suma de 7.500 de lei.

Licitaţia cu numărul 536 a Casei Alis va avea loc marţi, de la ora 19.00, la sediul din Bulevardul Iancu de Hunedoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici