Tablouri de 500.000 de euro semnate de Theodor Aman, scoase la licitaţie la Artmark

Zece tablouri semnate de Theodor Aman, cu o valoare totală estimată la 500.000 de euro, vor fi scoase la licitaţie pe 29 septembrie, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, iar, până atunci, expoziţia "Aman şi elevii săi" poate fi vizitată la galeria Artmark - Palatul Cesianu-Racoviţă.

1419 afișări
Imaginea articolului Tablouri de 500.000 de euro semnate de Theodor Aman, scoase la licitaţie la Artmark

Tablouri de 500.000 de euro semnate de Theodor Aman, scoase la licitaţie la Artmark (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Licitaţia "Aman şi elevii săi" este prima din noul sezon al pieţei de artă de la Artmark, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Recunoscut drept primul artist modern autohton, Theodor Aman este puţin prezent în licitaţiile de artă, majoritatea picturilor sale fiind conservate în reţeaua muzeistică naţională, inclusiv în proaspătul redeschis Muzeu Theodor Aman din Bucureşti.

Theodor Aman este prezent în premieră într-o licitaţie din România cu două opere ale căror estimări depăşesc 100.000 mii de euro fiecare, "Natură statică cu căpşuni" (estimare: 150.000 - 200.000 euro) şi "Hora de la Aninoasa" (estimare: 100.000 - 150.000 euro).

Printre elevii săi se numără Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Constantin Artachino, cu toţii recunoscuţi atât pentru valoarea lor culturală originală, cât şi pentru volumul tranzacţiilor.

Casa de Licitaţii Artmark deschide noul sezon al pieţei de artă 2015 - 2016 cu şase licitaţii, trei tematici originale şi peste 300 de loturi.

Expoziţia cu licitaţie "România iluministă - de la Brâncoveanu la Cuza" aduce în atenţia publicului documente şi manuscrise cu valoare muzeală. Cel mai valoros lot este Timbrul Cap de Bour 27 de parale din 1858, cu un preţ de pornire estimat la 10.000 de euro, ce face parte dintre primele timbre tipărite pe teritoriul Ţărilor Române. Tirajul iniţial de 6.000 de exemplare a circulat doar trei luni, fiind retrase la sfârşitul lui octombrie 1858.

Important este şi "Hronicul vechimei a romano-moldovlahilor" (preţ de pornire 1.200 de euro), ultima carte scrisă de Dimitrie Cantemir şi una dintre cele mai complexe recenzii asupra originii poporului român de până la acea vreme (1719 - 1722).

Obiectele sunt expuse până la 29 septembrie, la Palatul Cesianu-Racoviţă, iar licitaţia va avea loc în aceeaşi zi, la Athénée Palace Hilton, începând cu ora 19.30.

Alte două evenimente programate pentru aceeaşi dată sunt "Licitaţia colecţiei dr. Mircea Athanasiu", de la ora 20.30, şi licitaţia "Cabinetul de curiozităţi - o colecţie specializată în istoria tehnicii", de la ora 21.00.

Pentru data de 30 septembrie, sunt programate licitaţiile de sculptură - Apostu, Irimescu, Guguianu şi cea de impresionism şi postimpresionism românesc, cu începere de la ora 19.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici