Teatru, dans şi muzică, în noua stagiune a Teatrului Odeon

Spectacolele "Extrem" de Sorin Militaru, ce tratează tema violenţei, şi "Scene din Shakespeare" şi "Povestea soldatului", de Alexandru Dabija, se numără printre spectacolele Teatrului Odeon, în stagiunea 2008/2009, a anunţat, joi, directoarea instituţiei, Dorina Lazăr.

119 afișări
Imaginea articolului Teatru, dans şi muzică, în noua stagiune a Teatrului Odeon

Regizorul Alexandru Dabija (Imagine: Mediafax Foto)

Vineri va avea loc premiera spectacolului "Extrem", idee cu care Sorin Militaru a venit la teatru în urmă cu doi ani.

Spectacolul, după un text de William Mastrosimone, cu Mihai Smarandache şi Antoaneta Zaharia în distribuţie, spune povestea unei femei atacată în propria casă de un violator. Femeia reuşeşte să întoarcă situaţia, transformând agresorul în victimă. Muzica este asigurată de Vlaicu Golcea.

Totodată, pe 10 octombrie va avea loc premiera spectacolului "Umbre de lumină", un one man show cu Răzvan Mazilu.

Un alt spectacol nou în stagiunea 2008/2009 a Teatrului Odeon este "Epopeea lui Ghilgameş", de Dragoş Galgoţiu, realizat cu o distribuţie numeroasă.

În primăvară va fi prezentat spectacolul regizat de Alexandru Dabija, care are titlul provizoriu "Scene din Shakespeare".

Dabija tratează în acest spectacol o scenă din "Visul unei nopţi de vară", realizată cu distribuţii diferite, în registre diverse.

Artiştii vor lucra pe două texte, unul clasic şi unul care prezintă o abordare modernă.

Cel de-al doilea proiect care urmează să fie realizat de Alexandru Dabija la Teatrul Odeon, "Povestea soldatului", s-a născut după o idee a dirijorului Vlad Conta.

Spectacolul îmbină textul omonim al lui C.F. Ramuz şi muzica lui Igor Stravinski. "Povestea soldatului" se doreşte a fi un spectacol de teatru, dans şi muzică, în cadrul căruia va fi prezentă pe scenă o orchestră.

Directoarea Teatrului Odeon a declarat că, în mai, regizorul Tompa Gabor urmează să monteze un spectacol pe scena instituţiei pe care o conduce.

Iniţial, Tompa a dorit să monteze spectacolul "Noul locatar" de Eugen Ionesco, însă planurile au fost schimbate de un mai vechi conflict dintre Marie France Ionesco şi Teatrul Odeon, iniţiat de o declaraţie a regizorului Alexandru Dabija, care a fost considerată jignitoare de către fiica dramaturgului, deţinătoarea drepturilor de autor asupra pieselor artistului.

Astfel, potrivit Dorinei Lazăr, Marie France Ionesco a interzis participarea spectacolului "Ionesco, cinci piese scurte", regizat de Dabija, la un festival din Spania.

Deşi aceasta a dat drepturile pentru "Noul locatar" Teatrului Odeon, potrivit legislaţiei franceze acestea sunt valabile doar în ţara în care este montat spectacolul, urmând ca, la fiecare deplasare, teatrul să obţină aprobarea lui Marie France Ionesco.

"Sunt prea obosită să mă lupt cu această doamnă", a declarat Dorina Lazăr.

Între 20 şi 23 octombrie, Teatrul Odeon organizează Zilele Teatrului Polonez, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate spectacole precum "Moartea omului veveriţă", al teatrului Usta-Usta sau "Legătura amoroasă dintre Perlimplin şi Belisa", al teatrului Okno.

O altă noutate a noii stagiuni este faptul că s-au început amenajările la sala de la subsolul teatrului, care va fi deschisă publicului. Potrivit Dorinei Lazăr, sala urmează să aibă 300 de locuri şi poate fi amenajată diferit, în funcţie de necesităţile spectacolului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici