Teatrul ACT a sărbătorit zece ani de existenţă

Personalităţi precum Marcel Iureş şi Alexandru Dabija au aniversat, sâmbătă seara, zece ani de Teatrul ACT, eveniment în care s-au lansat un album coordonat de criticul Marina Constantinescu şi un documentar care prezintă munca echipei care a pus pe picioare primul teatru independent din România.

578 afișări
Imaginea articolului Teatrul ACT a sărbătorit zece ani de existenţă

Teatrul ACT a sărbătorit zece ani de existenţă

"Noi am făcut puţin în raport cu memoria. Au fost oameni care au lăsat ceva aici. Această carte de teatru mi-a deschis încă doi la sută din creier", a declarat directorul ACT, Marcel Iureş, în deschiderea evenimentului. "Am creat ceva ce lumea zice că e al meu. Nu e al meu...", a spus Iureş.

Marina Constantinescu, coordonatoarea volumului şi parte din grupul celor care au înfiinţat teatrul, a afirmat că ACT s-a născut din "revoltă şi prietenie". "Memoria acestui teatru a fost neglijată pentru că a fost mereu ceva mai important (...) Povestea Teatrului ACT ne-a motivat intim. Acesta este un drum în care ne-am însoţit poveştile", a adăugat ea.

Albumul de 170 de pagini cuprinde fotografii din spectacolele jucate la ACT în cei zece ani dar şi declaraţii ale patronilor teatrului, printre care Judi Dench, Alan Rickman sau George Banu. Volumul este dedicat şi oamenilor care "practică mineritul sub pretext că fac artă". "Sunt oameni care stau 17 ore pe zi în aceste hrube", a spus Marcel Iureş.

Publicat într-un tiraj de 1.500 de exemplare, albumul va fi vândut în foaierul teatrului la preţul de 50 de lei.

Tot pentru marcarea a zece ani de teatrul ACT, sâmbătă seara, s-a lansat un documentar realizat de Cătălin Ştefănescu. Filmul prezintă povestea ACT, "de la beciul plin de moloz şi de pancarte comuniste", prin declaraţiile lui Marcel Iureş şi Alexandru Dabija. Filmul de 45 de minute prezintă şi momente din culise, de la repetiţii şi din timpul spectacolelor. Cele câteva zeci de persoane prezente la aniversare - apropiaţi şi angajaţi ai teatrului - s-au amuzat copios urmărind anumite momente din documentar.

Seara aniversară ACT a continuat cu un concert susţinut de pianistul Mihai Ritivoiu, care a cântat la mai noua achiziţie a teatrului, un pian Steinway. De altfel Iureş mărturiseşte, în documentarul realizat de Cătălin Ştefănescu, că ideea de a aduce un pian Steinway a părut nebunească multor apropiaţi, dar el a obţinut cei peste 60.000 de euro în trei săptămâni.

Seria de evenimente care a aniversat zece ani de Teatrul ACT a debutat pe 14 octombrie şi se încheie în 19 octombrie, cu un concert susţinut de Alexandru Andrieş şi Ioana Maria Mântulescu. În cadrul aniversării ACT au avut loc reprezentaţii ale unor spectacole precum "Creatorul de teatru" şi "Nasul" dar şi un concert de jazz intitulat "Gershwin's World".

Teatrul ACT a fost inaugurat în septembrie 1998, la iniţiativa unor oameni de teatru ca actorul Marcel Iureş, regizorul Alexandru Dabija şi criticul de teatru Marina Constantinescu. ACT a fost prima instituţie cultural-artistică independentă din România.

Din 1998 şi până astăzi, Teatrul ACT a avut 44 de premiere, s-a implicat în debutul, pe scena românească, în spectacole-lectură, a 17 dramaturgi străini contemporani, a susţinut mii de reprezentaţii, având în repertoriu spectacole a căror longevitate a făcut istorie la nivel internaţional. Printre spectacolele aflate în repertoriul Teatrului ACT se află "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard, în regia lui Alexandru Dabija, "Shape of Things/ Forma lucrurilor" şi "Bash", o trilogie contemporană, ambele de Neil LaBute, în regia lui Vlad Massaci, "Capra sau Cine e Sylvia?" de Edward Albee, regizat de Alexandru Dabija, şi "Amalia respiră adânc" de Alina Nelega Cadariu, regia Mariana Cămărăşan.

Teatrul ACT este sprijinit de aproape patru ani de Primăria Sectorului 3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici