Teatrul ca libertate, la Festivalul deţinuţilor "Exit! " - Mediafax

Teatrul ca libertate, la Festivalul deţinuţilor "Exit! "

Festivalul de teatru al deţinuţilor "Exit!", ce a debutat miercuri la Teatrul Nottara din Capitală, este o manifestare teatrală inedită în care actorii joacă spectacole inspirate din propria experienţă de a trăi privaţi de libertate, din care n-au lipsit tatuajele, aripile de îngeri şi mâinile la spate.

45 afişări

Imaginea articolului Teatrul ca libertate, la Festivalul deţinuţilor "Exit! "

Teatrul ca libertate, la Festivalul deţinuţilor "Exit! "

"Regalul" primei zile a festivalului a fost ultimul spectacolprezentat, "Haină de om", jucat de deţinuţii din Penitenciarul deMaximă Siguranţă Iaşi, aplaudat de spectatori în picioare. Piesaeste scrisă de un fost deţinut, Cristian Bârsan, şi are ca temeîntoarcerea în societate, respingerea, toleranţa sau mai degrabăabsenţa acesteia.

În afara poveştii fostului deţinut care se întoarce acasă mereuîn noapte, ca să-şi găsească copiii culcaţi, pentru a nu înfruntaruşinea din ochii lor, şi a cărui bun prieten este un câine pe numeDumnezeu, hrănit cu biscuiţi de la economat şi resturi de colivă,spectacolul a surprins prin elementele de modernism, prinproiecţiile vizuale în care laitmotivul crimei şi porunca "Să nuucizi" erau acompaniate de muzica lui Bjork.

Piesa este marcată de ideea sinuciderii, spune unul dintrecoautori despre povestea celui care a ucis.

Reprezentaţia a fost rezultatul unei colaborări de grup,cu repetiţii între şase şi doisprezece ore pe zi în ultima lună, aupovestit actorii.

În "Haina de om", un personaj închis pentru crimă îşi doreşte săcrească un porc, aceasta fiind "terapie ocupaţională". Fericirea,definită de unul dintre personaje, "înseamnă pentru unii a nusuferi, deci un debut pentru o formă generală de perversiune".

Actorii au vrut să joace în spectacol pentru că acesta afost o oportunitate de a se exprima, "o formă de exteriorizare",dar şi un mod de a lupta cu prejudecăţile.

"Vrem să arătăm că suntem oameni", spune unul dintre ei. IonuţAvram, fost deţinut, s-a întors alături de colegi pentru a juca înacest spectacol. "De ce?", a întrebat el, continuând, cu un zâmbetlarg, pe măsura întrebărilor prea evidente: "Am vrut să continuupentru ei".

În culisele Teatrului Nottara, paznicii de la penitenciareaşteaptă ca actorii să se schimbe de costume. Un spectacol s-aîncheiat şi încep dezbaterile la vestiare.

"Trebuia să-şi scoţi aripile la sfârşit", îi aminteşteîndrumătoarea proiectului unuia dintre actorii din spectacolul"Caietul Albastru", îmbrăcat încă în hainele personajului. "Silo",cum se recomandă, are o cicatrice adâncă ce-i străbate obrazulstâng şi o pereche de aripi mici, cu fulgi din hârtie creponată.N-a apucat să şi le dea jos, pentru că spectatorii au început săaplaude. Nu i s-a părut ceva neobişnuit să fie pe scenă: "Sunt unpic obişnuit cu asta. Sunt cel mai vechi în trupa «Medio MonteCircus» a Penitenciarului Baia Mare", a spus acesta. Textul,adaptat după Daniil Harms, nu prea i-a plăcut, pentru că nu l-aînţeles. "Am fost informaţi despre el. Hans scrie despreabsurdităţi", explică el. Îi place să joace în spectacole de teatrupentru că "e o oază de libertate" şi ştie că astfel "are ieşiri înafară". Actorul lui preferat este Amza Pellea, pentru că ştia săjoace orice, "ştia să plângă, să râdă...".

"Studentu'", un alt actor participant la festival, este încăuimit că publicul a savurat spectacolul. O singură dată a mai jucatîn faţa unui public aşa de numeros, la Casa de Cultură din BaiaMare. Textul adaptat după Daniil Harms i s-a părut plin de umornegru şi destul de greu de digerat, dar i-a plăcut. A aplicat laprogramul teatral pentru a se reabilita. "Sunt a doua oară închis.Prima dată pentru tentativă de omor. Prima dată am luat în derâdereprogramul", spune el. Îi place să joace pentru că îi plac emoţiile:"Când sunt pe scenă simt o emoţie mai mare decât cea dată de haşişsau heroină".

"Papa", îngerul narator cel mai în vârstă din spectacolul"Caietul albastru", este emoţionat, nu s-a aşteptat să fie atât demultă lume în sală. În tinereţe, "înainte de penitenciar", a jucatla un teatru de amatori, punând în scenă basme pentru copii. Îiplace teatrul: "Te mai destinzi, mai uiţi de unele, dealtele...".

"Trece mai uşor timpul dacă ai un proiect. Te descarcide stările negative pe care le acumulezi şi înveţi şi cevanou", spune Andrei, un alt actor-deţinut. A fost închispentru furt, pentru trei ani şi zece luni. "Suntem mai bine văzuţila Comisia de Eliberare Condiţionată. Dar nu pentru asta facem,pentru a fi recompensaţi. Ne place. Ca tot ce-i frumos", spuneacesta.

În spectacolul "Otrăvit de culorile vieţii mele", prezentat totmiercuri seară, tabloul inspirat de dramaturgia lui Cehov a fostcombinat cu întâmplări din viaţa reală a deţinuţilor. Majoritateapoveştilor au fost despre oamenii care s-au stins, mai alespărinţi, şi cărora nu le-au fost alături. Au fost spuse depurtătorii unor braţe tatuate, cu mâinile la spate, ca în faţaplutonului de execuţie.

Prima zi a festivalului "Exit!" a debutat cu spectacolul"Poveste de neuitat", cu copiii de la Centrul de reeducare TârgulOcna, o poveste în care tinerii actori şi-au jucat propriileroluri, de copii care nu înţeleg deciziile şi reacţiile adulţilordin viaţa lor, care îşi pun greu amprenta asupra destinelor lor.Şapte tineri de la centrul de reeducare au repetat şi au jucat pescenă alături de alţi şapte de la şcolile normale.

"Îi ajută să se simtă acceptaţi. Proiectul are un scopde reeducare şi de adaptare la norme", spune JohanaPopescu, reprezentanta Administraţiei Naţionale aPenitenciarelor.

La festival s-au înscris 16 penitenciare, cu 110 deţinuţi, careau prezentat spectacolele pregătite în comunităţile locale, subîndrumarea unor regizori profesionişti. Un juriu format dinspecialişti a selectat nouă trupe, respectiv 70 de deţinuţi, carejoacă în cadrul Festivalului "Exit!", la Teatrul Nottara dinCapitală.

La finanţarea proiectului "Exit!" au contribuit ComisiaEuropeană, prin Programul Tineret în Acţiune, Fundatia IosiaxeninEdra Plaiari - Grecia şi United Nations Development Programme -România.

Joi, programul va include spectacolele "Colonelul şi păsările","Infirmeria veselă", "Casa Bernardei Alba", "Striptease" şi "Camera129".

Intrarea este liberă, iar accesul spectatorilor se va face înlimita locurilor disponibile.

Material de Iulia Teliban,iulia.teliban@mediafax.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
FESTIVAL ,
TEATRU ,
DEŢINUŢI ,
spectacol ,
proiect ,
puşcărie ,
închisoare ,
reprezentaţie

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.