- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.11.2009, 17:20)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teatrul ca libertate, la Festivalul deţinuţilor "Exit! "
Festivalul de teatru al deţinuţilor "Exit!", ce a debutat miercuri la Teatrul Nottara din Capitală, este o manifestare teatrală inedită în care actorii joacă spectacole inspirate din propria experienţă de a trăi privaţi de libertate, din care n-au lipsit tatuajele, aripile de îngeri şi mâinile la spate.
Urmărește
61 afișări
Teatrul ca libertate, la Festivalul deţinuţilor "Exit! "
"Regalul" primei zile a festivalului a fost ultimul spectacol prezentat, "Haină de om", jucat de deţinuţii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, aplaudat de spectatori în picioare. Piesa este scrisă de un fost deţinut, Cristian Bârsan, şi are ca teme întoarcerea în societate, respingerea, toleranţa sau mai degrabă absenţa acesteia.
În afara poveştii fostului deţinut care se întoarce acasă mereu în noapte, ca să-şi găsească copiii culcaţi, pentru a nu înfrunta ruşinea din ochii lor, şi a cărui bun prieten este un câine pe nume Dumnezeu, hrănit cu biscuiţi de la economat şi resturi de colivă, spectacolul a surprins prin elementele de modernism, prin proiecţiile vizuale în care laitmotivul crimei şi porunca "Să nu ucizi" erau acompaniate de muzica lui Bjork.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul va ataca Iranul înainte de alegerile din SUA din 5 noiembrie. Netanyahu l-a anunțat pe Biden ce ținte vor fi lovite
-
Preşedintele Georgiei afirmă că partidul de guvernământ „fraudează” alegerile: georgienii au de ales „între un viitor european şi un trecut rusesc”
-
Coreea de Nord aruncă în aer părţi ale drumului care leagă ţara de Coreea de Sud. Tensiunile cu Seulul, în creştere
-
Reacţia lui Nicuşor Dan, după anunţul lui Băluţă cu privire la retragerea oamenilor din zona Unirii: „Gardurile trebuie ridicate din teren”
Piesa este marcată de ideea sinuciderii, spune unul dintre coautori despre povestea celui care a ucis.
Reprezentaţia a fost rezultatul unei colaborări de grup, cu repetiţii între şase şi doisprezece ore pe zi în ultima lună, au povestit actorii.
În "Haina de om", un personaj închis pentru crimă îşi doreşte să crească un porc, aceasta fiind "terapie ocupaţională". Fericirea, definită de unul dintre personaje, "înseamnă pentru unii a nu suferi, deci un debut pentru o formă generală de perversiune".
Actorii au vrut să joace în spectacol pentru că acesta a fost o oportunitate de a se exprima, "o formă de exteriorizare", dar şi un mod de a lupta cu prejudecăţile.
"Vrem să arătăm că suntem oameni", spune unul dintre ei. Ionuţ Avram, fost deţinut, s-a întors alături de colegi pentru a juca în acest spectacol. "De ce?", a întrebat el, continuând, cu un zâmbet larg, pe măsura întrebărilor prea evidente: "Am vrut să continuu pentru ei".
În culisele Teatrului Nottara, paznicii de la penitenciare aşteaptă ca actorii să se schimbe de costume. Un spectacol s-a încheiat şi încep dezbaterile la vestiare.
"Trebuia să-şi scoţi aripile la sfârşit", îi aminteşte îndrumătoarea proiectului unuia dintre actorii din spectacolul "Caietul Albastru", îmbrăcat încă în hainele personajului. "Silo", cum se recomandă, are o cicatrice adâncă ce-i străbate obrazul stâng şi o pereche de aripi mici, cu fulgi din hârtie creponată. N-a apucat să şi le dea jos, pentru că spectatorii au început să aplaude. Nu i s-a părut ceva neobişnuit să fie pe scenă: "Sunt un pic obişnuit cu asta. Sunt cel mai vechi în trupa «Medio Monte Circus» a Penitenciarului Baia Mare", a spus acesta. Textul, adaptat după Daniil Harms, nu prea i-a plăcut, pentru că nu l-a înţeles. "Am fost informaţi despre el. Hans scrie despre absurdităţi", explică el. Îi place să joace în spectacole de teatru pentru că "e o oază de libertate" şi ştie că astfel "are ieşiri în afară". Actorul lui preferat este Amza Pellea, pentru că ştia să joace orice, "ştia să plângă, să râdă...".
"Studentu'", un alt actor participant la festival, este încă uimit că publicul a savurat spectacolul. O singură dată a mai jucat în faţa unui public aşa de numeros, la Casa de Cultură din Baia Mare. Textul adaptat după Daniil Harms i s-a părut plin de umor negru şi destul de greu de digerat, dar i-a plăcut. A aplicat la programul teatral pentru a se reabilita. "Sunt a doua oară închis. Prima dată pentru tentativă de omor. Prima dată am luat în derâdere programul", spune el. Îi place să joace pentru că îi plac emoţiile: "Când sunt pe scenă simt o emoţie mai mare decât cea dată de haşiş sau heroină".
"Papa", îngerul narator cel mai în vârstă din spectacolul "Caietul albastru", este emoţionat, nu s-a aşteptat să fie atât de multă lume în sală. În tinereţe, "înainte de penitenciar", a jucat la un teatru de amatori, punând în scenă basme pentru copii. Îi place teatrul: "Te mai destinzi, mai uiţi de unele, de altele...".
"Trece mai uşor timpul dacă ai un proiect. Te descarci de stările negative pe care le acumulezi şi înveţi şi ceva nou", spune Andrei, un alt actor-deţinut. A fost închis pentru furt, pentru trei ani şi zece luni. "Suntem mai bine văzuţi la Comisia de Eliberare Condiţionată. Dar nu pentru asta facem, pentru a fi recompensaţi. Ne place. Ca tot ce-i frumos", spune acesta.
În spectacolul "Otrăvit de culorile vieţii mele", prezentat tot miercuri seară, tabloul inspirat de dramaturgia lui Cehov a fost combinat cu întâmplări din viaţa reală a deţinuţilor. Majoritatea poveştilor au fost despre oamenii care s-au stins, mai ales părinţi, şi cărora nu le-au fost alături. Au fost spuse de purtătorii unor braţe tatuate, cu mâinile la spate, ca în faţa plutonului de execuţie.
Prima zi a festivalului "Exit!" a debutat cu spectacolul "Poveste de neuitat", cu copiii de la Centrul de reeducare Târgul Ocna, o poveste în care tinerii actori şi-au jucat propriile roluri, de copii care nu înţeleg deciziile şi reacţiile adulţilor din viaţa lor, care îşi pun greu amprenta asupra destinelor lor. Şapte tineri de la centrul de reeducare au repetat şi au jucat pe scenă alături de alţi şapte de la şcolile normale.
"Îi ajută să se simtă acceptaţi. Proiectul are un scop de reeducare şi de adaptare la norme", spune Johana Popescu, reprezentanta Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
La festival s-au înscris 16 penitenciare, cu 110 deţinuţi, care au prezentat spectacolele pregătite în comunităţile locale, sub îndrumarea unor regizori profesionişti. Un juriu format din specialişti a selectat nouă trupe, respectiv 70 de deţinuţi, care joacă în cadrul Festivalului "Exit!", la Teatrul Nottara din Capitală.
La finanţarea proiectului "Exit!" au contribuit Comisia Europeană, prin Programul Tineret în Acţiune, Fundatia Iosiaxenin Edra Plaiari - Grecia şi United Nations Development Programme - România.
Joi, programul va include spectacolele "Colonelul şi păsările", "Infirmeria veselă", "Casa Bernardei Alba", "Striptease" şi "Camera 129".
Intrarea este liberă, iar accesul spectatorilor se va face în limita locurilor disponibile.
Material de Iulia Teliban, iulia.teliban@mediafax.ro.
Citește pe alephnews.ro: Rusia ar putea ataca NATO până în 2030, afirmă șeful serviciilor de informații germane
Citește pe www.zf.ro: Dezvoltatorii spun că limitarea avansului la 10% la achiziţia unei locuinţe noi poate bloca finanţarea mai multor proiecte în derulare, clienţii fiind finanţatorii construcţiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezvoltatorii spun că limitarea avansului la 10% la achiziţia unei locuinţe noi poate bloca finanţarea mai multor proiecte în derulare, clienţii fiind finanţatorii construcţiei
Scapă cine poate: Miliardarii uneia dintre cele mai bogate ţări din Europa au dat bir cu fugiţii după ce guvernul a promis că schimbă foaia şi merge după averile lor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
PROSPORT.RO
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru care petrec din ce în ce mai mult timp împreună
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe