Teatrul Naţional Timişoara şi Radu Afrim, onoraţi cu Premiul Cultural Europa

Teatrul Naţional Timişoara şi regizorul Radu Afrim vor primi Premiul Cultural Europa 2009 din partea KulturForum Europa, pe 2 mai, la Timişoara, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în aceeaşi zi cu premiera unui nou spectacol de Afrim, "Piaţa Roosevelt".

237 afișări
Imaginea articolului Teatrul Naţional Timişoara şi Radu Afrim, onoraţi cu Premiul Cultural Europa

Regizorul Radu Afrim (Imagine: M. Jipa)

"E un premiu care mă bucură, pentru că îmi dau seama că n-am renunţat degeaba la clasici în aceşti ultimi ani. Am montat exclusiv texte contemporane europene, care vorbesc despre societatea noastră, despre problemele ei, am încercat să pun întrebări, nu să dau soluţii", a declarat regizorul pentru MEDIAFAX.

"Am feedback-uri, dar nu mi-am propus ca prin spectacolele mele să schimb destine. Ştiu sigur, însă, că au deschis minţi. Şi cred că am făcut un pic de bine oraşelor prin care am trecut şi am lucrat", a mai menţionat Radu Afrim.

Acesta a adăugat că va începe repetiţiile pentru "Piaţa Roosevelt", după un text de Dea Loher, pe 2 martie.

"Teatrul nu schimbă societatea, ci oamenii schimbă Teatrul. «Piaţa Roosevelt» reprezintă un centru de interes social peste tot în lume, fie că este vorba de Sao Paolo, Napoli sau Timişoara. Radu Afrim şi Teatrul Naţional Timişoara vor prezenta un nou spectacol de factură contemporană, un spectacol de dimensiuni europene", potrivit KulturForum.

Premiul acordat anual de KulturForum Europa are în vedere nu doar valoarea artistică, ci şi implicarea socială a artiştilor.

"Cel de-al 20-lea Premiu Cultural Europa este acordat acum în România, noua ţară membră a Uniunii Europene", informează instituţia, care motivează atribuirea distincţiei prin "valorizarea programatică a socialului în proiectele culturale ale Teatrului Naţional Timişoara şi ale regizorului Radu Afrim".

Radu Afrim a obţinut două premii UNITER - în 2007, pentru regia spectacolului "joi.megaJoy", de Katalin Thuroczy, montat la Teatrul Odeon, şi în 2006, pentru regia spectacolului "Plastilina", de Vasili Sigariov, la Teatrul "Toma Caragiu" Ploieşti.

Printre cele mai recente spectacole regizate de Afrim se numără:

"And Björk, of course", de Thorvaldur Thorsteinsson, la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti,

"De mână", de Sofia Fréden, cu Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe, şi

"Mansarde à Paris avec vue sur la mort", de Matei Vişniec, la Kulturfabrik din Luxemburg, cu care a obţinut premiul Coup de Coeur de la Presse la Avignon Off, în vara anului trecut.

Citeşte şi:

Coup de Coeur de la Presse pentru "Manasarde à Paris"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici