Tenorul român Bogdan Mihai cântă alături de Filarmonica din Berlin, la Baden-Baden Festival

Tenorul român Bogdan Mihai va cânta, miercuri, alături de Filarmonica din Berlin, la Baden-Baden Festival, care se desfăşoară între 12 şi 21 aprilie, acesta declarând pentru MEDIAFAX că este onorantă colaborarea cu această orchestră şi că se simte "în siguranţă" pe scenă, ceea ce este important.

241 afișări
Imaginea articolului Tenorul român Bogdan Mihai cântă alături de Filarmonica din Berlin, la Baden-Baden Festival

Bogdan Mihai

Bogdan Mihai a declarat, pentru MEDIAFAX că, miercuri seară, îl va interpreta pe Edmondo din opera "Manon Lescaut", de Giacomo Puccini, acesta fiind un rol de un act.

"Este vorba despre o operă de Giacomo Puccini - "Manon Lescaut", este o coproducţie cu Metropolitan Opera din New York şi are loc aici, la festivalul de la Baden-Baden, e un festival cu tradiţie unde au cântat şi cântă în continuare nume foarte mari ale liricii, de la Angela Gheorghiu la absolut toate marile nume. Regizorul este Richard Eyre, este regizor de film de la Hollywood, absolut extraordinară colaborarea cu dânsul, dirijorul este Sir Simon Rattle, directorul de la Berliner Philharmoniker. Noi suntem acompaniaţi aici, de fapt, de Filarmonica din Berlin, o orchestră extraordinară, şi în această seară avem practic al doilea spectacol cu acest broadcast pe Arte TV (premiera spectacolului a avut loc pe 12 aprilie, n.r.), ultimul spectacol fiind pe 21 aprilie. Apoi, de aici plecăm la Filarmonica din Berlin şi oferim publicului de acolo o versiune de concert, de această dată, fără costume şi decoruri, tot aşa în broadcast pe Digital Concert Hall. Am înţeles că va fi preluat şi în cinematografele din Europa. Este un eveniment extraordinar. Presa a lăudat foarte mult această producţie", a declarat Bogdan Mihai pentru MEDIAFAX.

De asemenea, tenorul român a precizat că, datorită colaborării cu aceste mari nume ale operei, a reuşit cumva să înţeleagă mai bine rolul din acest spectacol.

"Acesta că este primul meu rol de Puccini, eu cântând repertoriu de belcanto, acesta este practic primul meu rol secundar din viaţa mea artistică şi colaborarea cu aceste mari nume m-a ajutat cumva să înţeleg foarte bine muzica, personajul şi ceea ce Puccini doreşte de la Edmondo", a spus Bogdan Mihai.

Întrebat despre colaborarea cu Filarmonica din Berlin, Bogdan Mihai a precizat că este "extraordinară".

"Este o colaborare extraordinară, exact cum a fost pentru mine şi cu marea orchestră Concertgebouw (Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, n.r.), când am făcut debutul în «La Scala di Seta» acolo. Sunt orchestre mari, sunt cele mai mari orchestre din lume, muzicieni extraordinari, sunetul orchestrei este de-o puritate şi de o exactitate... Este o orchestră care acompaniază voci, nu o orchestră care se luptă cu vocile de pe scenă. Este foarte important, iar aici ţine în primul şi-n primul rând de dirijor. Dirijorul trebuie să creeze o armonie perfectă între orchestră şi soliştii de pe scenă. Este un tot unitar. Este absolut extraordinar ce se întâmplă. Colaborarea cu ei este în primul rând onorantă şi, în al doilea rând, când eşti pe scenă, te simţi în siguranţă, cred că este cel mai important pentru orice artist", a completat tenorul.

De asemenea, Bogdan Mihai a menţionat că a "fost motivat pentru a face operă" în primul rând de mama sa. "Apoi a urmat marea soprana Mirella Freni în Italia şi marea noastră soprană Virginia Zeani şi m-au sfătuit legat de acest repertoriu, am lucrat, am vorbit şi sunt fericit că mă aflu acum aici", a mai spus acesta.

Bogdan Mihai a păşit în lumea muzicală odată cu studiul viorii, însă, datorită calităţilor sale vocale, a început să studieze canto ca bariton, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub atenta îndrumare a profesorului Nicolae Constantinescu. A descoperit noua sa vocalitate, cea de tenor, în Italia, unde marea soprana Mirella Freni l-a format şi i-a oferit bursa de studii "Nicolai Ghiaurov". A obţinut diploma de Master în Belcanto la Universitatea Transilvania din Braşov, cu soprana Mariana Nicolesco.

A abordat cu succes roluri din sfera belcanto-ului italian, în special cele de Gioachino Rossini: "Il Barbiere di Siviglia" (Il Conte Almaviva), "La Cenerentola" (Don Ramiro), "Armida" (Goffredo si Carlo), "Aureliano in Palmira" (Aureliano), "Adelaide di Borgogna" (Adelberto). A interpretat, de asemenea, roluri de Gaetano Donizetti: "Don Pasquale" (Ernesto), "Parisina D'Este" (Ugo), "Gemma di Vergy" (Tamas), "L'Elisir d’Amore" (Nemorino) şi rolul tenorului italian din opera "Der Rosenkavalier", de Richard Strauss.

Bogdan Mihai a debutat în rolul Contelui Almaviva, din opera "Il Barbiere di Siviglia", de Gioachino Rossini, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, şi a inclus în spectacol, în premieră absolută în România, scena şi aria finală a tenorului "Cessa di piu resistere" care, având în vedere dificultăţile tehnice extreme, este ocolită de majoritatea interpreţilor acestui rol.

Acest rol îi deschide porţile marilor teatre de opera din lume unde în prezent este invitat: Stuttgart Staatsoper, Dresden Semperoper, Deutsche Oper Berlin, Zurich Opernhaus, Klagenfurt Staadtheater (Austria), Theatre du Chatelet (Paris), Garsington Opera Festival (Londra), St. Joan Smith Square (Londra), Festival della Valle d'Itria (Martina Franca) , Rossini Opera Festival (Pesaro), Suntory Hall (Tokyo), Mikhailovsky Theater (ST.Petersburg).

A avut ocazia să cânte sub conducerea muzicală a unor dirijori importanţi, precum David Parry, Ion Marin, Horia Andreescu, Jean Christophe Spinosi, Alesandro De Marchi, Riccardo Frizza, Dmitri Jurowsky, Gullielmo Garcia Calvo, Giacomo Sagripanti, Mikhail Tatarnikov, Nello Santi, în regii semnate de Beat Feah, Martin Duncan, Timothy Nelson, Emilio Sagi, Grischa Asagarof, Stefan Herheim, Pier'Alli, Katharina Thalbach, Fabio Sparvoli.

În octombrie 2011, a fost invitat de celebra soprană Angela Gheorghiu să susţină împreună două concerte extraordinare de belcanto, pe scena prestigioasei Suntory Hall din Tokyo, acompaniaţi de Japan Philarmonic Orchestra, la pupitrul dirijoral avându-l pe maestrul Ion Marin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici