"Teorema vie", povestea unei descoperiri premiate cu medalia Fields, lansată luni în Capitală

Cartea "Teorema vie", scrisă de matematicianul francez Cédric Villani, care spune povestea unei descoperiri premiate cu medalia Fields - echivalentul premiului Nobel -, va fi lansată luni, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

471 afișări
Imaginea articolului "Teorema vie", povestea unei descoperiri premiate cu medalia Fields, lansată luni în Capitală

"Teorema vie", povestea unei descoperiri premiate cu medalia Fields, lansată luni în Capitală (Imagine: Shutterstock)

Despre "Teorema vie", povestea aventuroasă a unei demonstraţii şi a unui matematician cu intuiţii geniale, vor vorbi traducătorul şi prefaţatorul cărţii, Liviu Ornea, cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române, Radu Gologan, cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române, preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, Dan Timotin, cercetător principal la Institutul de Matematică al Academiei Române, şi Vlad Zografi, coordonatorul colecţiei "Cartea de Ştiinţă" a editurii Humanitas.

Împreună cu fostul lui doctorand Clément Mouhot, Cédric Villani a scris o lucrare despre amortizarea Landau. Dar punctul de plecare, marele proiect al lui Villani, este ecuaţia Boltzmann.

Discuţiile intense şi schimburile de e-mailuri dintre cei doi, transcrise în volum, sunt ghidul prin lumea fizicii matematice. Pasiunea lor duce demonstraţia şi cartea mai departe. Cédric Villani se opreşte din loc în loc pentru a introduce explicaţii şi a lămuri contribuţia unor matematicieni şi fizicieni faimoşi, ale căror ecuaţii şi teorii apar în discuţii şi sunt punctele de sprijin ale demonstraţiei. Sunt povestite întâlniri, seminarii, colocvii, conferinţe, momente şi gânduri, uneori doar mici întâmplări din viaţa personală care au rupt blocajele. Geniul lui Villani de a identifica conexiuni îi dă şi acum ocazia de a fi omul de legătură între matematică şi fizică. Se conturează în final un traseu complet şi semnificativ al conceperii şi verificării ştiinţifice a demonstraţiei.

Villani spune în "Teorema vie" povestea aventuroasă a unei demonstraţii sau, mai curând, o pune în scenă, apelând la un arsenal literar surprinzător de bogat.

Cédric Villani s-a născut în 1973 la Brive-la-Gaillarde, un orăşel din sud-estul Franţei, într-o familie de profesori de literatură. Pasionat de matematică din copilărie, a studiat la Şcoala Normală Superioară din Paris, specializându-se în analiză matematică. În 1998 şi-a susţinut teza de doctorat "Contribuţii la studiul matematic al gazelor şi plasmelor", care anunţa preocuparea sa pentru matematicile aplicate. În 2000 a devenit profesor la Şcoala Normală Superioară din Lyon, iar, în 2009, a fost numit director al Institutului Henri Poincaré. Pentru contribuţiile sale în domeniul ecuaţiilor diferenţiale cu derivate parţiale din fizica statistică, Cédric Villani a primit premiul Societăţii Europene de Matematică (2008), premiul Fermat (2009), premiul Henri Poincaré (2009) şi medalia Fields (2010).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici