The Independent: Lucrările artistului român Adrian Ghenie sunt expresive în modul de realizare

The Independent, una dintre cele mai prestigioase publicaţii britanice, îl elogiază pe artistul român Adrian Ghenie, considerat un reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti, cotidianul precizând că picturile acestuia sunt expresive în modul de realizare.

525 afișări
Imaginea articolului The Independent: Lucrările artistului român Adrian Ghenie sunt expresive în modul de realizare

Adrian Ghenie (Imagine: The Independent)

Publicaţia britanică The Independent îl portretizează pe Adrian Ghenie în contextul în care o expoziţie a acestuia, intitulată "Golems", va fi vernisată, joi seară, la Pace Gallery din Londra.

Adrian Ghenie a venit pentru prima dată la Berlin din ţara sa natală, România, în 2007, îşi începe The Independent materialul dedicat pictorului român, pentru ca ulterior să prezinte studioul acestuia din apropierea Hamburger Bahnhof Museum, într-o zonă reconfigurată şi considerată în prezent a fi noul Berlin.

Spaţiul în care îşi desfăşoară în prezent activitatea Adrian Ghenie este un fost garaj şi o fostă galerie de artă contemporană. "Este ceva amuzant în faptul că un artist are studioul de creaţie într-o fostă galerie, în special unul care lucrează într-un mod sublim de haotic", remarcă The Independent.

Autoarea materialului, criticul de artă Karen Wright, mai spune că l-a întrebat pe Adrian Ghenie de ce are mâncare de pisici pe masa din studioul său, artistul român confesându-se că este de fapt "cina cea de taină" pentru şoarecele care obişnuieşte să-i invadeze spaţiul de lucru. Din păcate, această creatură iubeşte galbenul de cadmiu, care este deosebit de toxic. După ce părăseşte galbenul se îndreaptă spre albul de titan, care este la fel de toxic. "Gusturi preţioase pentru şoareci şi pictori", remarcă artistul.

Născut în 1977, în Baia Mare, Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj şi s-a tot împărţit între acest oraş şi Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.

Copilăria în România a fost diferită pentru Adrian Ghenie. Bunica sa obişnuia să aducă animalele în casă în timpul iernii - "precum în poveştile fraţilor Grimm". Tatăl lui Ghenie a fost dentist, dar şi membru al poliţiei secrete, fapt care i-a conferit tânărului Adrian Ghenie un oarecare statut privilegiat.

"A fost conexiunea cu sistemul care deţine adevărata putere, precum poliţia secretă. Şi îmi amintesc că, pe când eram copil, eram destul de mândru că tatăl meu era o persoană influentă", spune Adrian Ghenie. Părinţii lui nu erau artişti, însă a avut o vecină, Monica. Ea a fost cea care a reperat talentul lui Ghenie, i-a adus acestuia cărţi de artă şi a desenat alături de el. "Ea este vinovată pentru că sunt artist", a spus el.

Când situaţia politică din România s-a schimbat, la fel s-a întâmplat şi cu starea de spirit a tatălui său. "A început să stea în subsol, printre mobilele pe care mama mea voia să le arunce din casă", a spus Adrian Ghenie.

El însuşi s-a întors la aceste amintiri după ce a trăit o criză în cariera sa de artist. "Am avut aceste sesiuni de amintiri. Doar stăteam acolo şi îmi aminteam şi atunci mi-au venit în minte aceste imagini ale acestui garaj şi m-am gândit, ştii ceva? Aceste lucruri sunt foarte intense", spune Adrian Ghenie.

Potrivit The Independent, picturile lui Arian Ghenie sunt expresive în modul de realizare. Acesta alege să nu utilizeze instrumente tradiţionale, optând în realizarea lucrărilor sale pentru un cuţit de paletă şi pentru stencil. Nu se vede pe nicăieri în studioul său vreo pensulă.

"Nu poţi picta asta (lucrările lui, n.r.) cu o pensulă. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte puţine lucruri sunt de fapt pictate", spune Adrian Ghenie.

Potrivit The Independent, picturile lui au un aspect îngrijit, însă, când te apropii de ele, poţi observa elementele neaşteptate şi spontaneitatea pe care le implică acestea. "Ceva este aplicat pe o suprafaţă, care poate distruge respectiva suprafaţă, însă, dacă nu o distruge, se poate transforma totul în ceva bun. Jumate-jumate. Este un moment ca o ruletă rusească", afirmă artistul român.

Pe de altă parte, cotidianul britanic remarcă faptul că, pentru Ghenie, nimic nu este garantat. Modul în care acesta a fost crescut l-a pregătit pentru ce este mai rău. "Am crescut cu mentalitatea că regula este să pierzi şi câştigul este strania excepţie", spune Adrian Ghenie.

Expoziţia lui Adrian Ghenie "Golems" va fi deschisă la galeria Pace din Londra, în perioada 12 iunie - 26 iulie. Potrivit site-ului galeriei, Adrian Ghenie este unul dintre cei mai talentaţi pictori contemporani figurativi.

În folclorul evreiesc, un golem este o fiinţă vie antropomorfă, creată în întregime din materie neînsufleţită şi înzestrată cu puteri mistice.

Expoziţia "Golems" cuprinde nouă picturi şi o instalaţie, ilustrând tendinţa artistului de a pune sub semnul întrebării valorile specifice pentru vechea Europă şi investigând poziţia intelectualului în conştiinţa societăţii. "Golems" continuă explorările artistului asupra extremismului politic, scepticismului filosofic şi cercetării ştiinţifice.

Artistul român Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti. Tabloul său "Regele" a fost vândut la o licitaţie din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodată tabloul "Dr. Mengele 2" a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitaţia de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby's, după cum informa la momentul respectiv casa de licitaţii Artmark.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

"Şcoala de la Cluj", din care face parte Adrian Ghenie, a reprezentat un context propice interacţiunii cu o serie de alţi artişti apreciaţi în plan internaţional - Mircea Cantor, Mircea Suciu, Şerban Savu, Marius Berceas şi Ciprian Mureşan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici